Doğal antibiyotik 'gulik otu' kadınların geçim kaynağı oldu
Tunceli’de doğada kendiliğinden yetişen, birçok faydası olduğu bilinen ve doğal antibiyotik olarak kullanılan gulik otu, bölgede kadınların geçim kaynağı oldu
05 Nisan 2017 , Çarşamba 16:14
İlkbaharın gelmesiyle birlikte Ovacık ilçesinde dağlık ve ormanlık alanlarda yetişen gulik otu, bölgedeki kadınlar tarafından toplanmaya başlandı.
KİLOSU 75 KURUŞ
Sabahın erken saatlerinde gulik otu toplamaya başlayan kadınlar, gün boyu güneşin karşısında çalışıyor. Taşlık ve çalılıklar arasından topladıkları gulik otunu torbalara özenle yerleştiren kadınlar, kilosunu 75 kuruştan satıyor. Sattıkları gulik otundan günlük 50 ile 100 lira arasında para kazanıyor. Kadınlar, alıcıların çok düşük fiyat vermesine de sitem ediyor.
"BİRAZ UCUZA ALIYORLAR"
Aile ekonomisine katkıda bulunmak için gulik otu topladığını belirten Aysel Eren, zor şartlar altında çalıştıklarını, sabah erken saatlerinde uyanarak gulik toplamaya çıktığını anlatarak, "Geçim sıkıntısı olduğu için güneşin altında çalışıyoruz. Gulik otunu bıçakla keserek kökünden çıkarıyoruz, torbalara koyuyoruz. Kilosunu 75 kuruştan satıyoruz. Alıcılar, biraz ucuza alıyor ama ne yapalım ekmek parası" dedi.
BİRÇOK FAYDASI VAR
Mart ve nisan aylarında kendiliğinden çıkan gulik otunun birçok faydasının olduğu biliniyor. Çiriş, yabani pırasa, sarı zambak olarak da adlandırılan gulik otunun, halk arasında doğal bir antibiyotik olduğu; basur, idrar söktürücü, saç kıran, egzama, çıban, sivilce ve bazı kadın hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.
(Sidar Eren / İHA)
Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN