Besinlerin glisemik indeks değerini nasıl öğrenebilirim?
Sistem, mümkün olduğunda glisemik indeksi düşük besinler tüketme anlayışına göre çalışır. Bu besinler size daha uzun süre tokluk sağlayacağından, daha geç acıkırsınız. Bu da sizi kendiliğinden dengeli beslenmeye yöneltir.
Hangi besinler kaç glisemik değerine sahip, ne tür gıdalara yönelmeniz gerekiyor, öğrenmek için aşağıdaki glisemik indeks değerlerine bakabilirsiniz
Glisemik indeks diyetine göre besinlerin glisemik indeksi puanları:
55 ve altı (Düşük glisemik indeksli gıdalar): Yulaf, bulgur, kinoa gibi tahıllar; tüm kuru baklagiller, çok tahıllı ekmekler, fasulye, kabak, kerebiz, enginar, brokoli, karnabahar gibi sebzeler, elma, armut, kiraz, greyfurt, üzüm, erik gibi meyveler, posası artırılmış şekersiz diyet barlar; düşük şeker oranına sahip meyveler, domates suyu, katkısız elma suyu; erik kurusu, kayısı kurusu; şekersiz çay ve kahve
55-70 arası (Orta glisemik indeksli gıdalar): Tam buğdaylı makarnalar, kepekli pirinçler, tam tahıllı ekmekler, haşlanmış patates, bezelye, havuç, balkabağı; kavun, karpuz, muz, ananas; kuru hurma, incir ve üzüm
70 ve üzeri (Yüksek glisemik indeksli gıdalar): Şeker içeren tüm tahıl gevrekleri, barlar; pirinç, makarna, beyaz ekmek, simit gibi tüm yüksek karbonhidrat içerikli gıdalar; şeker ilaveli tüm paketli gıdalar, hamur işleri, kızarmış patates, fırında patates, şekerli içecekler, alkol