Pratik BilgilerDuru zıt anlamlısı nedir? Duru kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Duru zıt anlamlısı nedir? Duru kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Paylaş
Duru zıt anlamlısı nedir? Duru kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir?

Duru kelimesi, Türkçe de hem kız ismi olarak tercih edilen hem de belli bir durumun belirtilmesi için kullanılmaktadır. Dolayısıyla dilimizde çok sık kullanılan kelimeler arasında yer almaktadır. Kelime anlamı itibariyle sadeliği ve saflığı temsil eden duru kelimesi mecaz olarak da kullanılabilir. Duru kelimesinin zıt anlamı da sıkça merak edilen konulardandır. Duru zıt anlamlısı nedir? Duru kelimesinin karşıt anlamlıları nelerdir? Merak edilenleri sizler için derledik.

Duru kelimesinin zıt anlamlısı, kelimenin kendisinde de olduğu gibi sıkça tercih edilen ve kullanılan kelimelerin içerisinde yer almaktadır. Temiz, pak, pırıl pırıl anlamları taşıyan duru kelimesinin zıt anlamlısı genel olarak bulanık sözcüğü ile karşılık bulmaktadır.

Haberin Devamı

 

DURU ZIT ANLAMLISI NEDİR?

Pırıl pırıl, pak, tertemiz ve ya bulanık olmayan gibi anlamlar taşıyan duru kelimesi dilimizde sıkça öne çıkmaktadır. Bu anlamda Türkçe üzerinden bakıldığında duru kelimesinin zıt anlamlısı, ‘bulanık’ olarak ifade edilebilir. Parlak olmayan, bulanık, kirli ve kötü bir görünüme sahip görüş şeklinde öne çıkmaktadır. Bu anlamı ile birlikte duru kelimesinin ve zıttının gerçek anlamı dışında yan anlam ve mecaz anlamı ile de kullanıldığı sıkça görülmektedir.

 

DURU KELİMESİNİN KARŞIT ANLAMLILARI NELERDİR?

Günlük hayatta karşılaştığımız duru kelimesinin bir adet zıt anlamlısı bulunmaktadır. ‘Bulanık’ sözcüğü ile karşılık bulan bu kelime tam olarak gerçek anlamıyla zıt karşılığını bulmaktadır. Aynı zamanda duru kelimesi ve zıt anlamı olan bulanık kelimesi hem günlük hayatta hem de öğrenciler için oldukça önemli bir kelime olarak öne çıkmaktadır.

Haberin Devamı

 

TDK’YA GÖRE DURU KELİMESİNİN ZIT ANLAMLILARI

Türk Dil Kurumu'na göre bu konuda duru kelimesi için zıt anlamlı olarak bulanık sözcüğü kullanılmaktadır. TDK benzeri dahilinde teyit ile birlikte Türkçede şu an en önemli karşılığının bulanık olduğunu söylemek gerekir.