Aidiyet nedir? Aidiyet TDK sözlük anlamı
Aidiyet, Arapça kökenli bir kelimedir ve Türkçeye de Arapçadan yerleşmiştir. Aidiyet kelimesi sıkça kullanıldığından birçok kişi tarafından ne demek olduğu merak edilen kelimeler arasındadır. Aidiyet, ait olma durumu ya da ilişkin olma durumu anlamlarındadır. Aidiyet nedir ve sözlük anlamı olarak ne demektir, Posta.com.tr okuyucuları için derledik.
Aidiyet, ait olma durumlarında kullanılan bir kelimedir. Posta.com.tr okuyucuları için derlediğimiz bu yazıda ilişkin olma ya da bağlı olma durumunda da kullanılan aidiyet kelimesinin kullanıldığı alanları derledik.
AİDİYET NEDİR?
Aidiyet kelimesi farklı bir dilden Türkçeye geçmiştir fakat sıklıkla kullanılmasından dolayı herkesin aşina olduğu bir sözcüktür. Aidiyet sözcüğünün kökeni Arapçadır ve dilimize Arapça dilinden geçerek Türkçeye yerleşmiştir. Aidiyet, ait olma durumlarında kullanılan bir sözcüktür. Ait olma, ilişkin olma ya da bağlı olma anlamlarına gelen aidiyet kelimesi bu durumları anlatmak için cümle içinde kullanılabilir. Aidiyet bir duygu olarak tanımlanır ve bu duygu da bir yere ya da bir kimseye bağlı olma, ait olma duygusudur. Bir yere ya da bir kimseye bağlı olduğunuzu hissederseniz ait olduğunuzu da hissedersiniz. Bu duyguyu tam olarak anlatmak için ait ya da aidiyet kelimesini kullanmak gerekir.
AİDİYET NE DEMEK TDK?
Aidiyet, Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre ait olma durumu, bir yere ya da bir kimseye bağlı olmak veya ilişkin olma şeklinde tanımlanır. Aidiyet ait olma durumudur ve bu durumu anlatmak için kullanılır. Kişiler kendilerini nereye bağlı ya da nereye ait hissediyorlarsa oraya karşı aidiyet hissederler. Bu nedenle aitlik, ilişkinlik ya da bağlı olma durumunu ya da duygusunu aidiyet ile anlatmak mümkündür.
İnsan kendini farklı şeylere ait hissedebilir; bir gruba, aileye, memlekete, inanç sistemine, okula, bir futbol takımına, şirket kültürüne ait olunabilir. İkili ilişkilerde kişiler kendilerini birbirlerine ait hissedebilir. İlişkide aidiyet duygusu, kişilerin birbirine daha yakın olmasını sağlayan bir duygudur. Aidiyet aynı zamanda sahip olma duygusuyla da ilişkilidir. Ait olduğumuz yeri, inancı, yaklaşımı, grubu, takımı veya insanı sahiplenebiliriz.
Bir oluşa, bir zaman dilimine, bir mekana; kültüre, insana, bir duyguya ait olmak kişiye güven verir. Kişi kendini o alanda daha konforlu ve güvende hisseder. Kişi köklerine sarılabilir, inancına sahip çıkabilir. Bu sahip çıkma, temelde ait olma ihtiyacı ile ilişkilendirilir. Önce hayata tutunur, ardından belli kavramları, insanları, grupları, düşünceleri sahiplenir ve onlarla aidiyet duygusu içinde "bir olma, birlik olma" duygularımızı tatmine ederiz.
Cansız farklıklarda sahiplikle aitlik birbiriyle ilişkilidir. Sahip olduğunuz eşyalar size aittir. Bir eşyanın bir parçası, o eşyaya aittir. Örneğin bir arabanın parçası, o arabaya ait bir parçadır. Acem pilavı İran kültürüne, İran mutfağına ait bir pilavdır. Bu anlamda aidiyet sadece fiziksel anlamda değil, kültürel anlamda da ilişkili şeyler için de tanımlanabilir.
AİDİYET SÖZLÜK ANLAMI
Aidiyet, ait olma, bağlı olma ya da bağlı hissetme anlamlarına gelen bir kelimedir. Aidiyet duygusu bir kimseye ya da bir yere bağlı olma duygusu olarak tanımlanır. Bir kimseden ya da bir yerden kopamayacağını belirten duygu olarak kabul edilir. Aidiyet bağı bir yere duyulan manevi bağ ya da hissedilen özlem duygusu da olabilir. Kendinizi nereye bağlı ya da nereye ait hissediyorsanız oraya ya da o karşıya aidiyet hissediyorsunuz demektir.
- O Ses Türkiye Mina Demirtaş hangi şarkıyı söyleyecek? 31 Aralık 2024 O Ses Türkiye Mina Demirtaş şarkısı belli oldu mu? O Ses Türkiye Yılbaşı programında kimler olacak, hangi ünlüler var?
- Burak Sergen'den eşine romantik kutlama! 'Meleklerin hediye ettiği güzel kadın'
- Aradığı aşkı buldu! Tuba Ünsal, 8 yaş küçük sevgilisiyle gecelerde
- Yasemin Şefkatli güzel haberi duyurdu! 'Bitti, gitti'
- MasterChef Esra ilk kez anlattı! 'Mehmet şef...'