Yaşam'Kısmet' ile dünyayı turlayan ilk Türk Denizci: Sadun Boro!

'Kısmet' ile dünyayı turlayan ilk Türk Denizci: Sadun Boro!

Paylaş
'Kısmet' ile dünyayı turlayan ilk Türk Denizci: Sadun Boro!

Türk denizcilik tarihinde dönüm noktalarından, Sadun Boro ve Oda Boro'nun Kısmet'i ile seyahati! Dünyayı dolaştığı 2 yıl 10 ayın ardından Boro'lar, adlarını altın harflerle hafızalara kazıdı. Boro ve eşi Oda Hanım'ın seyahatini gerçekleştirdiği tekne Kısmet ise bugün Rahmi M.Koç Müzesi'nde sergileniyor.

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr / Denizcilik hayali ile çıktığı yolda birçok başarıya imza atana Sadun Boro, eşi Oda Hanım ile ilki başardı. Boro, gerçekleştirdiği dünya seyahatini Pupa Yelken adıyla kitaplaştırdı. Boro çifti ardından birçok denizci mavi sulara açılmayı sürdürdü. İşte, Kısmet teknesi ve Boro çiftinin hikayesi...

Haberin Devamı

İL TÜRK DENİZCİ SADUN BORO VE 'KISMET'

Sadun Boro (1928 - 1015), ilkokul 3. sınıftan itibaren denizcilik hevesine kapılmıştı. küçük yaşta arkadaşları ile ortak aldığı minik bir sandalla deniz serüveni başlar. Boro, Galatasaray Lisesi'nde eğitimi ardından 1948 - 1952 yılları arasında ise İngiltere'de tekstil mühendisliği eğitimi gördü. Bu dönemlerde yapılmış dünya seyahatlerine dair kitapları okumuş. Sadun Boro bu hikayelerden esinlenerek ilk Atlantik seyahatine ve akabinde de dünya seyahatine 'Kısmet' yelkenlisi ile çıkmıştır.

Henüz okulu bitmeden 1952 yılında gördüğü bir ilana başvurarak 24 Temmuz tarihinde İngiltere'den Atlantik'e 'Ling' gemisi ile yelken açar. Yelkenlisi ile Yeni Zelanda'ya gitmek üzere yola koyulur. Bu yolculuğu Karayip Adalar'ndan başlamış ve Barbados'ta son bulur.

Haberin Devamı

Boro, bu ilk yolcuğu gerçekleştirmeseydi eğer ne Kısmet'i yapabileceğini be de dünya yolcuğuna çıkabileceğini ifade etmiştir. Dünya seyahatini aklına koymuştur...

Sadun Boro, 1958 yılında eşi Oda Hanım ile tanışır. Boro'yı denizcilik konusunda en çok teşvik eden isim de eşi Oda Hanım olmuştur. 1963 yılında Kısmet'in inşası başlar. Bu sırada Sadun ve Oda çifti yankıları sürecek olan dünya seyahatinin planlarını yapmaktadır.

Kısmet, 17 Temmuz 1964 yılında tamamlanmış ve denize inmeye hazırdır. Salacak'tan alınan Kısmet, Marmara'nın serin sularına bırakılır. Hazırlıların ardından 22 Ağustos 1965 tarihinde Boro çifti yelken açar.

Sadun ve Oda Boro çifti, 1965 Kasım tarihinde Atlantik'e çıkar. 1966 yılında ise Karayip Denizi'ne girerler. Boro çifti 2 yıl 10 ay süren yolculuğun ardından 15 Haziran 1968 tarihinde İstanbul'a adım atar.

Denizleri aşan Kısmet 2011 yılından bu yana Rahmi Koç Müzesi'nde sergileniyor. Saun Boro ise 5 Haziran 2015 tarihinde hayatını kaybetti.

KISMET YELKENLİSİ

Kısmet, 10.30 metre boyunda, 3.30 metre eninde, Norveç tipi yelkenli teknedir. Teknenin altında 3.5 ton ağırlık bulunuyor.

Teknede 1200 devirli 20 Hp Alsa Craig marka dizel motoru vardır. Kısmet'in yola çıkabilecek hale gelmesi 1 yıl almıştır. Zamanla ihtiyaca göre teknede değişiklikler ve eklemeler olmuştur.

Haberin Devamı