Dünyanın en esrarengiz kuşu Ebabil, Sivas'ta bulundu
Dünyanın en nadir görülen kuşlarından olan ve kendine has özellikleriyle halen esrarını koruyan Ebabil kuşu, Sivas’ta merak uyandırdı. Neredeyse tüm ömrünü uçarak geçiren Ebabil kuşunu yerde görenler duruma inanmakta güçlük çekti
15 Mayıs 2017 , Pazartesi 16:35
Sivas'ta oturan Sami Gül, dün Gaziosmanpaşa Camii’nin bahçesinde hareketsiz duran bir kuş gördü. Kuşun susuz kaldığını düşünen Sami Gül, eline aldığı kuşu su içmesi için bir fıskiyenin başına getirdi. Kuşun kendinden kaçmamasına şaşıran Sami Gül, kuşun cinsinin Ebabil olduğunu öğrenince inanmakta güçlük çekti.
Ebabil kuşunu görenlerin bir yıl boyunca sıkıntı yaşamayacağı inanışını bilenler, kuşun yanına gelerek ona dokundu. Sami Gül, “Namazdan çıktığımda kuş bahçede ağaçların arasında yatıyordu. Su içmesi için alıp buraya getirdim, Ebabil kuşu olduğunu öğrendik. Bu kuş genelde hep havada olurmuş. Yere indiklerinde bir daha uçmazlarmış" dedi.
EBABİL TÜM ÖMRÜNÜ UÇARAK GEÇİRİYOR
Ebabil kuşları diğer kuşlardan farklı olarak tüm ömürlerini uçarak geçiriyor. Sadece üremek için yere konuyorlar ve bir daha havalanmıyorlar. Kendilerine has kanat yapısı uçarken aynı zamanda uyumalarını sağlıyor. Tam canlı türlerinden kaçtıkları için nadir görülüyorlar. Halk arasında Ebabil kuşu görenlerin o yıl hiçbir sıkıntı yaşamayacaklarına inanılıyor.
KUR’AN’DA ADI GEÇİYOR
Ebabil, Kur’an-ı Kerim’de adından söz edilen ender kuşlardan bir tanesi. 570 yılında Yemen Valisi Ebrehe, Kabe’yi yıkmak için fil ordusu ile Kabe’ye hareket eder. Kabe’nin girişinde Ebabil kuşlarından oluşan sürü, gagalarıyla taşıdıkları taşları fil sürüsünün üzerine bırakır. Ebrehe’nin fil ordusu atılan taşlarla yenik düşer. Fil suresinde de bu olay anlatılır.
EBABİL KUŞUNUN ÖZELLİKLERİ
* 16–17 cm boyunda, kentlerde ve açık alanlarda yaşayan, genellikle kırlangıçla karıştırılan bir kuş türüdür.
* Kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavislidir.
* Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür.
* Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar.
* Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar.
- Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler
Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN
- Zeynep Sever Demirel’den karnı burnunda poz!
- Hande Erçel’den ödül gecesinde çarpıcı sözler!
- 2000'lerin efsane dizisi Üvey Baba'nın Lamia'sı Burçin Abdullah’ın son hali şaşırttı!
- Evimiz Hollywood'da dizisinin yıldız ismi kansere yakalandı
- Beren Saat, dostunu yere göğe sığdıramadı! 'Filtresiz, çılgın, sürprizli'