Düyunu Umumiye nedir, ne yapar? Duyunu Umumiye neden önemlidir, ne zaman kurulmuştur?
Osmanlı Devleti'nin ayakta durması için birçok farklı kurum kurduğu bilinmektedir. Bunlardan biriside Düyunu Umumiye olmuştur. Bu kurumun temel görevi ise ekonomi ile alakalıydı. Zaten bir devletin güçlü olması için ekonomi oldukça önemlidir. Sizin için, Düyunu Umumiye nedir, ne yapar? Düyunu Umumiye neden önemlidir, ne zaman kurulmuştur sizler için ayrıntıları ile derledik.
Günümüzde olduğu gibi geçmiş yıllarda da devletler için ekonomi oldukça önem arz etmekteydi. Tabi Osmanlı Devleti son derece dikkatli bir şekilde kurumlar kurmaya çalışmıştır. Bunlardan bazıları olumlu sonuçlar ortaya koyarken bazıları ise başarısız sonuçlara yol açmıştır. Düyunu Umumiye ise ekonomiyi kontrol etmek ve devletin borçlarını doğru bir zeminde değerlendirmek adına kurulmuştur. Ayrıca bu kurum oldukça eski tarihlerde faaliyete geçmiştir.
DÜYUNU UMUMİYE NEDİR, NE YAPAR?
Düyunu Umumiye hakkında ilk bilinmesi gereken ayrıntı anlamıdır. Buna göre Düyunu Umumiye anlam olarak 'Genel Borçlar' şeklinde karşımıza çıkar. Buradan anlaşılacağı üzere kurumun işleyişi borçlanma üzerine kurulmuştur.
Aslında bu kurum Osmanlı'ya yararlı olmak adına faaliyet göstermeliydi. Fakat kurumu kontrol eden yabancı devletler buna engel olmuşlardır. Bundan dolayı bu kurum kurulduğundan itibaren büyük tartışmalara neden olmuştur. Düyunu Umumiye'nin görevleri şöyledir;
- Osmanlı Devleti’nin kendisine tahsis edilen gelir kaynaklarını kontrol etmek.
- Osmanlı Devleti’nin dış borç, anapara ve faizlerinin geri ödenmesi adına fonlar yaratmak.
Düyunu Umumiye sayesinde Avrupalılar büyük kazançlar elde etmişlerdir. Çünkü onların alacakları eksiksiz olarak tahsil edilmiştir. Osmanlı Devleti ise giderek daha da borçlanma yaşamıştır. Yani kurumun yararlı olması gerekirken yararsız olması durumu görülmüştür.
DÜYUNU UMUMİYE NEDEN ÖNEMLİDİR, NE ZAMAN KURULMUŞTUR?
Düyunu Umumiye sahip olduğu özellikler açısından son derece önemlidir. Çünkü devletin borçlarını kontrol altında tutmak düzeni sağlamak için gerekli bir unsurdu. Ayrıca borçlanma bir kurum tarafından kontrol edilmezse eğer devletin ekonomisi bozulabilirdi. Ancak Düyunu Umumiye kurulduğu günden itibaren yabancı devletlerin kontrolünde olmuştur. Tabi bu durum Osmanlı'ya zarar vermiştir.
Düyunu Umumiye'nin kuruluşu 20 Aralık 1881 olarak bilinir. 1881-1928 yılları arasında varlığını sürdürmüş olan Düyunu Umumiye, II. Abdülhamit döneminde kurulmuştu. Bulunduğu yer ise İstanbul'un Eminönü ilçesi olmuştur. Düyunu Umumiye'nin zararlarını şöyle sıralayabiliriz;
- Ekonomiyi olumsuz etkilemiştir.
- Osmanlı'da otorite sorunu ortaya çıkmıştır.
- Yabancı devletlerin Osmanlı üzerinde etkin olmaları sağlanmıştır.
- Osmanlı Devleti'nin iç işlerine müdahaleler görülmüştür.
- Osmanlı Devleti dışarıya daha çok borçlanma yaşamaya başlamıştır.
Düyunu Umumiye, Osmanlı Devleti'nin başına büyük belalar açmıştır. Hatta ekonomi giderek daha kötüye gitmiştir. Bunun en önemli nedeni ise kurumun yöneticilerinin yabancı olmasıdır. Doğal olarak Osmanlı Devleti'nin ekonomi alanında nefes almasına izin vermemişlerdir. Buda uzun bir süre boyunca devlete zarar vermiştir.
Cumhuriyet kurulana kadar Düyunu Umumiye sorunu devam etmiştir. 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması sayesinde Düyun-u Umumiye İdaresi’nin gelir toplama yetkisine son verilmiştir.