Mermiden hızlı araç çöle çıkıyor
Güney Afrika'nın bir çölünde 2012'de yapılacak "karada saatte bin mil (1600 km) hız rekorunu" kırma girişimi için mıntıka temizliği başlatıldı
Bloodhound Projesi adı verilen dünyanın ilk karada bin mil hız rekor denemesi için Güney Afrika yetkililerinin 24 dönüm arazide başlattıkları temizlik operasyonunda görev alan gönüllüler, yaz mevsiminin hüküm sürmeye başladığı bölgede 40 dereceyi aşkın kavurucu sıcak altında ve akrep tehlikesine karşın taşları topluyor, sesten hızlı aracın güzergahını düzeltmeye çalışıyor.
Bölge halkından 300 gönüllünün ücret almaksızın katıldığı temizlik operasyonunda, bir kişinin bir saatte 150 metrekare alandaki taşları toplaması öngörülüyor.
Güney Afrika’nın ücra Hakskeen Pan bölgesindeki bir göl yatağında yapılacak hız denemesi için bölgede temizlik harekatı başlatılırken, aracın yapımına ocak ayında başlanması bekleniyor.
2012’deki hız denemesinde kullanılacak Bloodhound SSC adlı süpersonik araçta, bir melez roketin üzerine bir de Eurofighter Typhoon savaş uçağının jet motoru yerleştirilecek ve 135 bin beygir güç üretecek kombinasyon, 180 adet Formula 1 yarış aracının gücüne eşdeğer olacak.
MERMİDEN DAHA HIZLI
Bir mili (1,6 km) 3,5 saniyede katedecek ve azami hızı saatte 1050 mil (yaklaşık 1700 km) olacak araç, bir Magnum tabanca mermisinden hızlı hareket edecek.
Azami hızına 40 saniyede ulaşacak aracı kullanan pilot, vücut ağırlığının 2 katı, 2,5 G kadar bir ivmelenme gücüne maruz kalacak. Projenin yöneticileri, deneme pistinin temizliğinin rekor girişiminin en önemli bölümlerinden birisi olarak görüyor.
Bu kadar yüksek bir hızda bir taş parçasının aracın ön tekerleğine gelmesi durumunda taşın, aracın ince gövdesi üzerinde bir delik açması veya alüminyum tekerleklerine hasar vermesi riskinden endişe ediliyor.
Bölgenin temizliğinin en az 120 gün sürmesi bekleniyor. Aracı, 1997’de Thrust SC isimli süpersonik otomobil ile saatte 763 mil (yaklaşık 1228 km) karada hız rekorunu elinde bulunduran eski pilot ve filo komutanı Andy Green kullanacak.
Havacılık şirketi Lockheed Martin ve Formula 1 motoru üreticisi Cosworth gibi çok sayıda şirketin ve 25 bin üniversite öğrencisinin dahil olduğu projenin gelişimi internetten de takip edilebiliyor.
- Masterchef'te ilk ceketin sahibi belli oldu!
- Melis Sezen: O dönem kendimi kullandırtma seviyesindeydim
- Ünlü rapçi silahlı saldırıda hayatını kaybetti!
- Battal Gazi'nin ZıpZıp'ıydı! Necdet Kökeş hastaneye kaldırıldı
- Nevra Serezli'den yıllar sonra bir itiraf geldi! 'Oğlumu görmek istemedim, hemşire beni payladı'