Demir eksikliğine iyi gelen yiyecekler
Demir sağlıklı bir yaşam için vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu maddelerden biri. “Demir eksikliği özellikle çocuklar ve kadınlarda sıklıkla karşılaşılan önemli bir sağlık sorunudur” diyen Diyetisyen Dilan Dalgıç, yeterli demir alımını sağlamak için önerilerde bulundu.
Yeterince demir alamayan ya da eksiklik görülen kişilerde vücut hemoglobin yapamaz ve doku ve organların ihtiyaç duydukları oksijen alamaz. Bu da kişide iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, saç dökülmesi, tırnaklarda soyulma, üşüme gibi belirtiler gösterir. Yetişkinler demirden zengin beslenerek ihtiyaçlarını karşılayabilirken; çocuklar ve bebeklerde durum biraz farklılaşabiliyor. 1 yaşından önce anne sütü ve demirle zenginleştirilmiş formül mama tüketen bebeklerde demir eksikliğine sık rastlanmaz. Ancak yürümeye başladıktan sonra çocuklar demir eksikliği riski ile karşı karşıyadırlar.
YAŞLARA GÖRE GÜNLÜK DEMİR İHTİYACI
Demir eksikliği büyümenin yanı sıra öğrenme ve davranışlarda da sorunlara yol açabilir. Düzeltilmediği durumlarda demir eksikliği anemisine yol açabilir. Bu da vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması anlamına gelir.
YETERLİ DEMİR ALMAYI SAĞLAMANIN YOLLARI
Hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan demir, bitkisel kaynaklı gıdalarda bulunana göre daha kolay emilir. Bu yüzden tek besinden demir almak yerine her gün demirin birden fazla kaynağını hem bitkisel hem de hayvansal gıdalardan tüketmek daha iyi olur. Çocuklar ve gençler, demirin sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olduğunu bilmelidir. Aşağıda demir açısından zengin besinlerin 100 gramında bulunan yaklaşık demir içeriği şöyledir:
GÜN İÇİNDE GIDALARLA ALINAN DEMİRİN VÜCUDA YARARLILIĞINI ARTIRMAK İÇİN…
Gün içinde en fazla 500-700 mililitre süt tüketilmeli. Gereğinden fazla inek sütü tüketen çocuklarda demir eksikliği oldukça sık görülür. Demirden zengin yiyeceklerin yanında domates, brokoli, limon, çilek, portakal, kırmızı tatlı biber gibi C vitamininden zengin gıdalar tüketilmeli. Kahvaltıya her gün 1 yemek kaşığı pekmez veya kuşburnu marmelatı ile yapılmış limonata ve yumurta ikilisini ekleyin. Yemek sırasında kahve, çay, çikolata gibi kafein içeren gıdalardan kaçınılmalı.
Son olarak bilinmelidir ki demir ilaçları kilo aldırmaz. Çoğu kadın sırf bu korku yüzünden doktorun uygun gördüğü tedaviyi uygulamaktan kaçınır ama sağlıklı bedenle dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite sizi tüm yaşam boyu koruyacak asıl kalkandır.
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'