Egzersiz - DiyetKışın doğru beslenmenin altın kuralları

Kışın doğru beslenmenin altın kuralları

Paylaş
Kışın doğru beslenmenin altın kuralları

Kış aylarında kilo almamak ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için beslenme düzenine her zamankinden çok daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Bağışıklı güçlendirecek besinler tüketerek sağlığınızı korumalısınız. Kış aylarında özellikle yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durarak daha sağlıklı beslenmelisiniz.

Kış aylarında hastalıklardan korunmak için doğru ve dengeli beslenmeniz gerekiyor. Vücuda yararlı olan ve bağışıklığı güçlendiren besinlerle direncinizi artırabilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, kış aylarında beslenmenin altın kurallarını sıraladı.

Haberin Devamı

Kışın kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesi ve gecelerin uzaması sebebiyle fiziksel aktivitenin azaldığını belirten Hande Güngör, "Kışın tüketimi artan ev yapımı geleneksel gıdalar tam bir şifa deposudur. Yapay koruyucu ve katkı maddesi içermeyen ev yapımı salça, turşu, tarhanaya öğünlerde mutlaka yer verilmelidir. Kış aylarında azalan hava sıcaklığı sebebiyle vücut ısısının korunması için yeterli sıvı almak çok önemli. Günde en az 2-2.5 litre su içilmeli. Ayrıca sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı gibi bitki çayları da tercih edilmeli" dedi.

Uzman isim kış aylarında yağlı besin tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi.

"Margarin yerine sağlıklı yağ asitleri içeren zeytinyağı, uygun miktarda tereyağı, yağlı tohumlar, kuruyemişler uygun ve yeterli porsiyonda tüketilmelidir. Kışın artan soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı A, C, D ve E vitamininden zengin beslenmenin bağışıklık sistemine katkısı oldukça fazladır. Mevsimine uygun günde en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketilmesi önerilmektedir. Bu aylarda havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, pırasa, maydanoz gibi sebzelerin; portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tercih edilmesi önerilmektedir"

Haberin Devamı

D VİTAMİNİ ŞART

D vitamininin önemine de vurgu yapan Güngör, "Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir. Ancak kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasına sebep olmaktadır. D vitamini besinlerden aktif olarak karşılanamıyor olsa da balık, D vitamini ile beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir. Bu sebeple kış aylarında haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir" şeklinde konuştu.

Kış aylarında basit karbonhidrat içeren şekerli besinlere ve tatlılara yönelimin arttığını söyleyen uzman isim meyveler ve şekeri azaltılmış sütlü ya da meyveli tatlılar tercih edilmesini önerdi.

Haberin Devamı

"Dünya Sağlık Örgütü önerisine göre günlük şeker alımı, toplam enerji alımının en fazla yüzde 10'u kadar olmalıdır. Sağlıklı yaşam biçiminde basit şekerler yerine kompleks karbonhidratlardan olan tam buğday ekmek, bulgur gibi tahıllar, kurubaklagiller, meyveler ve şekeri azaltılmış sütlü ya da meyveli tatlılar tercih edilmelidir. E vitamini kaynakları olan kurubaklagiller ve kuruyemişler de kış beslenmesinin içinde yeterli ve dengeli biçimde mutlaka yer almalıdır. Haftada 2-3 kez nohut, kuru fasulye, mercimek, barbunya gibi kurubaklagiller, günde 20-30 gram kadar ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler tüketilmelidir"