Çekimli fiil ne demek? Çekimli fiil konu anlatımı ve örnekleri...
Dilimizin belli kuralları bulunur. Türkçe cümleler kurulurken cümle ögelerinin yapıları da büyük önem taşır. Cümlenin ana ögeleri ise fiillerdir. Fiiller arasında çekimli fiiller yer alır. Çekimli fiil ne demek? Çekimli fiil konu anlatımı ve örnekleri nelerdir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.
Çekimli fiiller kip ve şahıs eki alır. Cümlede kullanılan çekimli fiillerin amacı yargı bildirilmesidir. Çekimli fiil dilek ve zaman kiplerinden birisini alarak doğru bir şekilde ifade edilir.
ÇEKİMLİ FİİL NE DEMEK?
Dilimizde kurulan cümlelerin yargı bildirmesi gerekir. Cümlelerin yargı bildirmesi için ise çekimlenmesi gerekir. Bu da çekimli fiil olması gerektiği manasına gelir.
Cümlede bulunan çekimli fiil kip ve şahıs eki alması gerekir. Bu fiiller yargı bildirmek için dilek ve zaman kiplerinden birisini alır. Bu sebeple çekimli fiiller için -yor, -du, -ecek, -miş, -ar şeklinde kip ekleri kullanılır. Ayrıca kullanılan dilek ekleri ise -meli, -se, -e gibi eklerdir.
ÇEKİMLİ FİİL KONU ANLATIMI
Çekimli fiiller kip veya şahıs eki alan fiillere verilen bir isimdir. Yargı bildirmek için bir fiil dilek veya zaman kiplerinden birisini alarak çekimli fiil olur. Ayrıca çekimli fiil + şahıs eki şeklinde de ifade edilir.
Türkçede cümlenin temel taşlarından birisi fiillerdir. Cümlede yargı bildirmesini sağlamak için fiile kip eki ve şahıs eki eklenir. Bu eklerden birisi eklenerek fiilin çekimlenmesi mümkündür. Çekimli fiiller cümlenin anlamını sağlarken anlamını da pekiştirilir. Çekimli fiil fiil kökü+ kip eki + şahıs eki kullanılarak oluşturulur.
ÇEKİMLİ FİİL ÖRNEKLER
Türkçede çekimli fiil konusu önemli konulardan birisidir. Çekimli fiil örneklerini inceleyerek konuyu daha iyi anlamak mümkündür. Çekimli fiile pek çok örnek vermek mümkündür. Buna göre çekimli fiil örnekleri şu şekilde verilebilir:
- Sezmelisin: Sez (fiil kök) + meli (kip eki) + sin (şahıs eki)
- Yürümelisin: Yürü (fiil kökü) + meli (kip ekip) + sin (şahıs eki)
- Gördüm: Gör (Fiil kökü) + dü (kip eki) + m (şahıs eki)
- Yürüyoruz: Yürü ( fiil kökü) + yor (kip eki) + uz (şahıs eki)
- Gitmişler: Git (fiil kökü) + miş (kip eki) + ler (şahıs eki)