Altın nasıl oluşur? Altın nerede bulunur, hammaddesi nedir?
Değerli madenler günümüzde oldukça fazladır. Bunlardan birisi de altın olmaktadır. Eski çağlardan beri önemini koruyan altın insanların gözünde en değerli maden olmaktadır. Fakat altının oluşum süreci ve ham maddesi pek çok kişi tarafından bilinmemektedir. Altın nasıl oluşur? Altın nerede bulunur, hammaddesi nedir? İşte, altın hakkında merak edilenler.
Altın insanlık tarihinin ilk dönemlerinden beri farklı yollar ile işlenerek günümüze kadar gelmiş ve değerini korumuştur. Altın doğal halinde parlak sarı renktedir. Oluşumu yer altında bazı hareketler sonucu gerçekleşir.
ALTIN NASIL OLUŞUR?
Kimyada önemli elementlerden birisi altındır. Bir metal ola altın parlak yağıda bir elementtir. Ağır bir metaldir ve kolay kolay tepkimeye girmemektedir. Altın paslanmamakta ve kararmamaktadır. Bu özelliği sebebiyle de yıllar boyu önemini korumuştur. Altın oluşumu ve yeryüzüne çıkışı uzun sürelerde gerçekleşmektedir. Birçok madenin oluşum süreci bu şekilde olmakla beraber bu durum altın için de geçerli olmaktadır. Altın da yer kabuğunun içerisinde yer alan magma sıvısı içerisinde sıvı halde bulunur.
Pek çok jeolojik olaylar veya depremler sonucunda açığa çıkan basınç seviyesinde altınlar kayaların içerisine dolmaktadır. Dolan bu kayalar da zamanla doğal afetler sonucunda yeryüzüne çıkmaktadır. Bu sayede de altınlar ortaya çıkmaktadır. Fakat altınların bu şekilde oluşması binlerce yıl sonra gerçekleşmektedir. Günümüzde ise altınlar kayaların içleri, akarsu yatakları, dere yatakları ve volkanik kayalar gibi alanlarda bulunmaktadır.
ALTIN NEREDE BULUNUR?
Altın dünyanın her yerinde bulunmaktadır. Fakat bazı yerlerde tonlarca bulunurken bazı yerlerde daha az bulunmaktadır. Uzmanlara göre toprak değerlerine, toprak rengine, bitki örtüsüne ve farklı bilgiye göre değerlendirme yapılarak altın yoğunluğu keşfedilmektedir. Demiri çok olan toprakta altın da çok olmaktadır. Eski dönemlerde çalışmalar daha zorlu süreçlerden oluşmaktaydı. Fakat günümüzde teknoloji ile beraber keşifler daha kolay yapılmaktadır.
Altın genellikle içerisinde pek çok mineral bulunan kara kum toprak türünün olduğu bölgelerde ve kuvars kayaların arasında bulunmaktadır. Altın madenleri çoğu zaman büyük kütleler halinde bulunmamaktadır. Altınlar topraklar arasında ince pullar şeklinde veya kayaçlar arasında şeritler halinde bulunmaktadır. Altonlar tespit edildikten sonra kazı yapılır ve toprak çıkarılmaktadır. Genellikle 1 ton topraktan 10 gram altın çıkarılmaktadır. Fakat bu durum maden yoğunluğuna göre değişmektedir. Çıkarılan altınlar karbon ve siyanür gibi kimyasallar ile saf haline getirilmektedir.
ALTININ HAMMADDESİ NEDİR?
Altın çok değerli bir madendir. Bunun sebebi oldukça zor elde edilmesidir. Elde edildikten sonra birçok işlemden geçmektedir. Altının hammaddesi ise genellikle kuvarslı veya şistli damarlardan ve altınlı kumlardan elde edilmektedir. Altını saf bir şekilde elde etmek için ise mekanik veya kimyasal işlemlerin uygulanması gerekmektedir. Bu işlemler sonucunda ise altın elde edilmektedir.
Mekanik işlemlerde mineraller öğütülmekte ve ince toz haline getirilmektedir. Daha sonra su ve yağlı madde karışımında yıkanmaktadır. Bu işlem sonrasında ise malgalama yöntemi kullanılarak karışım damıtılmakta ve sonucunda altın elde edilmektedir.
- Anneye son görev! İpek Tuzcuoğlu güçlükle ayakta durabildi
- Boşanmaktan kıl payı vazgeçmişlerdi! Uğur Akkuş'tan yeni açıklama geldi
- 19 yıl önceki görüntüleri gündem oldu! Gören bir daha bakıyor
- Salih Güney'den 'jigolo' isyanı! 'Ucuz şeyler peşindeler'
- Asena'nın eşinden bonkör hediye! Arabasının fiyatı dudak uçuklattı