Hayvanlar - ÇevreHem konuşkan hem zeki! Sultan Papağanı özellikleri ve eğitimi
Paylaş
Hem konuşkan hem zeki! Sultan Papağanı özellikleri ve eğitimi

Sultan papağanı, diğer papağanlara göre uygun fiyatı ve etkin konuşma yetenekleriyle herkesin dikkatini çekiyor. Sultan papağanının bakımı da oldukça kolay. Onu eğiterek hızla çok sayıda sesi taklit etmesini sağlayabilirsiniz. Sultan papağanı eğitiminde bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu cana yakın kuşlar oldukça zeki! Sultan papağanı özellikleri, bakımı ve eğitimi konusundaki tüm ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

Posta.com.tr | Bu kuş aklınızı başınızdan alacak! Hem konuşkan, hem zeki hem de uygun fiyatlarla bulunabilen sultan papağanları konuşkan yapıları ve hızlı öğrenme kabiliyetleriyle dikkat çekiyor ancak onları eğitmek için dikkat etmeniz gereken kurallar var. Sultan papağanı bakımı ve eğitimi hakkında merak edilen her şey için harika bir rehber hazırladık. 

Haberin Devamı

Sultan papağanı, dansları ve taklit yetenekleriyle kuş severlerin gözdesi. Yeni yavru bir sultan papağanına sahipseniz ya da bir sultan papağanı almak istiyorsanız bu yazımız tam size göre. Önce bu güzel kuşun özelliklerine göz atalım, sonrasında eğitimi için ihtiyacınız olan bilgilere adım adım yer vereceğiz. 

  • Sultan papağanı (cockatiel) Kakudugiller familyasından gelir. Bilimsel ismi Nymphicus hollandicus'tur.
  • Sarı ve gri renkleri ve kafalarındaki ibrikleri onların en önemli özellikleridir.
  • Dişi ve erkeklerin karakter yapıları birbirinden çok farklıdır. 
  • Taklit yetenekleri yüksektir.
  • 2 yıllık bir eğitimin sonunda 90 kelimelik hafızaya sahip olabilirler
  • Erkek sultan papağanlarının insan seslendirmelerini tekrarlama olasılığı daha yüksektir
  • Dişiler de yetenekli ıslık çalabilirler
  • Sultan papağanlarına işaret üzerine dönmelerini, el sıkışmalarını ve ipte yürümelerini öğretebilirsiniz. 

Kuş uzmanları, sultan papağanlarının iki yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip olduğunu söylüyor .

SULTAN PAPAĞANI KONUŞUR MU?

Hem konuşkan hem zeki Sultan Papağanı özellikleri ve eğitimi

Sultan papağanlarını harika ev hayvanları yapan güzel ve oyuncu kuşlardır. Çok meraklıdırlar ve yeni nesnelerle oynamaktan, sosyalleşmekten ve şarkı ve konuşmayı taklit etmekten hoşlanırlar. Bu kuşların etkileyici bir ses kapasitesi var. Diğer kuşlar gibi sultan papağanlarının da insanlar gibi ses telleri yoktur. Bununla birlikte, yaydıkları sese uyum sağlamalarını sağlayan syrinx adı verilen bir organları vardır. 

Haberin Devamı

Papağanlar evcil hayvan değildir ancak dikkatli bir eğitimle kolayca evcilleştirilebilir ve konuşmaya başlayabilirler. Sultan papağanları üzerinde yapılan araştırmalar 90 kelimelik bir hafızaya ulaşabildiklerini gösteriyor. Sultan papağanları aslında inanılmaz derecede akıllıdır. 

1 yaşında bir sultan papağanı 50 kelime öğrenebilir! Sıkı bir eğitimle 90 kelime kurmasını sağlayabilirsiniz. 

Sultan papağanları da çok fazla sosyal etkileşime ihtiyaç duyar. Bu kuşlar için önemli faktör iletişimdir. Ana iletişim kaynakları sestir, bu yüzden onları sık sık sohbet ederken veya şarkı söylerken duyarız. Peki, sultan papağanı konuşur mu? Konuşmak ile sesleri taklit etmek farklı olsa da bu papağanlar kelimelerle bazı durumları ilişkilendirebiliyor. Bu konu oldukça ilginç!

  • Sadece taklit etmiyor, kelimeleri seçebiliyor!

Sultan papağanları duydukları farklı sesleri doğal olarak taklit eder ve çok daha önemlisi bunları belirli durumlarla ilişkilendirir. Bu onların taklit yeteneklerini bazı durumlara uygun anlarda seçebileceği anlamını taşıyor.  

Sultan papağanları ne zaman konuşmaya başlar?

Sultan papağanlarının konuşmaya başladığı kesin bir yaş yoktur. Bu daha çok onunla geçirdiğiniz zaman ve eğitimle ilgilidir. Bununla birlikte, bir sultan papağanının ses çıkarmaya başladığı ortalama yaş 8 aydır. Bunun nedeni, gençken çoğunlukla yiyecek istemek için ses çıkarmalarıdır.

Haberin Devamı

İyi bir bakım sultan papağanlarını eğitmenin ilk ve temel adımıdır. Sultan papağanını eğitmek için gerekli bilgileri vereceğiz ancak önce bakımı ile alakalı önemli detaylara bakalım.

SULTAN PAPAĞANI BAKIMI

Hem konuşkan hem zeki Sultan Papağanı özellikleri ve eğitimi

Erkek veya dişi fark etmeksizin bir sultan papağanını aileye kabul etmeden önce genel bakım gereksinimlerini göz önünde bulundurmanız önemlidir. Kuşunuzu aldığınızda ona uygun ortamı da temin edeceğinize eminiz ancak şu ipuçlarına göz atmalısınız. 

  • Yem seçimi için ipucu: Genel olarak, jenerik kuş yemi değil, sultan papağanları için özel olarak tasarlanmış pelet yemi satın almamız önerilir. Bu diyet meyve ve sebzelerin yanı sıra kurutulmuş tohumlarla desteklenmelidir. Mutlaka en fazla 2 günde bir suyunu yeni tatlı su ile tazeleyin.
  • Sessiz bir ortam sağlayın. Özellikle yavru sultan papağanı sessiz ve güvenli hissedeceği bir ortam arar. Onu gelir gelmez hareketli salonunuza kolaysanız içine kapanmasına neden olabilirsiniz. 
  • Onlarında fiziksel egzersize ihtiyaçları var. Sultan papağanının kaçmasından endişe ediyor olsak da, görece özgürce uçabilmeleri için kafeslerinin dışında onlara zaman tanımamız önemlidir. Bu hayvanların fiziksel egzersizlerinin bir parçası olarak uçmaları gerekir. Ayrıca gagalarını öğütmek için bir yere tırmanmaları gerekir.
  • Zekalarını artırmak için küçük yaştan itibaren bol bol oyuncak işe yarayacaktır.  Sultan papağanları, bilişsel yeteneklerini canlandırmak için oyuncaklar da dahil olmak üzere farklı öğelere ihtiyaç duyar. 

SULTAN PAPAĞANI CİNSİYETİ NASIL ANLAŞILIR?

Hem konuşkan hem zeki Sultan Papağanı özellikleri ve eğitimi

Bu noktaya dikkat! Sultan papağanlarının cinsiyetini ayırt etmek uzman kişiler için bile kolay değildir!  Özellikle gençken onları cinsiyetlendirmek oldukça zordur. Bunun nedeni, gelişmekte olan sultan papağanlarının tüylerini ve diğer vücut kısımlarını henüz yetişkinlerde göründükleri gibi oluşturmamış olmalarıdır. Bu nedenle onları yavruyken satın alıyorsanız, iddialı bir şekilde cinsiyetini belirten satıcılara dikkat etmelisiniz. Sultan papağanının cinsiyetini ayırt etmenin en güvenli ve etkili yöntemi tüy ile DNA testi kullanmaktır ancak bu pek yaygın bir hizmet değildir.

Haberin Devamı

Peki, nasıl bileceğiz? Ufak bir ipucumuz var.

Dişi ve erkek sultan papağanı arasındaki farkı söylemenin başka bir yöntemi daha var . Buna renk kalıtımı denir ve ebeveyn kuşların rengini ve cinsiyete bağlı tüy rengi gösterip göstermediklerini bilmemizi gerektirir. Tarçın ve inci gibi belirli renk mutasyonları yalnızca belirli cinsiyetlere aktarılacaktır. Bu, renklerini bilirsek cinsiyetini söyleyebileceğimiz anlamına gelir. Örneğin, bir erkeğin tüylerinde tarçın varsa ve tarçın rengi olmayan bir dişiyle çiftleşirse, bu renge sahip yavruların da erkek olacağını bileceğiz.

Sultan papağanınızın cinsiyetini öğrenemiyorsanız endişelenmeyin, hem dişi hem de erkek sultan papağanları numaralar öğrenebilir, güzel bir eğitimle konuşabilir ve harika bir arkadaş olabilir.

SULTAN PAPAĞANI NASIL EĞİTİLİR?

İLK HAFTA: Yavru sultan papağanını evinize getirdiğinizde ona mutlaka bir kaç gün ortama ve size alışması için zaman vermelisiniz. Bu noktada sessizlik önemlidir. Hareketlerden ve sesten uzak olan odalardan birine yerleştirin. Çocuklarınız varsa yanına hep birlikte gürültülü bir şekilde gitmek yerine sakin davranışları tercih edin. Bu noktada onu kafesinden çıkarmayın. Evcilleştirmeye ya da eğitmeye çalışmayın. 

Haberin Devamı

2. HAFTA: Artık papağanınız size ve evin diğer bireylerine alışmaya başlamıştır. Bu nedenle eğer çok yüksek gürültülü bir ortam değilse onu salona, oturduğunuz odalara alabilirsiniz. Yerini belirleyin ve artık bir kaç hafta yerini değiştirmeyin. Yüksek seslerden ve gürültülü televizyon seslerinden koruyun.

Bu süreçte onunla kafesin dışından iletişim kurmaya devam edin. Yeni bir sultan papağanının yanında sessiz ve göze çarpmayan bir şekilde kalın. Yeni ortamına alışmak için birkaç hafta geçirene kadar evcilleştirmeye başlamayın. Sultan papağanını sessiz ve sakin bir alanda tutun.

EĞİTİME BAŞLANGIÇ

Sultan papağanı ile kafesin dışından konuşun. Ses tonunda ani değişiklikler olmadan, sakin kaldığın sürece istediğin her şeyi söyleyebilirsiniz.  Ayrıca yüksek sesle değil, alçak sesle konuşmaya çalışın. Kafesinden daha uzunsanız kendinizi sultan papağanının göz hizasının hemen üzerine indirin ve itaatkâr görünmeden kendinizi daha az tehdit edici bir konuma getirin. Kuşu eğitmek için herhangi bir girişimde bulunmadan önce bunu birkaç gün sürdürün.

Kuşunuzun yanınızda rahat olduğundan emin olun. Bir noktada, kuşunuz sesinize alıştığı için, sultan papağanınızla konuşmak için oturduğunuzda size doğru hareket etmeye başlayacaktır. Bu noktada kuşunuzu eğitmeye başlayabilirsiniz. Unutmayın, ilk seslerini çıkarması için henüz aylar var. Sabırlı olmalı adım adım ilerlemelisiniz. 

ÖDÜL  SİSTEMİNİ DEVREYE SOKUN

Sultan papağanına bir ödül sunun. Sultan papağanlarını eğitmek için genellikle bir darı kullanılır, çünkü kuşlar genellikle yiyecekler konusunda heveslidir, ancak sultan papağanlarına uygun herhangi bir yiyeceği küçük miktarlarda kullanabilirsiniz. Onu kafesin parmaklıklarının arasından tutun, ancak doğrudan yüzüne doğru tutmayın. Bu, kuşu gönüllü olarak size doğru ilerlemeye teşvik eder. Kuş bir veya iki kez gagalarken sabit tutun veya alışılmadık derecede iyi davranış gösterdiğinde beş saniyeye kadar gagalamasına izin verin.

HER GÜN 15 DAKİKALIK ALIŞMA EĞİTİMİ

Bu rutini günlük olarak tekrarlayın. Her gün, sultan papağanıyla konuşmak için biraz zaman ayırın, elinizi kuşun yanında sabit tutun ve sakinleşirse ona bir ödül verin. Sultan papağanını endişelendirmekten kaçınmak için günde bir veya iki kez seans başına 10 veya 15 dakikadan fazla zaman harcamayın. Her seansın sonunda, ödülü alabilmesi için sultan papağanını elinize yaklaştırın.

  • Yavru bir kuş sizinle oynamak istese ve mutlu görünse bile, bu seansları 15 dakikadan fazla tutmayın, çünkü yavru bir kuşun sık sık yemek yemek ve dinlenmek için kafesine dönmesi gerekir.

 KAFESTEN ÇIKMA ZAMANI

Bu, sultan papağanı için haftalar veya aylar alabilir. Hazır olmadan onu çıkarmak için, elinizde tutmak için yapacağınız denemeler eğitiminizi geriletecektir. Sabırlı olun. Kafesi sadece sultan papağanı rahat olduğunda açın. Kuş etrafınızda rahat olduğunda, siz ona yaklaşırken sakin kalacaktır ve hatta doğrudan elinizden gelen ikramlığı bile yiyebilir.

 Bu aşamaya ulaştığınızda, küçük papağanı kafesini terk etmeye ikna edebilirsiniz

DIŞARDA ÖDÜL EĞİTİMİ 

Onu kafesten çıkardığınızda elinize ödül yeminden koyun ve elinizi açarak sakin bir şekilde beklemeye başlayın. Kuş size yaklaşıp elinizden yemek yiyecekken, diğer elinizi de yavaş yavaş ona yakınlaştırın. Heyecan ve korku gördüğünüz noktada sakinleşene kadar kıpırdamadan bekleyin ve sakince konuşun. Sultan papağanı sakin kalırsa kuşu bir ödülle ödüllendirin. Yine, bu seansları günde bir veya iki kez 10 veya 15 dakika olarak tutun.

İPUCU: Clicker eğitimini düşünün. Eğitim daha karmaşık hale geldikçe, kuşunuz ona neden ödül verdiğinizi anlamakta zorlanabilir. Kuş her iyi davranış sergilediğinde bir "klik" kullanmayı deneyin veya bir kaleme hafifçe vurarak belirgin, kısa bir ses çıkarın. 

SULTAN PAPAĞANI KONUŞMA ÇALIŞMALARI

Kuşunuz bu alıştırmalarla size alıştığında artık konuşma eğitimi içinde hazır demektir. 

  • Öncelikle tek ve iki heceli kelimelere yoğunlaşın. Salondan içeri her girdiğinizde ona "selam" derseniz bu rutine alışmaya başlayacaktır. 
  • Söylemesini istediğiniz kelimeleri belirlemekle işe koyulun ve bu kelimeleri belirli bir davranışla ilişkilendirmeyi ihmal etmeyin. 
  • İstediğiniz anda istediğiniz bir ses çıkardığında mutlaka ödüllendirin. 

SULTAN PAPAĞANI EĞİTİM İPUÇLARI

Isırıldığında tepki vermemeye çalışın. Sultan papağanı sizi ısırırsa tepkinizi minimumda tutmaya çalışın. Şiddetle silkelemek, yüksek sesle karşılık vermek veya evcilleştirme seansını bitirmek, kuşu tekrar ısırmaya teşvik edebilir. Ağrılı ısırık nedeniyle bundan kaçınmak zor olabilir, bu nedenle ilk etapta sultan papağanını tıslarken, tepesini tamamen uzattığında veya tepesi kafasına doğru düzleştiğinde yalnız bırakarak ciddi ısırıklardan kaçınmaya çalışın. .

Sultan papağanını cezalandırmaya çalışmayın. Sultan papağanları, onları cezalandırmaya çalıştığınızda genellikle ne yaptığınızı anlamazlar.

Sultan papağanını sadece sakin kalırsa okşayın. Pek çok sultan papağanı sadece tepesini veya gagasını okşamanıza izin verir