Kardiyo nedir, ne işe yarar? Kardiyo nasıl yapılır?
Antik Yunan döneminde yaşayan doktorlar ve bilginler kalp sağlığı ile sporun birbirleriyle yakından ilgili olduğunu düşünüyordu. Bu nedenle tüm kasların çalıştırıldığı ve yağların yakıldığı egzersiz hareketlerine kardiyo yani kalp denirdi. Atatürk'ün "Sağlam kalp sağlam vücutta bulunur." sözü de kalp sağlığı için spor yapmanın birbirleriyle ilişkili olduğunu belirtir. Sadece kalp değil beden sağlığı için de gerekli olan kardiyoda belli başlı kurallara dikkat etmek gerekir. Kardiyo nedir, ne işe yarar? Kardiyo nasıl yapılır? İşte, tüm merak edilenler.
Özellikle spor yapmaya yeni başlayanlar ve belli bir yaşın üstündeki kişiler spor hocasının gözetiminde kardiyo yapmalıdır. Spora başlamadan önce yağ ve kas ölçümleri yapılmalı, spor salonunda geçirilen zaman kademeli olarak arttırılmalıdır. Örneğin ilk 1 ay boyunca günde yarım saat kardiyo yapmak yeterlidir. Daha sonra bu süre periyodik aralıklarla önce 45 dakikaya sonra 1 saate çıkarılabilir.
KARDİYO NEDİR?
Daha fit bir vücuda sahip olmak ve kas-yağ oranını dengede tutmak için yapılan düzenli egzersize kardiyo denir. Yunanca kökenli kardiyo kelimesinin Türkçe karşılığı kalptir. Koşu ve bisiklet çevirme gibi vücuttaki birçok kasın aynı anda çalışmasını sağlayan egzersizlerin diğer bir faydası kalbin atış hızını arttırmasıdır. Kalbin hızlı atması ise metabolizmanın daha hızlı çalışması demektir. Bu da daha sağlıklı bir sindirim ve dolaşım sistemine sahip olmak anlamına gelir.
Günümüzde kardiyo kelimesinin yerine fitness sözcüğü de kullanılmaktadır. Fitnessin kardiyodan tek farkı, ağırlıklarla çalışılmasıdır.
KARDİYO NE İŞE YARAR?
Düzenli aralıklarla yapılan kardiyonun en büyük faydalarından biri hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermektir. Özellikle ilk kırk - kırk beş dakikalık süreçten sonra vücut yağ yakmaya başlar. Kardiyo bittikten sonra da kalp ve dolaşım sistemindeki diğer organlar normalden daha hızlı bir şekilde çalışmaya devam eder. Yani spor yapmayı bıraksanız bile vücut yağ yakma sürecini devam ettirir.
Sadece kalbin ve metabolizmanın değil midenin de çok daha hızlı çalışmasını sağlar. Midenin hızlı çalışması tüketilen gıdaların daha hızlı bir şekilde sindirilmesi demektir.
Kişinin fazla kilolarından kurtulmasını sağlar. Bunun ise sadece fiziksel değil psikolojik faydaları da mevcuttur. Kişi kendisini daha zinde ve mutlu hisseder. Aynı zamanda özgüveni de artar.
Kasları ve eklemleri güçlendirir.
KARDİYO NASIL YAPILIR?
İlk 5 - 10 dakika boyunca hafif tempoda koşulmalıdır. Sonrasında uzay mekiğine ya da kardiyo bisikletine geçilmelidir. Her iki alette de vücudun en büyük kas kütlesinin bulunduğu bacak kasları çalıştığı için en az 20 dakika boyunca bisiklet ya da uzay mekiğinde kardiyo yapılmalı.
Daha sonrasında 15 dakika boyunca hızlı tempoyla koşulmalı. Spora yeni başlayanlar üç set mekik ve şınav çekmeli. İlk etapta 15 tane mekik ve 10 tane şınav çekmek yeterlidir. Daha sonra bu egzersizlerin sayısı arttırılabilir.
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'
- Mina Demirtaş kimdir? Mina Demirtaş kaç yaşında, hangi dizide oynuyor, sevgilisi var mı? Mina Demirtaş'ın boyu kaç, kaç kilo?