Elma sirkesi nasıl yapılır?
Son günlerde sirkenin sağlık açısından ne kadar faydalı olduğu konuşulmaya başlandı. Sirkeyi beslenmemize eklemenin zayıflamadan sağlıklı sindirim sistemine kadar birçok etkisi bilinir hale geldi. Ancak tüm bu faydalar sirkenin doğal olmasıyla mümkün. İşe evinizde doğal elma sirkesi hazırlamanın püf noktaları...
Siz de dilerseniz 40 gün içinde dünyanın en sağlıklı sirkesini yapabilirsiniz. İşte nefis bir elma sirkesi yapımı için bilmeniz gerekenler ve elma sirkesi tarifi...
Son dönemde sağlıklı beslenmek isteyenlerin gözdelerinin başında fermente gıdalar geliyor. Mayalanma olarak da Türkçeleştirebileceğimiz fermantasyon geçirmiş gıdalar arasında günlük beslenmemize katılması en kolay olanlardan biri de sirke, özellikle de elma sirkesi. Ancak marketten aldığımız sirkeler ne yazık ki doğal değil. Dolayısıyla sağlığa faydaları da çok sınırlı. Eğer sirkeden gerçekten faydalanmak istiyorsanız, yapabileceğiniz en doğru şey kendi sirkenizi yapmak. İşte tarifi...
MALZEMELER
1 kilogram elma
2 yemek kaşığı bal
3 litre su
1 çay bardağı nohut
Yarım çay bardağı bulgur
YAPILIŞI
Elmaları iyice yıkadıktan sonra, kabuklarını soymadan doğrayıp cam bir kavanoza koyun. Elmaların kabuğunu soymamanız sirkenizin kalitesi ve fermantasyonu açısından önemlidir.
Elmaların ardından kavanoza bal, bulgur ve nohut eklemelisiniz. Bu üç malzeme de fermantasyonu hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Ancak eğer daha önceden elinizde sirke anası (önceden yaptığınız sirkelerden kalma jel kıvamındaki madde, sirke mayası) varsa, bal koymak yerine sirke anası kullanarak da sirke kurabilirsiniz.
Tüm malzemeleri ekledikten sonra üzerini suyla tamamlayın. Suyunuzun temiz, kireçsiz içme suyu olması da sirkenizin daha lezzetli ve kaliteli olmasında önemli rol oynar. Suyu ekledikten sonra tüm malzemeleri bir kaşıkla karıştırın. Kaşığınızın metal olmaması çok önemli. Sirkenin içine kesinlikle metal sokmamalısınız. Bu nedenle malzemeleri karıştırırken plastik ya da silikon bir kaşık veya spatula kullanmalısınız.
Sirkenin ağzını bir tülbentle ya da temiz bir çorapla kapatın. Böylece sirkeniz hem hava alacak, hem de içine istenmeyen şeylerin karışmasına engel olacaksınız. Buradan sonra iş sabrınıza kalıyor. Çünkü sirkenin mayalanmasını beklemeniz gerekiyor.
Bekleme sürecinizin ilk 20 gününde sirkeyi güneş görmeyen, serin ve kuru bir yerde saklayın. Sirkenizi her gün bir kez silikon ya da plastik kaşıkla karıştırın. 20 günün sonunda sirkenizi yine aynı yere kaldırın. Bu kez 20 gün boyunca hiç karıştırmadan bekletin. Artık elma sirkeniz tüketime hazır.
Hürriyet/Leziz
- Olgun Şimşek'ten şaşırtan çıkış! 'Benden başka da bir şey olmazdı'
- Şimal'e gelen yorumlar şoke etti! 'Bu yüzden sosyal medyadan uzak durmaya çalışıyorum'
- Sercan Badur'dan aşk açıklaması! 'Çok mutluyum'
- İlayda Alişan ve Oğulcan Engin birbirine övgüler yağdırdı! 'Sahnede aşık oldum'
- Ural Kaspar kimdir, nereli, kaç yaşında? İrem Helvacıoğlu'nun neyi oluyor, Ural Kaspar ne iş yapar, kariyeri ne?