Sağlık deposu kuşkonmazın faydaları saymakla bitmiyor
Sağlığa olan yararları ile adından sıkça söz ettiren kuşkonmaz, vitamin ve mineral açısından çok zengin bir sebze... Bu yararlı bir besinin faydalarını Diyetisyen Buket Adanç anlatıyor...
Kuşkonmaz; magnezyum, fosfor, selenyum, çinko, sodyum, demir, bakır, kalsiyum, mangan gibi mineraller ve A,C, B6, K vitamini, tiamin, niasin gibi vitaminleri içerir.
KUŞKONMAZIN SAĞLIĞA FAYDALARI
- Folik asit içeriği sayesinde tam bir kalp dostudur. Potasyum açısından zengin, sodyum açısından fakir bir besindir.
- Asparagin içeriği sayesinde etkili bir diüretik ilaç gibidir. Bu nedenle adet öncesi gibi vücudun ödem yaptığı dönemlerde etkilidir. Ayrıca gerginlik ve yorgunluk gibi durumların iyileşmesine katkıda bulunur. Bu yüzden depresyon tedavisinde kullanılır.
- Bitkisel mineraller açısından zengin olan kuşkonmaz, inulin içerir. İnulin sağlığa yararlı olan bağırsak bakterilerinin besin kaynağıdır. Dolayısıyla kuşkonmaz tüketimi ile vücuda alınan inulin, bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin sayısını artırarak, bağırsak florasına olumlu katkı sağlar.
- İçeriğindeki folat sayesinde spina bifida gibi doğum kusurlarını ve yeni doğanın düşük doğum ağırlığı şansını azaltır.
- Kuşkonmaz suyunun alkali özelliği yüksektir ve dolayısıyla kas dokularını temizleyerek, kan asiditesinin azalmasına yardımcı olur ve aynı zamanda böbrek taşlarının eritilmesine yardımcı olur.
- Düzenli tüketimi lif açısından zengin olduğu için bağırsak hareketini artırır.
- İyi bir antioksidandır. Dolayısıyla kanser, katarakt ve diğer göz sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.
- Kemoterapinin başarı oranını artırdığı yönünde çalışmalar vardır.
- Kan şekeri seviyesini ayarlar, bu sayede diyabet hastaları için oldukça önemli bir besindir.
- Detoks özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur.
- Süt üretimini uyarır, emziren anneler için oldukça faydalı bir besindir.
FIRINDA KUŞKONMAZ TARİFİ
Bu kadar faydasını sıraladıktan sonra, damak tadınıza hitap edecek bir tarif vermeden olmaz!
Malzemeler
10 adet kuşkonmaz 5 diş sarımsak 1 adet limonun suyu 4 yemek kaşığı zeytinyağı 100 gr light kaşar peyniri Karabiber Tuz
Yapılışı
1 adet limon suyu, 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve dövülmüş 5 diş sarımsağı karıştırıp, sos haline getirin. Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine kuşkonmazları koyup üzerine sosu dökün. Tuz ve karabiber ilave ettikten sonra 180 derecede 30 dakika pişirin. Piştikten sonra üzerine light kaşar peynirini ilave edin ve eriyene kadar fırında tutun.
Hem lezzetli hem de sağlıklı bir sebze yemeği alternatifi…
Kaynak: Hürriyet Aile