Doğa sporu tutkunları ve dağcılara keyifli, güvenli bir rota oluşturmak amacıyla hazırlanan Türkiye'nin ilk kanyon haritasında, 25 kanyonun yükseklik, giriş ve çıkış noktaları, coğrafi ve fiziksel özellikleri ayrıntılı bir şekilde sporseverlerin ilgisine sunuldu
Anadolu Kanyon İhtisas Spor Kulübü Derneği, dağcıların rotalarını rahat belirleyebilmesi, kanyonlarla ilgili önemli bilgileri öğrenebilmeleri için Türkiye'deki özellikleri ve büyüklükleri ile öne çıkan 25 kanyonun tüm yönleriyle haritasını oluşturdu.
Kulübün Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kılınç, Türkiye'de ilk kez yapılan kanyon haritası hakkında bilgi verdi.
Kılınç, kanyonları keşfederken dağcılık ve mağaracılık tekniklerini kullandıklarını bu nedenle kanyon sporunun oldukça güç ve meşakkatli olduğunu söyledi.
Bundan dolayı sporculara ve doğa tutkunlarına kolaylık olması amacıyla kanyonların haritada zorluk derecelerine göre 1'den 7'ye kadar sınıflandırıldığını belirten Kılınç, 7 derecesindeki kanyonun spor amacıyla zor özelliklere sahip olduğunu kaydetti.
ZORLUK DERECELERİNE GÖRE SINIFLANDIRDIK
Türkiye'de Kestel gibi zor kanyonların bulunduğuna işaret eden Kılınç, yükseklik farkı, su fazlalılığı ve geçiş süresinin kanyonun geçişini zorlaştırdığını dile getirdi.
Kılınç, "Zorluk derecesi 3'ün üzerinde olan kanyonları, profesyonel olmayan sporcuların geçmemesi gerekiyor. Birtakım teknik detaylarının olması gerekiyor. Her kanyonu tercih etmiyoruz. Bizim ilgimizi çeken, ip ve teknik malzeme kullanarak kanyon sporcularının geçebileceği kanyonları haritalandırmak." dedi.
Kılınç, yurt dışında kanyon sporunun 1900'lü yıllarda, Türkiye'de ise son yıllarda yapılmaya başlandığını, Anadolu Kanyon İhtisas Spor Kulübü Derneği olarak yıl içerisinde birçok kez kanyon geçişleri yaptıklarını, bazı kanyonların ise ilk kez geçişini yaparak keşfettiklerini dile getirdi.
Dağcılık tecrübesi olan insanların kanyon geçişinde daha başarılı olduklarını ama ilk kez yapanların da çok zevk aldığını anlatan Kılınç, "Kanyonlar zorluk derecesine göre ikiye ayrılıyor. Kuru ve sulu kanyonlar. Kışın ilkbaharda su alıyor kanyonlar, bu yüzden dalgıç kıyafeti kullanıyoruz. Teknik malzeme olarak ip, dağcılıkta olduğu gibi tüm teknikleri ve malzemeleri kullanıyoruz. Bir kanyonda ip inişi yaptıktan sonra bir daha çıkamıyorsunuz. Tırmanmak inmeye göre daha zor. 20 metrelik bir iniş yaptınız aynı yerden çıkamazsınız, diğer ucundan tırmanabilirsiniz. Ama her şekilde keyifli ve macera dolu bir spor." diye konuştu.
ULUSLARARASI STANDARTLARI YAPILARAK HAZIRLANDI
Kılınç, Türkiye'de kanyon sporcuları için ilk kez bir harita hazırlandığını, daha önceden keşfi yapılan kanyonların da raporlarının yazıldığını ama bunların az sayıda olduğunu söyledi.
Kılınç, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yer alan önemli kanyonları harita üzerinde göstermek istedik. Bizden önce yapılan kanyon geçişlerinde teknik raporlar yazılsa bile uluslararası standartlara göre derecelendirmeleri yapılmamıştı. Özellikle yurt dışındaki sporcular, bu haritanın yayınlanmasından memnunlar. Kulübümüzün sitesinde yayımladığımız haritada kanyon fotoğraflarına, geçiş öykülerine ve teknik özelliklerine yer verdik. Bu haritayı genişletmeyi düşünüyoruz."
Türkiye'de 100'e yakın kanyon bulunduğunu ama çok azının sportif amaçlı olduğunu söyleyen Kılınç, öznel olsa da kanyonların doğal güzelliğine ilişkin bilgiler verdiklerini kaydetti.
"Duvarları pürüzsüz, içinde şelaleler ve cadı kazanları barındıran kanyonlar güzeldir. Çok güzel kanyonlara da 7 yıldız veriyoruz. Mesela Kastamonu'daki Valla Kanyonu'na girdiğimde cennete girmiş gibi hissettim." diye konuşan Kılınç, Türkiye'de keşfi yeni yapılan Kestel Kanyonu'nun 85 metrelik iniş gerektirdiğini kaydetti.
AKILLI TELEFONLAR İÇİN APLİKASYONLAR HAZIR
Haritada sporseverlere kanyon giriş ve çıkışının enlem, boylam ve yüksekliğinin de sunulduğunu belirten Kılınç, keşif yılı, arazi mesafesi ve kuş uçuşu mesafesinin de paylaşıldığını bildirdi.
Kılınç, Kastamonu'nun kanyon bakımından en zengin bölge olarak, doğal güzellikler konusunda önemli bir hazineye ev sahipliği yaptığını ifade etti.
Haritanın yakın zamanda akıllı telefonlar için aplikasyonlarının da hazırlanacağı bilgisini veren Kılınç, sporcuların kulübün internet sitesi üzerinden haritaya ulaşabileceklerini kaydetti.
Kılınç, Mersin'deki Kestel, Kastamonu'daki Valla, Horma ve Ersizlerdere, Karaman'daki Avurga, Muğla'daki Kırkurgan, Manisa'daki Yarıkkaya, Antalya'daki Kaputaş, Gümüşdamla ve Ahmetler'in haritada yer alan bazı kanyonlardan olduğunu aktardı.
AA
- Justin Bieber müzik listesine girdi! Eşi sıralamadan rahatsız oldu
- Arka Sokaklar dizisi bu kez FETÖ'yü mercek altına aldı
- İnci Taneleri'nden Annem Ankara'ya hoş geldin mesajı
- Mauro Icardi güzel şarkıcıyla bir araya geldi, Wanda Nara çılgına döndü
- Hazal Kaya'dan yeni taşınma haberi: Yine ev değiştiriyoruz!