SİYAH SARIMSAK NEDİR?
Siyah sarımsak, normal sarımsağın birkaç hafta boyunca uygun koşullarda bir nevi fermente edilmiş halidir.
Siyah sarımsak, Maillard reaksiyonu adı verilen bir işlemden geçirilir, taze ve çiğ sarımsak düşük ısı ve yüksek nem kullanımıyla yavaş yavaş fermente edilerek siyah sarımsağa dönüşür.
Sarımsak karanfilini koyulaştıran süreç, kıvamını jöle kıvamına getirir ve bazı insanlara meyan kökünü hatırlatan tatlı bir tat verir.
Siyah sarımsak, sarımsaktan bazı üstün faydaları ve lezzeti nedeniyle popüler hale geldi.
Bir 2014 araştırması, bu işlem sonrasında siyah sarımsakta toplam antioksidan aktivitenin önemli ölçüde arttığını buldu. Çalışmada sarımsak, 21 günlük fermantasyonda en yüksek antioksidan içeriğine ulaştı
NERDEN ÇIKTI BU SİYAH SARIMSAK?
Siyah sarımsak 2005 yılında Japonya'da tanıtıldı ve Kore ve Tayland'da da kullanıldı. Bununla birlikte siyah sarımsağın kökeninin çok daha eski zamanlara dayandığı düşünülüyor. Son birkaç yılda, onu balık, tavuk ve risottoyu tatlandırmak için kullanan üst düzey şefler arasında büyük bir başarı elde etti.
Siyah sarımsak, Maillard reaksiyonu adı verilen bir süreçte yaklaşık %70'lik düşük ısı ve nem kullanımıyla zamanla değişen taze çiğ sarımsaktır
Onun popüler olmasının arkasındaki söylemler oldukça güçlü; normal sarımsaktan 10 kat daha fazla antioksidan içerdiğini duymuş olabilirsiniz.
Siyah sarımsak özelinde az sayıda araştırma yapılmış olsa da hem sarımsağın hem de fermente edilmiş bu siyah sarımsağın sağlığınız, cildiniz ve hatta saçlarınız için oldukça faydalı olduğu kesin.
Araştırmalar, siyah sarımsağın kandaki toplam kolesterol ve trigliserit seviyeleri de dahil olmak üzere kalp hastalığı göstergelerini azaltabileceğini gösteriyor.
İşte siyah sarımsağın faydaları…