Elindeki bol buzlu içecek var ya onun içine dikkatli bak!
Temmuz bitti ama henüz yaz tatili devam ediyor. Birçok kişi tatile yeni çıkacak. Tatilde keyif yapayım derken yedikleriniz ve içtikleriniz keyfinizi kaçırmasın. Deniz kum güneş ruhumuza iyi gelir ama vücudumuz için epey tehlikelerle dolu olabilir. İşte size tatilde hem ruhunuzu hem de bedeninizi dinlendirmek için çok özel tüyolar...
Diyetsiyen Eda Yıldırım - Posta Gazetesi
Yaz mevsiminin başlamasıyla beraber pek çok kişi kendini sıcak kumlara atıyor. Güneşin keyfini bol bol çıkarırken bazı püf noktalara dikkat etmemek hayalini kurduğunuz tatili gölgede bırakabilir. Posta Gazetesi’nden Diyetisyen Eda Yıldırım, tatilseverler için nelere dikkat edilmesi gerektiğini tek tek anlattı.
SOĞUK ZİNCİR KIRILMAMALI!
Özellikle otellerin açık büfelerinde soslu, kremalı yiyecekler, tavuk, balık, yumurta, et, kıyma ve süt gibi gıdalar; iştahımızı kabartıp bizi kendine çeker. Ancak bu gıdalarda tazeliğin korunması için sağlanan soğuk zincirin tüketim aşamasına kadar kırılmamış olduğundan emin olmalısınız.
Soğuk zincir kırılmışsa gıdalarda üreyen mikro organizmalar enfeksiyon riski oluşturur. Özellikle tavuk ve balık türü yiyeceklerin açıkta uzun süre bekletilmesi riski artırır. Taze olduğundan emin olduğunuz, uzun süre beklememiş besinleri tercih etmeye özen gösterin.
KULLANILAN BUZLAR ÇOK ÖNEMLİ
Bir şezlonga uzanıp eline de bol buzlu içeceğini alıp tatilin keyfini çıkarmayı kim istemez ki? Ama o buzlar var ya o buzlar, tatilinizin başlamadan bitmesine neden olabilir. Buzlar; içme suyu ya da güvenilir bir su kaynağıyla hazırlanmamışsa, temiz olmayan ellerle temas etmişse, ciddi enfeksiyon kaynağı olabilir. Bu da bağırsak sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca buz makinelerinin günlük olarak temizlenmemesi de buzdaki enfeksiyon riskini artıran başlıca nedenlerden biridir. Hijyen koşullarından emin olmadığınız yerlerde buz tüketiminden kaçınmanızı öneririm. Sağlıksız buzlar ishale neden olabilir. Tatilinizi tuvaletten çıkmadan geçirmemek için buzlara dikkat!
KALORİLERE DİKKAT!
Yazın ferahlamak için hatta bazen suyun yerine bile içtiğimiz meyve suları, soğuk çaylar, asitli içecekler ve kokteyller hızla kana karışan ve içerisinde fazla miktarda şeker barındıran ürünlerdir. Ancak bu ürünler, kişinin kan şekerini çok hızlı yükseltip düşürür ve diyabet riskini arttırır. Besin değeri düşük boş kalori alımı sebebiyle de kilo artışına neden olabilir. Tatilde mümkün olduğu kadar su tüketelim ve bu tarz kalorili içeceklerden uzak duralım.
BAĞIRSAK SAĞLIĞI
Tatilde değişen uyku, yemek, dışkılama saatleri ile beraber bağırsak hareketleri de etkileniyor. Kabızlık veya ishal gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bu noktada bağırsak sağlığınızı korumak için tatile çıkmadan 1 hafta önce içinde sindirim enzimleri bulunduran probiyotik takviyelerden destek alıp bol lifli beslenmeyi ve yeterli su tüketimini unutmayın.
PLASTİK ŞİŞELER!
Plajda uzun süre güneş altında beklemiş plastik şişelerdeki suları tüketmemelisiniz. Plastik şişelerde bulunan bisfenol maddesi, sağlığınız için büyük bir risk teşkil eder. Vücudunuzun hormonal dengesini bozarak çeşitli kanser türlerini tetikleyebilir.
YETERLİ SIVI TÜKETİMİ
Yeterli su içimi her mevsim önem arz eder. Ancak yazın terle beraber vücudumuzda hem sıvı hem de elektrolit kaybı artar. Bu sebeple yeterli sıvı alımı özellikle su ve maden suyu tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Tansiyonunuz yüksek değilse her gün düşük sodyum oranına sahip bir şişe maden suyunu rutininize eklemeyi ihmal etmeyin. Peki gün içinde kaç litre su içmeliyiz? Kilonuzu 35 ile çarpıp çıkan sayı kadar. Örnek: 55 kilo biri, 55x35=1925 mililitre, bir başka deyişle 2 litre kadar su içmeli.
ÇAPRAZ BULAŞMA!
Çiğ et ve sebzelerin aynı kesme tahtasında kesilmesi, aynı kabın içinde bulunması, hazırlayan kişinin ellerinin temiz olmaması, elinde yüzük ve benzeri takılarla yiyecekleri hazırlaması çapraz bulaşmaya yol açarak gıdalarda istenmeyen mikro organizmaların veya alerjenlerin taşınmasına yol açar. Bu da bağırsak enfeksiyonuna neden olur. Et, tavuk gibi besinlerin hijyenik ortamda, iyi bir şekilde piştiğinden ve servis edildiğinden emin olun.
HAVUZ VE ISLAK MAYO
Deniz ve havuz kullanımı, ıslak mayo ile oturmak, idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, temizliğinden emin olduğunuz yerleri tercih edin ve ıslak mayo ile kalmaktan kesinlikle kaçının. Ayrıca, idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek veya iyileşme sürecini desteklemek için cranberry (turna yemişi) meyvesi veya takviyelerini kullanmanızı öneririm.
- Masterchef bitti ama dostlukları bitmedi! Şampiyon ve ikinci aynı karede
- Caz dünyasının divası Diana Krall, 10 yıl aradan sonra Türkiye'ye geliyor!
- Melikşah Altuntaş, Gupse Özay'ı hedef almıştı! Barış Arduç son noktayı koydu
- Halil Ergün, Bedia Ener'in cenazesine katılmayanlara sitem etti! 'Ben de görüşmüyorum'
- Yeşilçam dostluğu sağlıkta olduğu gibi hastalıkta da devam ediyor! Hülya Koçyiğit'ten Filiz Akın'a duygusal mesaj