Yeterli ve dengeli beslenme nedir, nasıl yapılır? Yeterli ve dengeli beslenme tüketilmesi gereken ürün listesi…
Vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin tüketilmesi ile birlikte yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Besinler ne fazla ne de az miktarda tüketilmelidir. Sağlıklı beslenmek için karbonhidrat, protein ve diğer tüm besinlerin doğru orantılı olması gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmeye de dikkat edilmelidir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Yeterli ve dengeli beslenmek için sağlıklı gıdalar tüketilmelidir. Hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durarak sebze ve meyve miktarları da ayarlanmalıdır. Tam tahıllı yiyeceklerin yanı sıra lif içeriği yüksek gıdalar da tüketilerek dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?
Yeterli ve dengeli beslenme, vücudun tüm besin gereksinimlerini karşılayacak şekilde beslenmek demektir. Bu beslenme şekli, sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve hastalıklardan korunmak için oldukça önemlidir. İşte yeterli ve dengeli beslenme için bazı ipuçları vardır. Her öğünde tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketin. Bunlar, proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler ve minerallerdir.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NASIL YAPILIR?
Sebzeler ve meyveler, yeterli ve dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır. Günlük olarak 5 porsiyon tüketmeye özen gösterin. Tam tahıllı yiyecekler, yeterli lif ve vitamin içeriği ile birlikte kompleks karbonhidratlar sağlar. Ekmek, pirinç, makarna gibi yiyeceklerin tam tahıllı olanlarını tercih edilmelidir.
Protein kaynakları, et, balık, tavuk, süt ve süt ürünleri, yumurta, baklagiller ve soya ürünleri gibi yiyeceklerdir. Yağlar, vücudunuzun doğru şekilde çalışması için önemlidir, ancak fazla tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olabilir. Sağlıklı yağlar için zeytinyağı, fındık, avokado, chia tohumu ve somon gibi omega-3 yağ asitleri içeren yiyecekleri tercih edilmelidir.
İçecek olarak, bol miktarda su tüketilmelidir. Alkollü içeceklerin tüketimini sınırlayın ve şekerli içecekleri mümkün olduğunca azaltılmalı. Hazır yiyecekler, fast-food tarzı yiyecekler ve şekerli, tuzlu, işlenmiş gıdalar gibi sağlıksız yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı.
Porsiyonları kontrol altında tutun ve gereksinimlerinize göre yemek yiyin. Aşırı yemek yemek, obezite ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Yeterli ve dengeli beslenmek için sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin. Örneğin, badem, fındık, meyve veya yoğurt gibi besleyici atıştırmalıklar seçilebilir.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME TÜKETİLMESİ GEREKEN ÜRÜN LİSTESİ…
Yeterli ve dengeli beslenmek için her besin grubundan yeterli miktarda tüketmek gerekmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için bazı gıdalara öncelik verilmelidir;
Protein kaynakları: Et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, baklagiller (mercimek, nohut, fasulye, bezelye vb.), tofu ve diğer soya ürünleri gibi protein içeren besinler.
Karbonhidrat kaynakları: Tam tahıllı ekmek, makarna, pirinç, yulaf ezmesi, mısır gevreği, patates, tatlı patates, kuru baklagiller gibi kompleks karbonhidrat kaynakları.
Yağlar: Avokado, zeytin, fındık, badem, ceviz, chia tohumu, somon, sardalye ve diğer omega-3 yağ asitleri içeren besinler.
Sebzeler: Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana, pazı vb.), havuç, brokoli, domates, patlıcan, kabak, biber, turp, soğan, sarımsak gibi sebzeler.
Ayrıca, sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmak için, işlenmiş gıdalar, hazır yiyecekler, şekerli ve tuzlu yiyecekler, fast food ürünleri gibi sağlıksız yiyeceklerden kaçınmak gerekmektedir.