Hayvanlar - ÇevreKuraklık çanları çalıyor: Şimdi su israfını önleme zamanı
Paylaş
Kuraklık çanları çalıyor: Şimdi su israfını önleme zamanı

İklim değişikliğinin sancıları tüm dünya gibi ülkemizi de vuruyor. Bu yıl beklenen yağış ne yazık ki yağmadı. Eber Gölü ve Terkos Gölü gibi doğal güzelliklerimiz kuraklığın çevresindeyken barajlardaki su oranları da giderek düşmeye devam ediyor. Hal böyle olunca, beklenilen yağışlar düşene kadar evde su tasarrufu yöntemleri uygulayarak kuraklığa bir darbe vurmamız mümkün.

Kuraklık çanları çalmaya devam ediyor. Son zamanlarda ülkemizdeki birçok gölde suların çekildiğini, büyük şehirlerin su ihtiyacını karşılayan barajlardaki su oranının düştüğünü sıkça duymaya başladık. Bunun en büyük nedeni iklim değişikliği, bilinçsiz sulama ve su israfı. Kuraklığın ülkemizi etkisi altına almasını önlemek için yetkili kişiler kadar biz vatandaşlara da düşen bazı görevler var. Bu da su israfını önlemek için evde tasarruf yöntemlerini bilmek ve uygulamak.

Haberin Devamı
  • Burdur Gölü'nde su seviyesi düştü

Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, büyüklüğü açısından Türkiye’de 7. sırada olan Burdur Gölü'nde su seviyesinin son 50 yılda 17 metre düştüğünü söyledi. Bu düşüş ise gölün hacmini ve su potansiyelini kaybetmesine neden oldu.

Kuraklık çanları çalıyor: Şimdi su israfını önleme zamanı

Bilimsel çalışmalara göre gölün daha da küçüleceğini öngören Çeltik, "Üzülerek ve korkarak ifade ediyorum ki, böyle giderse Göller Bölgesi eski bir isim olarak anılacak. Çocuklarımız, torunlarımız bunu sadece ismen bilecek. Bu ekosistemi çocuklarımız korkarım ki göremeyecek" dedi. (İHA)

  • Eber Gölü'nde sular 4 kilometre çekildi

Türkiye’nin en büyük 12'nci gölü olarak kabul edilen Eber Gölü’nde iklim değişikliği ve bilinçsiz sulamaya bağlı olarak yaşanan kuraklık ürkütücü bir boyuta ulaştı. Göldeki sular 4 kilometre çekildi.

Haberin Devamı

Kuraklık çanları çalıyor: Şimdi su israfını önleme zamanı

Eskiden kayıkla gidilebilen yerlere şimdi arabayla ya da yürüyerek gidiliyor. (İHA)

  • İstanbul'un barajlarındaki sular son 15 yılın en düşük seviyesinde

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranı bugün itibarıyla 21,71 olarak ölçüldü.

Kuraklık çanları çalıyor: Şimdi su israfını önleme zamanı

Su miktarı Istrancalar’da yüzde 31,06, Terkos’ta yüzde 22,68, Sazlıdere’de yüzde 5,54, Alibey’de yüzde 28,41, Büyükçekmece’de yüzde 17,12, Ömerli’de yüzde 20,73, Darlık’ta yüzde 50,40, Elmalı’da yüzde 23,57, Pabuçdere’de yüzde 6,53, Kazandere’de yüzde 3,76 olarak kaydedildi. (AA)

  • Yeşilırmak'ta su seviyesi düştü

Amasya'nın ortasından geçen Yeşilırmak Nehri kuraklık alarmı veren bir diğer su kaynağı. Su seviyesinin her geçen gün düştüğü nehrin ortasında adacıklar oluştu.

Kuraklık çanları çalıyor: Şimdi su israfını önleme zamanı

Amasya, Türkiye'de çok şiddetli kuraklık riski atındaki kentlerden biri. (İHA)

  • Muğla'da barajlar kuruyor

Rize'den sonra en fazla yağış olan il olarak gösterilen Muğla'da barajlardaki seviyeler geçtiğimiz yıllara oranlara düşük seviyelere geriledi.

Kuraklık çanları çalıyor: Şimdi su israfını önleme zamanı

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, son 3 günlük yağışlara kadar yağmurun çok azaldığını bu nedenle barajların doluluk oranının gerilediğini belirterek vatandaşlardan içme ve kullanma suyunu daha dikkatli kullanmalarını istedi. (İHA)

Ülkemizi etkisi altına alan kuraklığa en az desteği verebilmek için evde uygulanabilecek su tasarrufu yöntemleri var.

Evde su tasarrufu nasıl yapılır? Su tasarrufu önerileri nelerdir?

  • Muslukların su damlatması ortalama yılda 1 ton su harcamasına sebep oluyor. Bu nedenle damlatan muslukların tamiri veya değişimi yapılması gerekiyor.
  • Meyve ve sebzeleri musluğun altında yıkamak yerine bir kap içerisinde yıkamak ortalama yılda 18 ton su tasarrufu etmenizi sağlar.
  • Bulaşıklar elde yıkandığında ortalama 80 ile 120 litre su kullanmış oluruz. Bulaşık makinesi ise 12 litreyle bütün bulaşıkları yıkamış oluyor.
  • Dişleri fırçalarken, fırçalama işlemi sırasında musluğu kapalı tutmak yılda ortalama 12 ton su tasarrufu etmemizi sağlıyor.
  • Sifon haznesinin içerisine içi dolu bir pet şişe yerleştirilirse yılda ortalama 2 ton su kazancı sağlanmış olur.
  • Çamaşır makinesinde yıkayacağınız çamaşırların makineyi doldurması çok önemli. Makine her çalışmada ortalama 176 litre su tüketmemize neden oluyor.
  • Duş sürelerini kısaltarak yılda 20 ton su tasarruf etmiş oluruz.