Derviş nedir? Derviş ne demek TDK? Derviş sözlük anlamı...
Birçok farklı anlama gelen Derviş kelimesi, aynı zamanda Türkçede çok fazla değerlendirilir. Genelde bir tarikata üye olan ve tarikatın kurallarına göre yaşamını sürdüren kişi veya kişiler olarak ele alınır. Derviş nedir? Derviş ne demek TDK? Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.
Türkçede yerleşik olarak bulunan Derviş kelimesi birçok değişik anlamı eşliğinde kullanılan bir sözcüktür. Özellikle bir tarikat üyesi olması ile beraber tarikatın kurallarına göre hayatını şekillendirmiş kişiler olarak ele alınır. Bu kişiler aynı zamanda Alperen ismi üzerinden de bilinir. Elbette taşımış olduğu değişik anlamları doğrultusunda Türkçede kullanılan bir sözcüktür.
DERVİŞ NEDİR?
- Türkçede birden fazla anlamı olan ve bu anlamları ile devamlı kullanılan sözcüklerden biri Derviş kelimesidir.
- Tarikata üye olan ve tarikatın kurallarına uygun şekilde yaşamayı kabul eden kişi veya kişiler
- Yoksulluğu kabul edilen ve Çile çekmeyi benimsemiş olan kişi
- Alçakgönüllü ve etrafındaki her şeyi hoş görme gayretinde olan kişi
Görüldüğü şekilde yukarıda verilen farklı anlamları ile birlikte derviş kelimesi amaca uygun olarak kullanılabilir. Özellikle ilk iki anlamı ile birlikte daha fazla öne çıkan bir terim olduğunu söylemek mümkün.
DERVİŞ NE DEMEK TDK?
Bir tarikat üyesi olması ile beraber tarikatın kurallarına uyumlu şekilde yaşamını sürdürmeyi kabul eden kişi derviş olarak bilinir. Aynı zamanda dünyanın farklı yerlerinde yoksulluğu kabul etmiş ve çile çekmeyi benimsemiş insanlar olarak da anlamı ile kullanılır.
Türkçede ayrıca alçakgönüllü ve çevresinde yaşanan olaylara daha boş bakan insanlar olarak da ele alınır. Hangi anlama olursa olsun tek başına veya cümle içerisinde Türkçede kullanmak mümkün.
DERVİŞ SÖZCÜK ANLAMI
Derviş sözcüğü Türkçeye yabancı dillerden yerleşmiş bir kelimedir. Bu bağlamda tarikat üyesi olarak tarikat kurallarına uyumlu bir yaşam sürdürmeyi kabul etmiş insandır. Ayrıca kendi yaşam tarzı olarak yoksulluğu kabul etmiş ve bu yoksulluğu bilerek sürdüren kişi olarak ele alınır.
Aynı zamanda bu kişi çile çekmeye kendi felsefesi doğrultusunda kabul etmiştir. Tabii belli bir tecrübe edilmiş olarak hayata pozitif bakan, bu sebepten dolayı alçakgönüllü olan kişiler adına da bu kelime kullanılır.