Evde kedi, köpek veya gelincik besleyenleri ilgilendiren evcil hayvanlara çip uygulaması için kayıtların tamamlanmasına 1 hafta kaldı. Aralık ayının ilk haftasına kadar cipletilen evcil hayvan sayısı 687 bine ulaştı. Hayvanlarını 31 Aralık'a kadar kayıt altına aldırmayanlar 1 Ocak 2023'ten itibaren ceza ödeyecek. Ancak halen PETVET Kimlik Sistemi nedir? Evcil hayvanıma mikroçip taktırmam zorunlu mu? Fiyatı ne kadar? Nerelerde taktırabilirim? Taktırmayan ceza alır mı? Ne zamana kadar taktırmalıyım? gibi sorular sorulmaya devam ediyor. Tüm sorularınızın yanıtları haberimizde.
Esra TÜRKER- İsmail Hakkı SEYMEN- Kadir ÖZEN/BURSA- İZMİR (DHA)
Evcil hayvanlara çip uygulamasıyla ilgili sürenin sona ermesine 1 hafta kaldı. Hayvan sahipleri, 5199 sayılı yasa kapsamında tanımlanan evcil hayvanlarına mikroçip taktırıp kayıt altına aldırmak için veteriner klinikleri ile İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuruyor. Ülke genelinde toplam 687 bin 851 evcil hayvana, mikroçip takılıp pasaport düzenlenerek Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) tanımlandı. Hayvanlarını 31 Aralık'a kadar kayıt altına aldırmayanlar, 1 Ocak 2023'ten itibaren ceza ödeyecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi.
PETVET KİMLİK SİSTEMİ'NDE EVCİL HAYVANIN HANGİ BİLGİLERİ YER ALIYOR?
Mikroçip uygulamasıyla PETVET’e hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.
Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaralarıyla aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor.
MİKROÇİP TAKILAN EVCİL HAYVANLAR KAYBOLURSA BULUNABİLİR Mİ?
Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildiriliyor ve ev hayvanını teslim alması için 72 saat süre veriliyor.
ŞİMDİYE KADAR KAÇ HAYVAN ÇİPLENDİ?
Mikroçip takılıp pasaport düzenlenenlerin PETVET’e tanımlandığını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, ülke genelindeki çipleme oranının yüzde 95'e ulaştığını belirtti.
"Çalışmaların başladığı günden bugüne kadar Türkiye genelinde 364 bin 893 kedi, 322 bin 944 köpek ile 14 gelinciğe çipleri takılarak kayıt altına alındı. İlimizde ise bugüne kadar 16 bin 262 kedi, 10 bin 242 köpek çip takılarak kayıt altına alındı ve kimlik verildi. Böylece toplam hayvan sayımız Bursa'da 26 bin 504 oldu."
NERELERDE MİKROÇİP TAKTIRABİLİRSİNİZ?
Yılbaşına kadar cezasız bir şekilde hayvanlara çip takma işlemi devam ediyor. Evcil hayvanlar için çipler hem ilçe müdürlüklerinde hem de yetkili özel veterinerlerde taktırılabiliyor. Yine yetkili olması şartıyla evcil hayvanlarınız için çipleri hayvan hastanelerinde, veteriner kliniklerinde taktırabilirsiniz.
Evcil hayvanlara çip taktırmanın kanuni bir sorumluluk olduğunu anımsatan İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, "Bu kapsamda vatandaşlarımızın mağdur olmaması, ileride cezai işlemlerle karşılaşmaması için yılbaşına kadar çiplerini taktırıp, hayvanlarını kimliklendirmesi gerekmektedir" dedi.
EVCİL HAYVANLAR İÇİN MİKROÇİP NERELERDE TAKILIYOR? NE KADAR?
Tüm kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip uygulaması, il ve ilçe tarım müdürlükleriyle veteriner hekimler tarafından yapılıyor. Sahiplerin iletişim bilgilerinin de yer aldığı mikroçipler evcil hayvanların vücuduna enjekte ediliyor. Özel veterinerler tarafından 160 TL karşılığında takılan mikroçip, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL'ye uygulanıyor.
EVCİL HAYVANIMA ÇİP TAKTIRMAZSAM CEZASI VAR MI? NE KADAR?
Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerinin 1 Ocak 2023 itibarıyla ceza ödemek zorunda kalacaklarını söyleyen Aygül, "Eğer bu işlemi yapmazlarsa yılbaşından sonra hayvan başına 3 bin 469 TL gibi bir rakam ödeyerek, çip taktırıp, kimliklendirme zorunluluğu olacak. Herkesi bu konuda duyarlı olup bir an önce hayvanını kimliklendirmek için, çip takmak ve diğer işlemleri yapmak için ilgili yerlere götürmeye davet ediyorum" diye konuştu.
MİKROÇİP UYGULAMASININ AMACI NEDİR?
İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül; aşıların takibi, kaybolduklarında sahiplerine kolayca ulaşılabilmeyi sağlayan mikroçip uygulaması ile Türkiye'deki evcil hayvan sayısının tespitinin hedeflendiğini vurguladı.
"Bundan sonra hayvanlar kimliklendirildiği için daha sıkı bir şekilde takip edilerek, hayvanlarını sokağa gelişigüzel bırakan ya da terk edenlere cezai işlem yapılacak. Sokağa hayvanları bıraktıkları ve tespitlerimizi yaptığımız takdirde biz veya Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ya da belediyeler hayvan başına 2 bin 724 lira ceza uygulayacaktır"
Hayvan sahipleri, 5199 sayılı yasa kapsamında evcil hayvan olarak tanımlanan kedi, köpek ve gelinciklerine mikroçip taktırıp kayıt altına aldırmak için veteriner klinikleriyle il ve ilçe tarım müdürlüklerine giderken, Nilüfer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yasemin Yiğit Bozkurt, "Her gün yaklaşık 20- 25 tane kedi ve köpeğimize çip uygulamasını yapıyoruz. Tüm evcil hayvan sahiplerimizi mikroçip uygulaması yaptırılmak üzere ilçe müdürlüğümüze bekliyoruz" dedi.
Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Veteriner Hekim İlker Bektaş da talebin artmasıyla yeni mikroçip alımı yaptıklarını söyleyerek, "Sürenin sonuna yaklaştıkça hayvan sahipleri tarafından ilgi de artıyor. Hatta yılbaşından bu yana uygulamış olduğumuz mikroçip sayısı son 15-20 günlük süre içerisinde 2 katından fazla miktara ulaştı. Biz bu sebepten öngördüğümüz miktarın üzerine de çıktık. Alımlarımızı da yeniledik" diye konuştu.
EVCİL HAYVANIMA MİKROÇİP TAKTIRMAK İÇİN NE YAPMALIYIM? NEREDE DAHA UCUZ?
Özel veterinerler tarafından 160 TL karşılığında takılan mikroçip, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL'ye uygulanıyor.
Kedisi Bella'ya mikroçip taktıran Ulaş Koçak, "Tarım İlçe Müdürlüğü'nün ve İl Müdürlüğü'nün yaptığı uygulamayı duyduk. Sonra kızım Bella'yı getirdik buraya. Veteriner hekimlerimiz ve idarecilerimiz çok yardımcı oldular bize. Uygulamayı çok kısa sürede yaptılar. Pasaportumuzu çıkardılar. Çipimizi taktılar. Ayrıca kuduz aşısı da yapılıyor. Bunların hepsi inanamayacağınız bir rakama yapılıyor. Tüm hayvan sahiplerini de tarım ilçe müdürlüğüne, il müdürlüğüne davet ediyoruz. Gelin burada yaptırın" dedi.
Kedisi Lokum'a çip taktıran Serdar Karagöl de "86 TL ücret ödedim. Çip ve kayıt ücreti. Hayvanımı kaydetmek için. Bu şekilde karne veriyorlar. Çok kolay, çok rahat. Normalde veterineri vardı ama resmi karne işlemi olduğu için burada daha güvenli olduğunu hissettim. İşin resmiyeti her zaman iyidir" diye konuştu.
Uygulama ücretleri daha uygun olduğu için köpeği Odi'yi ilçe tarım müdürlüğüne çip taktırmaya getirdiğini söyleyen Ayşe Akyüz ise "Devletimiz sağ olsun. Tarım İlçe Müdürlüğü'nü daha uygun olduğu için tercih ettik. Veterinerlerimiz sağ olsun, ne yazık ki daha yüklü bir ödeme alıyorlar. Bu bize çok faydalı oldu" ifadelerini kullandı.
İZMİR'DE DE 66 BİN 131 CAN DOST KAYIT ALTINA ALINDI
İzmir’de ise 30 bin 958'i kedi, 35 bin 173'ü köpek olmak üzere toplam 66 bin 131 hayvan, mikroçip takılarak elektronik ortamda kayıt altına alındı. İzmir'de en çok mikroçip uygulanan ilçeler Bornova, Buca ve Karşıyaka oldu. Kedi ve köpek kaydında, 174 binle Türkiye sıralamasında 1'inci sıradaki kentin İstanbul, 74 binle 2'nci sırada Ankara, ardından İzmir'in geldiği ifade edildi.
MİKROÇİP TAKTIRMAK İÇİN RANDEVU ALMAK GEREKİYOR MU?
Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Özen, "66 bini aşkın çipleme gerçekleştirdik. Yıl sonuna kadar bu sayının 100 bin olmasını hedefliyoruz. Amacımız hayvanı ve sahibini kayıt altına almak. Hastalıkları daha iyi kontrol edebilmek ve takip edebilmek adına hayvanın doğum tarihinden ırkına, rengine, doğum tarihine ve sahibinin adı ve soyadına kadar kayıt altına alıyoruz. Dolayısıyla sahipli ve sahipsiz tüm hayvanları kolay kontrol edebilmek adına yapılan bir işlem. Süreç ise cipin kayıt altına alınması ve takılması olarak ikiye ayrılıyor. Kayıt işlemi 10-15 dakika sürüyor. Cipin takılması ise 1 dakikada gerçekleşiyor. Vatandaşlara önerim, müdürlüklerde yoğunluk nedeniyle olası yığılmayı önlemek adına telefonla arayıp randevu almaları" dedi.
'Bella' adlı köpeğini cip taktırmaya getiren yoga eğitmeni Ezo Engüdaroğlu (38), "Uygulama gayet pratikti. Hızlı bir şekilde gerçekleşti. Tedirgin olmadı, korkmadı. Kesinlikle uygulama gerekli. Hayvanımız kaybolduğunda çip sayesinde bulunabilir. Bu çok önemli. Destekliyorum" dedi.
'Lokum' adlı kedisini getiren evli ve 1 kız çocuğu annesi butik işletmecisi Bahar Çavdar (48), "Deprem bölgesinde yaşıyoruz. Deprem sırasında kedi ve köpeğimiz evden kaçabiliyor. Bu uygulama sayesinde kaçsa da artık bulunabilecek. Ayrıca sağlık durumlarının takibi de yapılacak. Uygulamayı gerekli buluyorum. Bunun yanında buraya geldim, işlemler çok kısa sürdü" diye konuştu. (DHA)
- Yağmur Tanrısevsin'den kovboy kombini! 'Western stili'
- Babasının ölümüyle kahrolmuştu! Paylaşımı herkesi duygulandırdı
- Nihat Doğan, Hülya Avşar'ın programını terk etti! Nedenini de açıkladı
- Wanda Nara Icardi'den boşanmak için servet istiyor! Talepleri dudak uçuklattı
- Demet Akalın, Tanyeli'yi ziyaret etti! İşte Tanyeli'nin son durumu...