Pratik BilgilerBeytül hikme nedir, özellikleri nelerdir? Beytül hikme kimin döneminde kurulmuştur?

Beytül hikme nedir, özellikleri nelerdir? Beytül hikme kimin döneminde kurulmuştur?

Paylaş
Beytül hikme nedir, özellikleri nelerdir? Beytül hikme kimin döneminde kurulmuştur?

Tarihte birçok farklı amaçla kurulan yapılar mevcuttur. Bunlardan biri de Abbasi kütüphanesi olarak da bilinen Beytül Hikme'dir. Bilgelik Evi olarak da bilinen Beyütl Hikme, Büyük Bağdat Kütüphanesi olarak da adlandırılır. Dönemde Abbasi halifelerinin kendilerine özel olan büyük ve özel kitaplıklarıdır. Çok sayıda orijinal ve değerli içeriği de içerisinde barındırmıştır. Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

Beytül Hikme, İslamiyet’in altın çağını yaşadığı sırada yer alan özel bir kütüphane ya da kitaplık olarak bilinir. Aynı zamanda entelektüel merkezi olarak da bilinmekteydi. Bilinen kaynaklara göre kurulumu 8. yüzyılın sonlarıdır. Önce özel koleksiyonlara ev sahipliği yapması beklenirken daha sonra hacmi genişlemiştir.

Haberin Devamı

BEYTÜL HİKME NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

8. yüzyılın sonlarına doğru Halife Harun Reşid'e ait koleksiyonlar için bir kütüphane görevi görmesi veya El Mansur'a ait olan koleksiyonlara ev sahipliği yapması amacıyla kurulmuştur. 1258 yılında Bağdat Kuşatması esnasında tahril edilmiştir. Yunanca ve Süryaniceyi Arapça diline çeviren Tercüme Hareketinin de bir parçası olarak kurulmuştur. O dönemde İslam dünyasında ortaya çıkan birçok orijinal esere de yer verilmiştir.

Bağdat'ta yer alması nedeniyle diğer birçok ülkede yer alan başarılı alim ve akademisyenler de göç etmeye başlamıştır. Bu sayede başarılı birçok alim, bu akademik dünyaya da katkıda bulunmuş olur. Matematik, felsefe ve tıp gibi alanlarda da yer alan başarılı eserlerin tamamı burada yer alır.

Haberin Devamı

Beytül Hikme genel olarak bilim adamlarını, akademisyenler topluluğunu, çeviri bölümünü ve yüzyıllar boyunca edinilen değerli bilgileri içerisinde bulundurur.

Zamanla farklı alanlarda yazılan başarılı eserler de kütüphaneye dahil olmuştur. Başka dillerde yazılan eserlerin tercüme edilmesi, yorumlanması gibi durumların yanı sıra yeni bilgiler ve eserler de kütüphaneye dahil edilmiştir.

BEYTÜL HİKME KİMİN DÖNEMİNDE KURULMUŞTUR?

Abbasi döneminde kurulan Bilgelik Evi, Halife Harun Reşid veya el Mansur zamanında ortaya çıkmıştır. Abbasi Devletinin varlığının bir kanıtı olması amacıyla oluşturulan ve bilgilerin depolandığı yer olarak bilinen Beytül Hikme zamanla diğer birçok bölgeden akademisyenler ve bilim adamlarının da bir araya geldiği bilgelik evine dönüşmüştür. Dönemin en kapsamlı kütüphane ve bilgi depolarından da biridir.

Hikmetler Evi ya da Büyük Bağdat Kütüphanesi olarak da bilinir. Arapça ve Farsça kitaplara başta sahip olmak üzere daha sonra zamanla çeşitlilik artmıştır.

Bağdat Kuşatmasında tahrip edilmesinden sonra Bilgelik Evinin kalıntıları da oldukça az kalmıştır. Dönem için oldukça kapsamlı ve orijinal bilgiler ve eserler içeren kitaplara da ev sahipliği yapmış, döneme ve sonrasına da damga vurmuştur.