Pastırma yazı sıcakları daha sonbaharın kendini hissettirmeye başladığı ilk günden itibaren merakla bekleniyor. Sıcak yaz mevsiminin ardından aniden düşen hava sıcaklıkları ile sonbahar kendini iyiden iyiye hissettirirken yaklaşık iki hafta süren pastırma yazı, yaz mevsiminin son demlerini yaşamaya imkan veriyor. Peki 2022 Pastırma yazı ne zaman? İşte pastırma yazı sıcakları ile ilgili merak edilen detaylar…
Pastırma yazı sıcakları her yıl, sonbaharda insanlara yaz aylarından günler yaşatmaya devam ediyor. Sadece Türkiye’de değil dünyanın pek çok bölgesinde yaşanan pastırma yazı her bölgenin kültürüne göre farklı isimlerle anılıyor. Eylül ayının sona ermesiyle de ‘Pastırma yazı sıcakları ne zaman başlayacak?’ ‘2022 Pastırma yazı ne zaman?’ araştırmaları da yoğunluk kazandı…
2022 PASTIRMA YAZI NE ZAMAN?
Pastırma yazı sıcakları çoğunlukla ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadarki iki-üç haftalık dönemde yaşanır. Bazı yıllarda pastırma sıcakları birkaç kez görülürken bazı yıllarda ise hiç yaşanmayabilir.
Bununla birlikte, pastırma sıcakları birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Bu dönemde, gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don bile görülebilir.
PASTIRMA YAZI NEDİR?
Sonbahar aylarında havaların mevsim normallerine göre daha sıcak olduğu döneme halk arasında Pastırma yazı adı verilmiştir. Bu ismin verilmesinin nedeni ise pastırmanın en iyi bu dönemde hazırlanıyor olmasıdır.
Pastırma yazında gece ve gündüz arası sıcaklıklar birbirine yakındır ve pastırma en iyi bu dönemde kurur.
Ülkemizde pastırma yazı olarak adlandırılan bu dönem, dünyanın pek çok yerinde de yaşanır ve İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Almanya'da "kocakarı yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi isimlerle bilinir.
PASTIRMA SICAKLARI NASIL OLUŞUR?
Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması nedeniyle oluşur. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman ve toz gibi etmenler havanın puslu olmasına yol açar.
- Başak Dizer ve Kıvanç Tatlıtuğ, Toscana pozlarıyla hayran bıraktı
- Fahriye Evcen ve oğulları tekne keyfi yaptı! Pozlarına beğeni yağdı
- Dünyaca ünlü ismin konserinde Zeynep Bastık sürprizi! Türkçe ve Fransızca düet yaptılar
- Dünyanın en zengin 10 insanı (2024)
- Hadise yeni aşkıyla poz verdi! Eski eşinin hamlesi şaşkına çevirdi