Pratik BilgilerAy adları kökeni! Ay isimleri nereden geliyor, nasıl ortaya çıktı?

Ay adları kökeni! Ay isimleri nereden geliyor, nasıl ortaya çıktı?

Paylaş
Ay adları kökeni! Ay isimleri nereden geliyor, nasıl ortaya çıktı?

Gün, hafta ve ay isimleri, hayatımızın büyük bölümünü kaplıyor. Özellikle ay isimlerini telaffuz ederken aslında kökenleri hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Söylemesi bir o kadar kolay gelen ve aslında Türkçe'ymiş gibi dile getirdiğimiz ay isimleri nasıl ortaya çıktı? İşte, 12 ayın adlarının kökenleri hakkında detaylar...

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Hayatımızı şekillendirirken aylar önemli noktada bulunur. Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık derken toplamda 12 ay geçiriyoruz. Bazıları kış, bir kısmı yaz, bir bölümü de ilkbahar ile sonbahar mevsimlerine ayrılan ayların isimlerinin ortaya çıkış hikayelerini hiç merak ettiniz mi?

Haberin Devamı

AY İSİMLERİNİN ORTAYA ÇIKIŞ HİYAYELERİ VE KÖKENİ

Ocak ayı köken itibariyle Türkçe'dir. Ateş yakılan yer anlamına gelir.

Şubat ayı; Dilimize Arapça'dan geçmiştir ve Süryani takviminin 11'inci ayıdır (Şubatu).

Mart ayı; Latince Martius'dan geliyor ve Roma mitolojisindek Mars savaş tanrısının adı olarak biliniyor. Dilimize ise Yunanca'dan geçmiştir.

Nisan ayı; Bu ay isminin ise Süryanice'den Arapça'ya oradan da dilimize sirayet ettiği biliniyor. Akatça yılın ilk ayıdır.

Mayıs ayı; Yunanca'dan dilimize dahil olmuştur. yunan berbet tanrıçası olan Maya'dan (Maia) geliyor.

Haziran ayı; Süryanice'den günümüze ay ismi olarak gelmiştir. 'Sıcak' anlamında kullanılmıştır.

Temmuz ayı; Türkçe'ye Sümerce'den gelen, Haziran ayının ortaya çıkışı ise bir Sümer tanrısına dayanıyor. Sümerce'den Akatça'ya, ardından da Aramice'ye ve son olarak da Arapça'dan dilimize katıldı.

Haberin Devamı

Ağustos ayı; Bu ayın adı Latince'den geliyor ve Roma imparatoru Agusto Sezar'a da tekabül ettiğ biliniyor.Roma takviminin altıncı ayıdır.

Eylül ayı; Akatça ve Aramice hasat festivali anlamındadır. Süryanice'den Arapça'ya sirayet eden bu isim ardından dilimize geçmiştir.

Ekim ayı; Türkçe bir isimdir. 1945 yılında teşrievvel adının yerine kullanılmaya başlamıştır.

Kasım ayı; Arapça'dan dilimize geçerek hayatımıza giren bu ayın adı, kış başlangıcı olarak anılırdı. 1945 yılında da teşrisani adının yerini almıştır.

Aralık ayı; Türkçe bir isim olan Aralık, 1945'de kanunievvel adının yerine geçmiştir.