İklim değişikliği çok ciddi sonuçlar doğuruyor. Bunlardan en önemlisi de her geçen gün yok olan mercan resifleri... Önümüzdeki 30 yıl içerisinde mercan resiflerinin yarısından fazlasının kalıcı olarak yok olacağı düşünülüyor. Mercan resifleri sıcak denizlerin diplerinde yoğunluk gösterirler ve okyanusta yaşayan canlıların %25'ine ev sahipliği yaparlar. Bu konuda kişisel olarak alabileceğiniz önlemler olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için araştırdık.
Posta.com.tr / Bahar Saygılıer | Onlar dünyanın en önemli besin kaynaklarından biri. Okyanuslardaki canlıların %25'ne ev sahipliği yapıyor, besin ve yuva sağlıyor. Bu konuda yapılan son araştırmalar oldukça korkutucu.
1950'lerden bu yana denizlerdeki tüm mercan kapsama alanının yarısının yok oldu. Daha da kötüsü besin zincirinin önemli bir parçası olan mercan resiflerinin yarısından fazlasının 2050 yılına kadar kalıcı olarak yok olacağı düşünülüyor. Bu okyanuslardaki yaşam için olduğu kadar insanlık içinde çok kritik bir öneme sahip.
MERCAN RESİFLERİ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Mercan resifleri, "okyanusun yağmur ormanları" olarak adlandırılan benzersiz, biyolojik açıdan zengin ve karmaşık ekosistemlerdir.
Mercanları, sadece balıkların besin kaynağı olarak düşünmek yanlış olur. Bu noktada okyanusların insanlar için en önemli oksijen kaynaklarından biri olduğunu bilmek önemlidir. Havamızı temizleyen en değerli kaynak ormanlar gibi görünse de temiz hava söz konusu olduğunda okyanusların görevi hafife alınmamalı.
Okyanuslar, karbon yutaklarıdır. Onları atmosferden fazla karbonu emen süngerler olarak düşünebilirsiniz. Okyanuslardaki Mercan resifleri, okyanustaki karbondioksit miktarını kontrol ederek ekosisteme ve bizim soluduğumuz temiz havaya katkı sağlar.
Mercan resiflerinin yok olması ayrıca okyanus asitlenmesini artırarak okyanusların dünyaya temiz hava sağlamasını engeller. Aynı şekilde okyanus asitlenmesi arttıkça mercan resifleri daha hızlı yok olur.
Bu konuda alınan uluslararası önlemler bir noktaya kadar etkili olabilir ancak asıl görev tek tek tüm insanlara düşüyor. "Okyanuslardaki mercan resifleri için ben ne yapabilirim ki" diye düşünebilirsiniz ancak durum tam olarak böyle değil...
MERCAN RESİFLERİ İÇİN FARKINDALIĞINIZ ARTIRIN
İklim krizi ile gelen sorunlar söz konusu olduğunda toplumsal farkındalık çok önemli bir hal alır. Bireylerin tek tek bilinçlenmesi ve alışkanlıklarını bu yönde olumlu olacak şekilde değiştirmesi tüm çevre sorunları gibi mercanları korumak içinde çok önemlidir. Plastik kullanım oranımızdan, seçtiğimiz otele kadar birçok konu mercan resiflerini etkiler. Kirlilik, hastalık, istilacı türler ve çevre korumadan bir haber turistler onlara zarar veriyor.
Önlemleri çoğumuz biliyoruz ancak sık sık hatırlamak ve hatırlatmak doğru toplumsal alışkanlıkları oluşturmak için oldukça önemli.
- PLASTİK KULLANIMINA DİKKAT!
Öncelikle plastik kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor. Bunun için seçimlerinizi sizin içinde sağlıklı olan cam kaplar, paketlenmemiş gıdalar seçerek yapabilirsiniz. Bu basit gibi görünen önlem bile çok önemli.
Bazı istatiksel verilere göre 2021 yılında Türkiye'de çıkan yıllık plastik atık miktarı yaklaşık 5 milyon 600 bin tondur. Geri dönüştürülemeyen plastikler, micro plastik halinde balıkların sindirim sisteminden yeniden bizim vücudumuza karışabiliyor. Artan bu durum önümüzdeki yıllarda yeni ve ciddi hastalıklara kapı aralayacaktır.
- MERCANLARIN SATIŞI DURUMU KÖTÜLEŞTİRİYOR
Mercanlar için kişisel olarak alabileceğimiz en önemli desteklerden biri de onların ticari olarak kullanımını azaltmaktır. Aslında oldukça basit. Bunun için mercan hediyelik eşya satın almayın. Canlı olan hiçbir şeyi okyanustan çıkarmamalı ya da bir mağazadan satın almamalısın. Bazı ülkelerde mercandan yapılmış takılar ve diğer hediyelik eşyalar bulacaksınız. Onları satın almayın.
- SORUMLU TURİST OLUN
Çevreciliği benimseyen bir otel seçin Oteller çevre üzerinde büyük bir etki yapabilir. Genellikle kıyılara yakındırlar ve birçok insan buralardan geçer. Kirliliği azaltmak için tasarlanmış politikalarla otelleri destekleyin.Mercan resifleriyle ilişkilendirilen turizm, turizm endüstrisinin en hızlı büyüyen bölümlerinden biridir, bu nedenle tüketiciler tarafından sürdürülebilir uygulamaları benimsemeleri için daha fazla otele baskı yapılırsa, bu büyük bir fark yaratabilir.
Gittiğiniz turistik yerlerde özellikle dalış yapıyorsanız, bir mercan resifine çarpmaktan veya dokunmaktan kaçının. Resiflerdeki mercanlar aslında küçük hayvanlardır. Bu canlı ekosistem bu nedenle çok kırılgandır ve hasara karşı hassastır.
Sahilde çöpleri ya da balık ağları gibi şeyleri geride bırakmak mercan resiflerine zarar veriyor. Özellikle pandemiyle birlikte tek kullanımlık malzemelerin kullanımı oldukça artmış durumda. Denizlerdeki ve kumsallardaki kirlilik maskeler ve eldivenler nedeniyle son derece kritik bir noktaya ulaştı. Alacağınız basit önlemlerle üzerinize düşeni yapabilirsiniz
- ÇEVRENİZDEKİ İNSANLARI BİLGİLENDİRİN
Pek çok insan, niyeti olmadan mercan resiflerine dokunur veya başka bir şekilde zarar verir. Resiflerin kırılgan canlılarla dolu olduğunu veya en ufak bir temasın onlara zarar verebileceğini anlayamayabilirler. Mercan resifleri hakkında olabildiğince çok insanı eğitmeye yardımcı olmak bir fark yaratabilir.
OKYANUS SICAKLIKLARINDAKİ ARTIŞ MERCANLARI ÖLDÜRÜYOR
Çevrenin genel olarak kötüleşmesi, insanların mercan resiflerine zarar vermesinin dolaylı bir yoludur. Artan su sıcaklıklarına karşı çok hassastırlar ve bu da onlara zarar verir. Karbon ayak izinizi azaltmak aynı zamanda küresel ısınmayı durdurmanıza da yardımcı olur.
Su sıcaklığındaki bir derecelik bir artış bile mercan resiflerine zarar verir. Mercan beyazlaması, mercan resiflerinin sağlıksız olduğunun önemli bir göstergesidir ve 1980'lerden beri artmaktadır. Resifin içindeki algler rengini sağlar ve mercanın ağartması, algler kaybolduğunda veya öldüğünde gerçekleşir
- Daha sıcak okyanus sıcaklıkları, gelişmek için ihtiyaç duydukları güneşi engellediği için mercan resifleri için zararlı olan alglerin büyümesini de teşvik edebilir.
- Okyanuslar ısındığında, içlerinde daha fazla karbondioksit bulunur. Bu, mercanların kalsiyum karbonat iskeletleri oluşturmasını zorlaştırarak mercan resiflerinin büyümesini yavaşlatır.