Kompost, doğal gübre olarak bilinmektedir. Bitkisel ya da hayvansal atıkların öğütülmesi veya çürütülmesi ile oluşturulur. Direkt olarak gübre yerine geçmese de toprağa verim kazandıran bir doğal gübre olarak bilinir. Kompost nedir ve nerelerde kullanılır, nasıl yapılır? Kompost hakkında merak edilenleri Posta.com.tr okurları için derledik.
Kompost, toprağa verim kazandırmak için kullanılan doğal gübredir. Hayvansal veya bitkisel atıkların çürütülmesi ile yapılır.
KOMPOST NEDİR?
Yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya için atıkların en aza indirilmesi çok önemlidir. Bu konuda birçok kurum ve şirket bilinçlenmekte ve yeni önlemler almaktadır. Bu sayede bireyler de kendi üzerlerine düşen sorumlulukları almaya başlamaktadır. Herkes evinde birçok gıda tüketir ve sonrasında da o gıdaları tüketilmediğinde çöpe atar. Eğer organik atıkları uygun koşullar sağlanarak biriktirilirse ortaya gübre çıkar ve bu doğal gübreye de kompost adı verilir. Çaydan kalan atıklar, sebze ve meyvelerin kullanılmayan kısımları, çürüyen sebze ve meyveler ya da yumurta kabukları doğal gübreye dönüştürülebilir.
Kompost hazırlanırken kahverengi ve yeşil malzemeler kullanılır. Buradaki temel amaç karbon ve azot açısından zengin bir karışım elde etmektir. Kahverengi malzemeler karbon, yeşil malzemeler ise azot dengesini sağlar. Yeşil malzemeler taze otlar, yumurta kabukları, kahve atıkları ve yeşil yapraklardan oluşur. Kahverengi malzemeler ise kuruyemiş kabukları, gazete ve dergi atıkları, hayvan kılı ya da saçlardan oluşur
NERELERDE KULLANILIR?
Kompostu evde yaparken evde bulunan her türlü organik atığın kullanılması mümkün olduğundan kolay bir şekilde yapılabilir. Bu sayede mutfak atıkları da boşa gitmemiş ve değerlendirilmiş olur. Kompost kullanım alanları genelde tarımsal verimliliği artırmaya yönelik olarak bilinmektedir. Üretilen kompost miktarıyla orantılı olacak bir şekilde uygulama yapılarak verimli meyve vermesi sağlanabilir.
Evin içindeki balkonlarda ya da varsa teraslarda bile rahatlıkla kompost kullanılır. Kompost bir çeşit gübre olduğundan toprak üstünde de yararlı etkilere sahiptir. Kompost kullanacağınız toprakta çiçeklerin dikilmesi ya da tarım ürünlerinin dikilmesi mümkündür. Kompost ilk olarak toprağı mineral bakımından zenginleştirir, daha sonra da üretilen besinin verimliliğini artırır.
KOMPOST NASIL YAPILIR?
Kompost yapmadan önce mutfaktan çıkan organik atıkları belirlemeli ve gruplandırmalısınız. Sonrasında ise sıcak kompost, soğuk kompost ya da solucan kompost arasından hangisini yapacağınıza karar vermelisiniz. Solucan kompost bireysel yapımlarda tercih edilmese de sıcak ya da soğuk kompost tercih edebilirsiniz. Soğuk kompost, bir kutu ya da kabın içinde eşit bir şekilde yeşil ve kahverengi malzemeleri yerleştirmektir.
Malzemelerin üzerini saman gibi bir atıkla kapatmalı ve içerisinin nemli kaldığından emin olmalısınız. Sıcak kompost ise toprak verimini artırmak için tercih edilir. Bunun için maddelerin arasına kömür gibi çözünmeyi hızlandırıcı maddeler eklemek gerekir. Termometre ile 30 derece ulaştığını gördükten sonra sıcak kompostun hazır olduğunu anlayabilirsiniz.
- Estetik ameliyatı olan fenomen Neşe Özkan hayatını kaybetti! Ailesinin iddiaları şaşkına çevirdi
- Aşkları dolu dizgin devam ediyor! Londra'da tatil yapan çiftten romantik pozlar
- Trafik kazasında ölümden dönmüştü! Bebeğinin son durumunu açıkladı
- La Casa de Papel'in yıldızı Türkiye'de! 'Her geldiğimde daha çok etkileniyorum'
- Orkun Işıtmak ve Mr. Beast buluştu, sıradaki Konuk Elon Musk mı?