Özel tiyatrolar perdelerini açtı
Özel tiyatrolar perdelerini açtı
Ekim ayında 2012-2013 yılı tiyatro sezonunun açılmasıyla birlikte faaliyet gösteren bir çok özel tiyatro da perdelerini tiyatroseverlere açtı.
Sezonun açılmasıyla perdelerini açan pek çok özel tiyatro, "Tatlı Kaçık", "Kamelyalı Kadın", "Huzur Sokağı", "Yalnızlar Kulübü", "Disosya", "Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im Aşk", "Her Yerde", "Tatlı Çarşamba", "Sondan Sonra", "Uğrak Yeri" ve "Çıkmaz Sokak" gibi oyunlarla tiyatroseverleri ağırlayacak.
Bu sezon sahnelenecek oyunlardan bazılarının ayrıntıları şöyle:
-Tatlı Kaçık-
Oyuncu Nisa Serezli;nin kompozisyonuyla 1966 yılında sahnelenmeye başlayan Tatlı Kaçık, Tiyatro Kedi sahnesinde tiyatroseverlerle buluşacak. İki perdelik komedide; Samatya’da, dededen kalma bir konakta, kedisi ve gazeteleriyle sakin, mutlu bir yaşam sürdüren gerçek bir "İstanbul hanımefendisi" Suzan Hanım’ın, yolunun; kendilerine ’yasal, gözlerden uzak bir sığınak’ arayan üç dolandırıcıyla kesişmesiyle gelişen entrikalar, tuzaklar ve maceralar anlatılıyor.
Her şeyin sadece "para" ile ölçülendiği günümüzde, biri kız, üç kişilik "üçkâğıtçılar çetesi"; Suzan Hanım’la yaşadıkları komik ve heyecan dolu serüvende, gerçek hayatın değerli olabilmesi için "paranın en son seçenek" olduğunu öğreneceklerdir.
Black Out Sahnesi;nde perdesini kasımda açacak olan oyunda; Nursile İdiz, Armağan Çağlayan, Şebnem Özinal, Celal Belgil, Hilmi Özçiçek rol alacak.
-Kamelyalı Kadın-
Bugüne kadar dünyanın dört bir yanında perde açan Kamelyalı Kadın, farklı lisanlarda, farklı oyuncularla, farklı yorumlarla oynandı. Bu kez de müzikal olarak düzenlenen Kamelyalı Kadın, Tiyatro Kedi’de sahnelenecek.
Paris’te 19. yüzyılın ikinci yarısında geçen oyunda, yazar Alexandre Dumas-Fils; 156 yıldır ölümsüzlüğü yakalamış olan Kamelyalı Kadın ile gizem dolu Marguerite Qautier’nin ve onun kısacık yaşamındaki tek aşkı Armand Duval’in benzersiz aşklarının öyküsünü anlatırken; döneminin ahlak değerlerini çağının çok ilerisinde bir perspektifte tartışıyor.
Aleksandre Dumas-Fils;in romanından İpek Kadılar’ın oyunlaştırdığı ve şarkı sözlerini yazdığı müzikalin, besteleri Cenk Taşkan’a ait.
Hakan Altıner’in sahneye koyduğu Kamelyalı Kadın’da müzikalin müzik direktörü ve şefliğini Selim Erdem yaparken Selçuk Alagöz’ün söylediği Fransız şarkıları dikkati çekiyor.
Caddebostan Kültür Merkezi’nde 5 Ekim’de perdelerini açacak olan oyunun kadrosu ise şöyle: Hande Subaşı, Bora Gencer, Suna Keskin, Tarık Papucçuoğlu, Sertaç Ekici, Zeynep Aşkar, Melda N. Güler, Rabia Kaya, Şahin Dedeman.
-Huzur Sokağı-
Şule Yüksel Şenler’in yazdığı ünlü roman Huzur Sokağı’ndan esinlenerek hazırlanan oyunu İstanbul Temaşa Tiyatrosu sahneye koydu. Danışmanlığı Şule Yüksel Şenler’in yaptığı ve 6 Ekim’de sahnelenmeye başlayan oyunun yönetmenliğini Kaan Basmacıoğlu, başrol oyunculuğunu ise Yaşar Alptekin yapıyor. Oyun, İstanbul’un kenar semtlerinden biri olan Huzur Sokağı’nda yeni yapılan bir apartmana taşınan Feyza ile sokak sakinlerinin ahlakı ve yaşantısıyla örnek bir insan olarak gösterdiği Bilal’in aşkını, dönemin baskı ve yasaklarına karşı direnenleri anlatıyor.
-Yalnızlar Kulübü-
İkincikat Tiyatro’da 5 Ekim’de Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği Yalnızlık Kulubü ile perdelerini açtı.
18. İKSV Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali;nde ilk gösterimini yapan İkincikat, Yalnızlar Kulübü ile gümünüz insanının sosyalleşme problemine değiniyor. "Hayat Ritmini Bul" adında bir kurs veren Demet Sağlam, 20 dersten oluşan bu kursunda hatıralar ve dürüstlük egzersizleri ile insanların kişiliğini açmaya çalışıyor. Demet Sağlam ve kursiyerlerin bu kurs süresince yaşadıklarının anlatıldığı oyunda Demet Sağlam’ı Hasibe Eren oynuyor.
-Disosya-
Özlem Karadağ’ın Türkçe’ye çevirdiği, yönetmenliğini Sami Berat Marçalı’nın yaptığı Disosya adlı oyun, disosyetif bozukluğu olan Lisa’nın, kaybolan bir saatinin ardından çıktığı masalsı yolculuğu anlatıyor. Freudvari bir yaklaşımla bu yolculukta, güvensizlik görevlileri, yemin alıcı, günah keçisi, kutup ayısı, kral kara köpek gibi absürd karakterlerle karşılaşıyor.
Lisa’nın iç dünyasında gezinirken, "dışarıdaki dünya"nın sorgulandığı Disosya ile yazar Anthony Neilson, CATS ödüllerinde birçok dalda ödül kazandı. Pınar Çağlar Gençtürk’ün Lisa’yı oynadığı oyunda, diğer oyuncular ise şöyle: Güçlü Yalçıner, Özgür Özgencer, Özge Keskin, Aziz Caner İnan, İpek Banu Kılar, Murat Mahmutyazıcıoğlu ve Tolga İskit.
DEVAMI 2. SAYFADA
-Uğrak Yeri-
Crafttiyatro yeni sezona Uğrak Yeri adlı oyun ile başlayacak.
"Mahalle baskısının" bireylerdeki psikolojik ve fizyolojik sonuçlarını sorgulayan oyun, bu baskıyı yaşayanların hayatına bir pencere açıyor.
Philip Ridley’in yazdığı, Türkçe’ye Seda Yıldız’ın çevirdiği oyunun yönetmenliğini Sami Berat Marçalı yapıyor. Ara vermeden 70 dakika süren oyunda, rolleri ise İpek Bilgin, Barış Gönenen paylaşıyor.
-Sondan Sonra-
İlk kez 2005’te Londra’da Bush Theatre’da oynanan Sonradan Sonra, İstanbul’da Duru Tiyatro ile sanatseverlerle buluşuyor.
Dennis Kelly’nı yazdığı, çevirisini Füsun Günersel’in yaptığı Sondan Sonra adlı oyunun yönetmenliğini Emre Kınay yapıyor.
Oyunda, Mark’ı Emre Kınay, Louise’yi ise Afife Tiyotro Ödülleri 2011’de, en başarılı kadın oyuncu ödülünü alan Ahu Türkpençe oynuyor.
Nükleer saldırıdan sonra bir sığınağa sığınan Mark ve Louise’in hikayesinin anlatıldığı oyunda, ABD’de 11 Eylül saldırısı ile gelişen terörizm paronoyası ve güç kullanarak demokrasiye kavuşturma çabası anlatılıyor.
-Tatlı Çarşamba-
Duru Tiyatro’nun sahneye koyduğu Tatlı Çarşamba adlı oyunun konusu ise şöyle:
Zengin bir iş adamı olan John Cleves, Dorothy ile uzun süredir evlidir. Ancak John ’un sadece çarşambaları görüştüğü Ellen adında bir de sevgilisi vardır. Bu iki farklı kadın arasında gidip gelen John ’un hayatı, yeni sekreterinin işe alınmasıyla birlikte karışmaya başlar. Ortaklık problemi olan Cass ’ın da işin içine girmesiyle iyice karışan olaylar, çeşitli durum komedilerini de beraberinde getirir.
Muriel Resnik’ın yazdığı, Orhan Azizoğlu’nun Türkçe’ye çevirdiği iki perdelik oyunun yönetmenliğini Emre Kınay yapıyor.
Oyunda, Dorthy’i Sibel Turnagöl, John’u Sait Genay, Ellen’i Burcu Kara, Cass’ı ise Cem Yanılmaz oynuyor.
-Aşk Her Yerde-
Aşkı ile çocukluk hayalinin gerçekleşmesi arasında bir tercih yapmak durumunda kalan Lenny’nin hikayesini, anlatan Aşk Her Yerde adlı tiyatro Duru Tiyatro tarafından sahneleniyor.
Orta yaşlarını sürmekte olan Leonard Loftus; asi ve uçarı kızı Dee Dee ve bir türlü yaşlılar evine gönderemediği babası Gus ile aynı evi paylaşan "sıkıcı" bir istatistikçidir. Leonard, karısı tarafından da terk edilmesiyle, hayatı ıskaladığını fark eder ancak Dee Dee ve Gus’ın kendisini baştan çıkarmak için harcadıkları tüm çabalara karşı koyarak, sayısal verilere dayalı rutin hayatını sürdürmekte diretir.
Bu utangaç, sıkıcı ve hatta "düz" adamın çocukluğundan beri içinde yaşattığı bir tutkusu vardır: Yazmak! Sadece kadınların katılabildiği bir yarışmaya, Myrtle Banbury adı ile gönderdiği romanın dereceye girmesi ise, beklediği son şeydir.
Hiç beklemediği bir anda, bir telefon ile hayatına giren Harriet Copland, "Cennette Buluşalım" adlı aşk romanını yayınlamak için Leonard’a yüklü bir ücret teklif eder. Ortada küçücük bir problem vardır: Harriet’ı gördüğü ilk andan itibaren aşkın pençesine düşen Lenny, kitabının yayınlanabilmesi için, Harriet’ı kandırmak zorundadır.
Oyunda, hem yönetmenlik yapıp hem de rol olan Emre Kınay’ın dışındaki oyuncular ise Pelin Körmükçü, Sait Genay, Bahar Yanılmaz, Cem Yanılmaz.
-Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im-
İstanbul’da kurulan ilk özel tiyatro olan Tiyatro Pera, yeni sezonda sanatseverleri, Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im adlı oyun ile buluşturuyor.
Oyun, 1923 yılında "Mübadele Yasası" sonrasında zengin Rum Vlasto ailesinin Bornova;daki konaklarından göç ederken, Türk yardımcılarından ve İzmir’den hüzünlü, ayrılışlarını anlatıyor.
Oyunda; Aysan Sümercan, Muhammet Uzuner, Nesrin Kazankaya, Defne Halman, Başak Meşe, Emre Çakman, Okan Kayabaş, Doğan Akdoğan, Linda Çandır, İlker Yiğen, Selin Sevdar ve Asır Akkaya rol alıyor.
-Çıkmaz Sokak -
Tiyatro Boyalı Kuş tarafından sahnelenen Çıkmaz Sokak adlı oyun, Sahne Cihangir’de oynanıyor.
Şahabeddin Süleyman;ın 1911;de kaleme aldığı Çıkmaz Sokak adlı oyun, Meşrutiyet Dönemi’nde İstanbul’da yaşayan eşcinsellerin entrikalarını ve günümüzdeki ’namus’ algısı üzerinden cinselliği ve evliliği anlatıyor.
Okuma tiyatrosu tekniğiyle sanatseverlerle buluşan oyunda, okumalar Emsal Yeşilbingöl, Gül Ersürmeli Yılmaz, Hafize Balkan, Hazel Güney, Kızıltan Yüceil, Onur Yıldırmaz, Rukiye Yenigül tarafından yapılıyor.
Emrah Güney - AA
- Masterchef'e veda eden isim belli oldu! İşte son beyaz ceketi alan yarışmacı
- Evlilik teklifi etmişti! Yakışıklı oyuncu Burak Çelik evleniyor
- Kanserle savaşan Şimal güzel haberi verdi! 'Dualarımız kabul oldu'
- Billur Kalkavan'ın ağabeyine son veda! Sahte alkol iddiasına sevgiliden cevap
- Karsu'dan karnı burnunda yeni yıl paylaşımı!