YaşamLondra sokaklarını renklendiriyor! Kırmızı tuğlalar bir dönem şehrin geleceğine yön verdi

Londra sokaklarını renklendiriyor! Kırmızı tuğlalar bir dönem şehrin geleceğine yön verdi

Paylaş
Londra sokaklarını renklendiriyor! Kırmızı tuğlalar bir dönem şehrin geleceğine yön verdi

Ülkemizde de çeşitli noktalarda rast geldiğimiz kırmızı minik tuğlaları Londra cadde ve sokaklarında daha sık görmek mümkün. Sağlamlığı, yanmaz özelliği ile geçmişte daha çok tercih edilse de bugün kimi ülkelerde genellikle yerini başka materyallere bıraktı. Londra'nın kırmızı tuğlalarının tarihsel alt yapısınının Romalılara dayandığını duymuş muydunuz?

Arife Kübra Zımba - posta.com.tr / Konut, köprü, yol gibi projelerin inşasında envai çeşit malzeme kullanıldığını biliyoruz. Ancak tarihi eserler ve tarihi mekanların birçoğuna baktığımızda kırmızı tuğlalara rastlarız. İngiltere ve başkent Londra'nın kendine has tarzı ile kırmızı tuğlalı eserleri ise günümüzde görenleri kendine hayran bırakıyor. Bambaşka hisler uyandıran kırmızı tuğlaların kullanım sebebi estetik kaygıdan çok sağlamlığı! İşte, detaylar...

Haberin Devamı

İNGİLTERE'NİN SİMGESİ KIRMIZI TUĞLALAR!

İngiltere'ye gelen Romalılar, bölgede yalnızca yol ve köprü yapmadılar. Aynı zamanda tuğla yapımı tekniğini de getirdiler. Londinium (Londra) ve benzeri şehirlerde Romalı mühendisler ürettikleri tuğlaları kullanarak dayanıklı, güçlü yapılar oluşturdu.

Roma İmparatorluğu'nun çöküşü, Romalıların İngiltere'den ayrılmasıyla 4. yüzyıl sonlarından başlayarak 14. yüzyıla kadar ülkede tuğla yapılmadı. 15. yüzyıl sonuna yakın, bölgede tuğla yapımı yeniden öne çıktı ve Avrupa'nın çeşitli noktalarında tuğla kullanımı yaygınlaştı. İngiltere de bu durumdan geri kalmadı. Öte yandan Londra'da 1666 yılında çıkan Büyük Londra Yangını'nda kentin önemli bölümü ahşap yapılardan oluşuyordu. Tuğla ile inşa edilen yapıların zarar almadığı gözlendi ve Bu tarihten sonra “Tuğla kullanılmasıyla ilgili bir yönetmelik “ çıkarıldı. Akabinde inşaat çalışmalarında taşla beraber tuğla kullanılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Sanayi Devrimi ile beraber tuğla yapımı da endüstriyelleşti ve artık el işi yerini makinelere bıraktı. Böylece tuğlalar daha kolay erişlebilir hale geldi. Fakat taşın maliyetli olması sebebi ile 1918 yılından sonra duvar yapımında ana madde tuğla oldu.

Ülkenin dört yanını kırmızı tuğlalar sardı. Tuğlanın yaygın olmasındaki başlıca diğer sebep de ülkenin sahip olduğu kil madeniydi. Günümüzde Londra, Manchester, Liverpool gibi şehirler kırmızı tuğlalı yapıları ile görenlerin içini ısıtıyor. İngiltere'de eski yapılar hala restore edilerek kullanılmaya devam ediyor.