Yaşamİlklerin kadınları! Hayatımıza kadınların dahil ettiği buluşlar!

İlklerin kadınları! Hayatımıza kadınların dahil ettiği buluşlar!

Paylaş
İlklerin kadınları! Hayatımıza kadınların dahil ettiği buluşlar!

Her evde, iş yerinde ve hayatımızın neredeyse her noktasında işimizi kolaylaştıran birçok icadın arkasında bir kadının olduğunu biliyor muydunuz? Testereden kağıt torbaya, bulaşık makinasından sütyene birçok buluşun sahibi aslında bir kadın! Tarihi değiştiren, hayatımıza yön veren icatlar ve kadın mucitler...

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Kadınların sadece evlerde, iş yerlerinde başarılı olmadıklarının kanıtı, tarihe yön veren icatları! Sağlık, teknoloji, tekstil gibi birçok alanda yaptıkları buluşlarla kadın, erkek herkesin yaşamını kolaylaştıran kadınların icatlarını okuyunca inanamayacaksınız! İşte, tarihin unutmadığı mucit kadınlar ve icatları.

Haberin Devamı

TARİHE YÖN VEREN KADINLAR VE İCATLARI

Patricia Bath

Patricia Bath, 1988 yılında geliştirdiği cihazla katarakt ameliyatını daha kolay hale getirdi. Katarakt ameliyatda kullandığı lazer cihazla operasyonu daha başarılı kılmayı sağladı.

Martha Coston

Coston, eşinin ardından geliştirdiği fikri ile işaret fişeklerini icat etti.Martha eşinin çalışması üzerine 10 yıl çalıştıktan sonra gemileirn birbiri ile haberleşmesini sağlayan işaret fişeklerini buldu ve 1859 yılında pantini aldı.

Tabitha Babitt

 

Babitt, 1800'lerin başlarında, testereyi daha pratik şekilde kullanmak için yeni bir buluş sundu. Tabitha Babbitt testere kullanmanın kolay bir yolunu buldu ve 1813'te dünyanın ilk daire testeresini icat etti.

Haberin Devamı

Mary Anderson

 

Anderson, ilk yıllarında sileceksiz olarak tanıtılan otomobillere silecek dahil etti. 1900'lerin başlarında hava şartları nedeniyle sürücüler zorlanıyor ve yolda inerek camlarını temizlemek durumunda kalıyorlardı. Mary Anderson 1903'te, sileceği icat etti ve tüm otomobillerde standart hale gelmesini sağladı.

Maria Telkes

Telkes, yüzde 100 Güneş enerjisi ile çalışan evleri üretti. İlk çalışması Dover Evi olmuştu ve kesintisiz 3 kış çalıştı.1947 yılında termoelektrik güç jeneratörleri ile evin ısısını elde tti.

Margaret Knight

Knight kese kağıdını ya da diğer adıyla kağıt torbayı icat etti. Margaret Knight 1871 yılında buluşunu patentleyebildi.

Marion Donovan

Donovan, 1951 yılında atılabilir bebek bezlerini buldu. Patentini 1 milyon dolara bir şirkete sattı.

Josephine Cochrane

Josephine Cochrane, bulaşık makinesini icat ederek bugün milyonlarca kişinin duasını alıyor. Cochrane, bulaşık makinesini 1886'da patentledi. İlk yıllarda büyük işletmelerde ve otellerde kullanıldı.

Shirley Jackson

Bell Laboratuvarlarında çalışırken Jackson, atom altı parçacıklarla bilimsel araştırmalar yürüterek başkalarının portatif faks, dokunmatik telefon, güneş pilleri, fiber optik kablolar ve arayan kimliği ve çağrı bekletme teknolojisini keşfetti.

Hedy Lamarr

Lamarr, kırılamaz bir kod aracılığıyla radyo sinyallerini şaşırtarak, mesajların düşmanın eline ulaşmasını engelleyen gizli haberleşme sistemini buldu. Bu sistemi 1941'de patentledi.

Haberin Devamı

Bette Nesmint Graham

Graham, 1956 yılında daksili icat etti.

Lilliean Gilbreth

Gilbreth, ayakla basmalı çöp kutularını icat etti. Başarılı isim; buzdolabı raflarını tasarları, şişe açacaklarını pratik hale getirdi.

Mary Phelps Jacob

Jacob, 1914 yılında, göğüsleri destekleyen, iki ayrı kuptan oluşan ve omuzdan askılı olarak tasarladığı ilk moders sutyeni üretip patentini aldı.

Stephanie Kwolek

Kwolek, kevlar adı verilen ve günümüzde kurşungeçirmez yeleklerin yapımında kullanılan materyalin mucididir. 1963’te malzemenin yapısını oluşturan molekül dizilimini üretmiştir. Bu madde ayrıca asma köprülerin halatlarında, kasklarda, kayak malzemelerinde ve kamp malzemelerinde kullanılıyor.