YaşamFelç geçirdi hayatı değişti! Doktorları şaşkına çeviren gelişme: Kendi sesini tanıyamadı

Felç geçirdi hayatı değişti! Doktorları şaşkına çeviren gelişme: Kendi sesini tanıyamadı

Paylaş
Felç geçirdi hayatı değişti! Doktorları şaşkına çeviren gelişme: Kendi sesini tanıyamadı

Felç geçiren ve apar topar ameliyata alınan 58 yaşındaki Althia Bryden, yoğun bakımda ilk kez konuşmaya başladığı zaman ağzından çıkanlar hem kendisini hem de karşısındaki hemşireyi şaşkına çevirdi. Felç sonrası bu tür bir ilerleme beklenmezken yaşanan gelişme büyük bir mucize olarak değerlendirildi. Bryden’in konuşmaya başlaması, hem tıbbi ekip hem de ailesi için umut verici bir dönüm noktası oldu. İşte tüm detaylar!

58 yaşındaki Althia Bryden, felç sonrası tedavi sürecinde büyük bir zorlukla karşılaştı. Ancak, yoğun bakımda ilk kez konuşmaya başladığında bu beklenmedik gelişme hem kendisini hem de sağlık ekibini şaşkına çevirdi.

Haberin Devamı

Felç geçirdi hayatı değişti Doktorları şaşkına çeviren gelişme: Kendi sesini tanıyamadı

YATAĞINDA HAREKETSİZ HALDE BULUNDU!

Londra'nın Highbury semtinde yaşayan 58 yaşındaki Althia Bryden, 4 Mayıs’ta kocası Winston tarafından yatağında hareketsiz halde bulundu. Hemen hastaneye kaldırılan Althia'nın felç geçirdiği ve sağ üst vücudunu hissedemediği tespit edildi.

Doktorlar, Althia'nın felcinin nedeninin beyne giden kan akışını engelleyen bir sorun olduğunu belirlediler. Bu rahatsızlık, şah damarındaki bir problem nedeniyle meydana gelmişti.

Althia, 9 günlük tedavi sürecinin ardından, 30 Temmuz'da yeniden hastaneye kaldırıldı ve ameliyat edildi. Sağlık durumu ciddi olmasına rağmen, tedavi süreci umut verici şekilde ilerledi.

Felç geçirdi hayatı değişti Doktorları şaşkına çeviren gelişme: Kendi sesini tanıyamadı

BEDENİ AYNI SESİ BAMBAŞKAYDI!

Yoğun bakım hemşiresi, ameliyattan bir gün sonra Althia'nın durumunu kontrol etmek için uyandırdı. Althia, uynadıktan sonra konuşmaya başladı. Fakat işler her zamankinden çok daha farklıydı. Althia'nın kendi sesini tanıyamayacağı bir durum yaşanıyordu.

Haberin Devamı

Hemşirelerin ve doktorların odaya gelmesiyle beraber işler iyice ciddi bir boyuta taşınıyordu.

Althia, "Doktorlar ve hastane personeli yatağımın çevresine toplanmıştı. Ne kadar çok konuşursam, hepimiz o kadar çok kafamız karışıyordu. Bana felç geçirmeden önce İtalyan aksanım olup olmadığını sordular. Görünüşe göre güçlü bir İtalyan aksanım vardı ve konuşma sırasında farkında olmadan 'mamma mia', 'bambino' ve 'si' gibi kelimeler kullanıyordum" dedi.

Felç geçirdi hayatı değişti Doktorları şaşkına çeviren gelişme: Kendi sesini tanıyamadı

HAYATI BOYUNCA İTALYA'YA HİÇ GİTMEMİŞTİ!

Ömrü boyunca İtalyanca konuşmadığının ve oraya gitmediğinin altını çizen Althia, "Daha önce Kraliçe gibi olmasa da bir İngiliz gibi konuşuyordum. Ailem Jamaika'dan ama ben hayatım boyunca Londra'da yaşadım" dedi.

Felç geçiren kadın, sözlerine "Şaşırtıcı bir şekilde İtalyanca konuşabiliyorum. Daha önce hiç öğrenmediğim veya konuşmadığım bir dil. Farkında olmadan, konuşmanın ortasında İtalyanca bir kelime söylüyorum, ki bu, İngilizce söylemeye çalıştığım şeyin İtalyanca karşılığı. Bunu nasıl yaptığım hakkında hiçbir fikrim yok. Beynim İngilizce kelimeyi otomatik olarak İtalyancaya çeviriyor" şeklinde devam etti.

Felç geçirdi hayatı değişti Doktorları şaşkına çeviren gelişme: Kendi sesini tanıyamadı

YABANCI AKSAN SENDROMU NEDİR?

Yabancı aksan sendromu; bir kişinin aniden, herhangi bir sebep olmaksızın, normalde konuştuğu dilin aksanını değiştirmesiyle ortaya çıkan nadir bir durumdur. Genellikle felç, baş yaralanması veya beyin travması sonrası gelişir.

Haberin Devamı

Bu sendromda kişi kendi dilini doğru bir şekilde konuşmasına rağmen konuşmasında belirgin bir yabancı aksan oluşur. Tedavi edilmesi zor olan bu durum, genellikle sinir sistemiyle ilgili sağlık sorunlarıyla ilişkilidir.

YABANCI AKSAN SENDROMU YAŞAYANLAR!

Robin Jenks Vanderlip, hayatında hiç Rusya'ya gitmemiş bir kadındı. Ancak merdivenlerden düşüp beyninde hasar oluşunca Rus aksanıyla İngilizce konuşmaya başladı. İki gün süren komadan sonra, konuşma yetisini kaybedip zamanla yavaşça kazandığı zaman sesindeki değişiklik herkesi şaşkına çevirdi.

1900'lerin ortalarında İkinci Dünya Savaşı sırasında patlayan bir bombanın etkisiyle kafasına darbe alan Norveçli bir kadın, Alman aksanı ile konuşmaya başlamıştı. Daha yakın bir tarihte, 2013'te Tazmanyalı bir kadın da beynine aldığı hasar sonrası Fransız aksanıyla konuşmaya başlamıştı.

Kaliforniya'da yaşayan Summer Diaz, bir araba kazası sonrası komaya girdi ve beyninde hasar tespit edildi. Komadan çıktıktan sonra yönleri hatırlayamayarak, konuşmasında değişiklikler oldu ve İngiliz aksanı yerine Yeni Zelanda aksanıyla konuşmaya başladı. Yabancı aksan sendromu, bazı durumlarda zamanla geçerken, bazen kalıcı olabiliyor.

Haberin Devamı