Egzersiz yapanlar dikkat! Bu ipuçları çok işinize yarayacak
Kış aylarında doğru egzersiz daha büyük bir önem arz ediyor aksi durumda boşa kürek çekmiş olmanız muhtemel! Çeşitli nedenlerle kas ve iskelet sisteminizi de incitebilirsiniz. İşte, uzmanından egzersiz yapanların oldukça işine yarayacak önemli bilgiler
Kış mevsiminde düzenli ve güvenli egzersiz yapmanın zayıflamanın ötesinde bedeniniz bütünlüğü için oldukça fazla faydası var. Yaptığınız egzersizden etkin şekilde yararlanmak için uzmanların önerilerine kulak verin.
SAKATLANMALARA DİKKAT
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Begümhan Turhan, kış aylarında yaşanan soğuk hava ve yoğun kar yağışlarının sakatlanma ve yaralanma vakalarını artırdığını belirterek, kış mevsiminde güvenli şekilde hareket etmenin önemini ve doğru egzersizlerle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
ISINMA VE SOĞUMA ÇOK ÖNEMLİ
Kış aylarında yapılan egzersizin ve artırılan fiziksel aktivite düzeyinin ve kalitesinin önemli olduğunu vurgulayan HKÜ Öğretim Üyesi Dr. Begümhan Turhan, “Soğuk havada yapılan egzersiz öncesinde daha yoğun bir şekilde ısınma ve sonrasında ise soğuma egzersizleri yapılması çok önemlidir." şeklinde konuştu. Turhan egzersiz yapanlara şu tavsiyelerde bulundu.
- Soğuk havalarda ısınma ve soğuma zaman alır. Isınma egzersizleri bizleri asıl egzersize hazırlayarak sakatlanmalardan korur. Soğuma egzersizleri ise vücudunuzun egzersiz sonrası toparlanmasını sağlayacaktır.
- Özellikle 65 yaş üstü bireylerin haftada üç gün toplamda 150 dakika kalp hızını değiştirecek egzersizleri evde yapması da faydalı olacaktır.
- Kış aylarında hareket etmek için bahaneler oluşturulması ve yapılan aktiviteler sırasında susamaya izin verilmeden mutlaka sıvı tüketimi yapılması gerekmektedir.
- Hareketliliğin dışarıda olması daha iyi, fakat kar yağışı ve buzlanma, özellikle yaşlılar için büyük risk barındırıyor ve çok dikkatli olunmalı.
- Dışarı çıkma imkanı olmayanlar, fizyoterapistlerinden kişiye özgü bir ev içi egzersiz reçetesi edinebilirler. Dışarıya çıkmak zorunda kalırlarsa, özellikle yaşlılara kış mevsimi koşullarına uygun ayakkabılar ve baston gibi yardımcı destek cihazlarını kullanmalarını öneriyoruz. Küçük adımlarla yavaş yürüyüşler yapmalılar
YAŞANAN AĞRILAR HAFİFE ALINMAMALI
Düşme sonucu yaşanan ağrılara zaman kaybı olmadan müdahale edilmesi gerektiğini aktaran Öğretim Üyesi Dr. Begümhan Turhan dikkat edilecek noktalar konusunda uyardı;
“Düşmeler sonucunda sıklıkla sıkıntı yaşanan bölgeler kalça, uyluk, kol, bacak, dirsek bölgesi, el gibi bölgeler oluyor. Bu bölgedeki kırık, çıkık ya da kemiğin doğru pozisyonunun bozulması sonucu oluşan ağrı ve batma hissi, kişilerin çekinerek paylaştıkları bir durum ve psikolojik bir takıntı haline gelebilmektedir. Bu sebeple yaşanan bu durumlarda anında müdahale edilmeli ve ağrıların bulunduğu bölgelerin tedavisi ihmal edilmemelidir"
İHA
- Vahe Kılıçarslan’a çifte şok! 4.5 yıl hapis istemi ve 5 milyon TL tazminat
- Defne Samyeli dekolteli elbisesiyle göz kamaştırdı
- Haluk Levent sevenlerini korkuttu! Ünlü şarkıcı hastaneye kaldırıldı, işte son durumu...
- Survivor Adem Kılıççı, Dominik öncesi ailesiyle vedalaştı
- Karnı burnunda yeni poz: Neslihan Atagül anne olmak için gün sayıyor!