Pratik Bilgiler39/3 trafik kazası nedir? 39/3 cezası ne kadar, kaç TL?

39/3 trafik kazası nedir? 39/3 cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
39/3 trafik kazası nedir? 39/3 cezası ne kadar, kaç TL?

39/3 trafik cezası, sürücü belgesi olmayan kişiler için uygulanır. Karayolları kuralları içerisinde araç süren kişilerin mutlaka sürücü belgesi sahibi olmalıdır. 39/3 trafik cezası 2024 yılından itibaren 2.609 TL olmuştur. Sizler için 39/3 trafik kazası nedir, 39/3 cezası ne kadar ve kaç TL olduğu hakkında merak edilen tüm ayrıntıları derledik.

39/3 trafik cezası, sürücü belgesi bulunmadan trafiğe çıkan kişilere verilmektedir. Bu ceza bütün ehliyeti bulunmayan, araç sürücülerine uygulanır. Erken ödeme halinde ceza tutarı 1.956,75 TL’ye gelmektedir.

Haberin Devamı

39/3 TRAFİK KAZASI NEDİR?

Bütün motorlu araç kullanmak isteyen kişilerin sürücü belgesi olması gerekmektedir. Ehliyet sınavı süreci içerisinde bütün koşulları sağlayan kişilere, sürücü belgesi verilmektedir. Ancak sürücü belgelerinin belirli bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. Bu süreler, ehliyetin sınıfına göre değişiklik göstermektedir.

Değiştirme sürecinde yine belirli şartların sağlanması gerekmektedir. 39/3 trafik cezası tamamen bu konuyla ilgilidir. Sürücü belgesi dolan ve buna rağmen araç kullanan kişiler için uygulanmaktadır. Ceza uygulanan sürücüler, trafikten men edilir.

Sürücü belgesi geri alınamaz, sürücü bir daha araç kullanamaz. Ancak eğer diğer sınıfların süresi duruyor ise belirli işlemler uygulanabilir ancak bütün sınıfların süresi bitmesi halinde sürücü bir daha trafiğe çıkamaz ve ehliyeti alınır.

Haberin Devamı

39/3 CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

39/3 trafik cezası, maddeyi ihlal eden kişilere uygulanır. Cezanın toplam tutarı 2.609 TL’dir. Ancak erken ödenmesi halinde ceza tutarı 1.956,75 TL’ye düşmektedir. İndirim için cezayı alan kişilerin 15 gün içerisinde ödemeyi yapması gerekmektedir. 39/3 trafik cezasında erken ceza ödemelerinde %5 indirim yapılmaktadır. Sürücü belgelerine herhangi bir şekilde işlem yapılmaz.

Ceza puanı verilmez. Ancak ilgili maddeyi işleyen bazı kişiler araç kullanmaktan men edilebilir. Sürücü belgesi süresiz bir şekilde geri alınabilir. Gelen cezaya itiraz etmek mümkündür. Cezanın haksız yere uygulandığını düşünüyorsanız Sulh Ceza Hakimliğine başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca UYAP üzerinden online olarak trafik cezası için itirazda bulunabilirsiniz.

Mahkeme eğer işlemi geçersiz kılarsa, iptal belgesini alarak vergi dairesine başvuruda bulunarak cezayı iptal ettirebilirsiniz. Cezayı iptal etmek için ilgili yerlere, bir itiraz dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. Bunun için itiraz nedenlerinin içerisinde bulunduğu bir dilekçe, trafik cezası ve tutanağının fotokopisi, trafik cezası karar tutanağının fotokopisini hazırlamanız gerekmektedir.

Bununla beraber ruhsat fotokopisi, kimlik belgesi, ehliyet ve dekontu dosyanıza hazırlamanız gerekmektedir. Hazırlanan evrakları Sulh Ceza Hakimliğine teslim ediniz. Ceza ve trafik cezası tebligatın orijinalinin kişinin kendisinde kalabilir. Ancak mahkemenin uzunluğuna göre süre ortalama 3 ay kadar uzayabilir.

Haberin Devamı

Mahkemeye başvuruda olacak olan kişilerin trafikten men edilmemiş olmaması gerekmektedir. Bütün sınıf süresi bitmiş ve buna rağmen trafiğe çıkan kişilerin ehliyetine el konulur ve bir daha ehliyeti geri verilmez. Ayrıca ehliyetsiz trafiğe çıkan ve ehliyeti olmayan kişiler herhangi bir şekilde tekrar ehliyet alamaz.