26/1 trafik kazası nedir? 26/1 cezası ne kadar, kaç TL?
26/1 trafik cezası, araçlarda bulunması zorunlu olan işaretleri bulundurmamak yasaktır eğer bu işaretler yok ise 26/1 kodlu ceza uygulanır. 26/1 trafik cezası, 690 TL’dir, erken ödenmesi halinde %25 indirimli ödenebilir. Sizler için 26/1 trafik kazası nedir, 26/1 cezası ne kadar ve kaç TL hakkında merak edilen tüm ayrıntıları derledik.
26/1 trafik cezası mecburi bulunması gereken plaka, ışık, renk ve yazı gibi ayrım işaretlerinin olmaması halinde uygulanan bir cezadır. Karayolları Trafik Kanununa göre bu özellikler bulunmaz ise 26/1 kodlu ceza işlemi uygulanır.
26/1 TRAFİK KAZASI NEDİR?
Bütün araçlarda ve araç sahiplerinde mutlaka bulunması gereken plaka, ışık ve ayrım gibi işaretler bulunmaktadır. Bu ayrım işaretlerinin bulundurma zorunluluğu Karayolları Trafik Kanunları içerisinde de belirtilmiştir. Bu işaretlerinin olmaması halinde 26/1 trafik cezası uygulanmaktadır.
Sürücü eğer araç sahibi değilse araç tescil plakası için ekstra olarak para ödemektedir. Tüm sürücülerin bu kanuna uyması zorunludur. Gerekli şartları sağlamayan sürücülere cezai işlem uygulanmaktadır.
Aracın çalışma yerini, biçimini, kapasite ve özelliklerini belli eden ışık, şekil ve plaka gibi ayrım işaretlerinin mutlaka araçta olması gerekmektedir. Bu ayrım işaretlerinin olmaması halinde araca 26/1 cezası uygulanır ve aracın bu kurallara uymaması halinde, aracın trafiğe çıkması yasaklanır.
26/1 CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?
Işık, sembol, yazı, plaka ve ayırım işaretleri bulunmayan bütün araç ve sürücülere 26/1 trafik cezası uygulanır. Bu cezayı alan kişilerin sürücü belgelerine 5 ceza puanı eklenir. Bu ceza puanları herhangi bir şekilde silinmez. Araç sahipleri ya da sürücü cezayı belirtilen süre içerisinde ödememesi halinde her ay ceza tutarının üzerine faiz eklenir. 26/1 trafik cezası 690 TL’dir.
Bu para cezasının ödenmesi için 15 günlük bir süre tanınmaktadır.15 gün içerisinde cezayı ödeyen kişilere %25 oranında bir indirim sağlanmaktadır. Bu indirim ile ceza 517,50 TL’ye düşmektedir. Araçlarında belirtilen bu eksikliklerin bulunması halinde sürücülere eksikliklerin tamamlanması için ortalama 7 gün süre tanınır.
Bu 7 gün içerisinde araç sahiplerinin koşulları yerine getirmesi gerekir. Eğer koşulları yerine getirmezlerse araç trafiğe çıkmaktan men edilir. Sadece gerekli koşullar sağlandıktan sonra araç trafiğe çıkış izni alır. Eğer aldığınız cezalar olduğunu düşünüyor iseniz cezanızı internet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Bunun için emniyet ya da jandarma komutanlıklarına başvuruda bulunabilirsiniz.
Bununla beraber online olarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için E-devlet üzerinden gerçek kişi veya tüzel kişi olarak adınıza ya da işyerinize kayıtlı olan trafik cezalarını sorgulayabilirsiniz. Eğer aldığınız cezaya itiraz etmek istiyorsanız 15 iş günü içerisinde Sulh Ceza Mahkemelerine ya da UYAP üzerinden bireysel olarak şikayet dilekçesi oluşturabilirsiniz.
Ancak mahkeme tarafından suçlu bulunmanız halinde dosya masrafı ve avukat masrafını siz ödemektesiniz. Bununla beraber üst üste aynı suçu yapmanız ve toplamda 300 ceza puanına sahip olmanız halinde ehliyetiniz kalıcı olarak alınmaktadır.
- 34 adet pırlantadan oluşuyor! Hadise'nin saatinin fiyatı dudak uçuklattı
- Midyat’ta çekimleri yapılan Uzak Şehir dizisi, büyük beğeni topladı
- Grammy ödüllü Beyonce üniversitede ders olarak işlenecek
- İki yıl sonra yine acı haber geldi! Ünlü sunucunun ailesi paramparça oldu
- Yasemin Özilhan'ın son pozları sosyal medyaya damga vurdu! Takipçileri Kendall Jenner'a benzetti