ASR nedir, ne işe yarar? ASR sistemi nasıl çalışır?
Otomotiv dünyası, araç kullanmanın keyfini ve konforunu arttıracak güvenlik sistemlerini eklediği için, sürüş güvenliği de artıyor. Bu nedenle de kaza anlarında zarar görme oranı da oldukça düşüyor. Bu güvenlik sistemlerinin, yaşam kalitesini arttıran dokunuşların yanında aracınızın ömrünü de uzatıyor. Aynı zamanda ani durumlarda da sürücü reflekslerini destekliyor. ASR nedir, ne işe yarar? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.
ASR sistemi, arabalarda bulunan bir çeşit frenleme sistemidir. Aracın kalkış sırasında patinaj yapmasını önlemek için kullanılan bir sistemdir. Bu güvenlik sistemlerinin, yaşam kalitesini arttıran dokunuşların yanında aracınızın ömrünü de uzatıyor.
ASR NEDİR?
ASR, aracın kalkış esnasında patinaj yapmasını önleyen gelişmiş bir sistemdir. Bu da kullanıcı için çok daha kolay ve güvenli bir sürüş sunuluyor. Bu nedenle de patinaj yaparak kalkış yapan bir araç, patinaj yapmayan araca göre çok daha yavaş bir şekilde kalkıyor.
ASR NE İŞE YARAR?
ASR, özellikle de soğuk havalarda çok daha güvenli ve sağlıklı bir şekilde kalkış imkanı sağlanır. Son yıllarda araçlara yeni eklenen kullanışlı bir sistem olarak da genellikle ön plana çıkıyor. Araçlarda ASR sistemi günümüzde yaygın bir şekilde kullanılıyor. Her ne kadar bunun temelinde bir frenleme sistemi yer alsa da, araçlara pek çok önemli fayda getirir.
- Öncelikle araçların kalkış sırasında patinaj yapmasına engeller.
- Yakıt ve ateşleme enjektörü sistemine müdahale eder. Bu sayede de motorun gücünü de büyük oranda düşürür.
- Araç, patinaj yapmadan kalkış gerçekleştiğinden dolayı daha rahat ve daha konforlu bir sürü iş imkanı sağlar.
- Aracın motorunu ve pek çok donanımını da koruma imkanı verir.
- Lastik aşınmasını önlemeye yardımcı olur.
ASR SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?
Herhangi bir kaza anında aniden gaza basmak ya da ani bir kalkış yapmak, lastiklerin patinaj sonucunda çarpmasına neden olur.
Ama ASR sistemi bu durumu önceden algılar ve ABS hidroliğinin devreye girmesine imkan tanır. Bu sayede tekerleklere fren uygulaması gerçekleşir. Bu sayede de sağlıklı bir şekilde kalkış gerçekleştirilir. Bu da lastiklerin ömrünün uzamasını sağlar. Aks, şanzıman ve debriyaj balatası gibi donanımların aşınmasını da önleyerek bütün aksamların dayanıklılığını önemli ölçüde artırır. Bu nedenle güvenlik açısından oldukça önemlidir.
- Masterchef'te 2. ceketin sahibi belli oldu! Yarışmacı kaza geçirdi, hemen müdahale geldi
- Vahe Kılıçarslan’a çifte şok! 4.5 yıl hapis istemi ve 5 milyon TL tazminat
- Defne Samyeli dekolteli elbisesiyle göz kamaştırdı
- Haluk Levent sevenlerini korkuttu! Ünlü şarkıcı hastaneye kaldırıldı, işte son durumu...
- Survivor Adem Kılıççı, Dominik öncesi ailesiyle vedalaştı