Pratik BilgilerEgoist nedir? Egoist ne demek TDK? Egoist sözlük anlamı...

Egoist nedir? Egoist ne demek TDK? Egoist sözlük anlamı...

Paylaş
Egoist nedir? Egoist ne demek TDK? Egoist sözlük anlamı...

Yunanca kökenli ego kelimesi, sosyoloji, psikoloji ve psikiyatr gibi pozitif bilimlerde terim anlamıyla kullanılmaktadır. Kelimenin sözlük anlamı benliktir. Egoist ne demek? Egoistlerin ortak özellikleri nelerdir? Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

Kişinin karakterini oluşturan ve kişiliğini yansıtan tüm özellikler egosunun bir parçasıdır. Her zaman için kendi çıkarlarını ön planda tutan, başkalarını düşünmeyen kişiler ise egoist olarak nitelendirilir

Haberin Devamı

 Egoist ile karşıt anlamlı sözcükler şunlardır:

  • Fedakar
  • Anaç
  • Özgeci
  • Lütufkar
  • Yardımsever

 EGOİST NEDİR?

Şahsi menfaatlerini her şeyin üstünde gören ve buna göre hareket eden kişilere egoist denir. Psikolojide, egoizm, narsisizmin başlangıcı olarak görülür. Narsisizm, kendini olduğundan farklı bir kişi olarak görüp başkalarını küçümsemek ve kendine hayran olmak demektir. Egoizmde ise, kişi sürekli kendisini düşünür. Bu tür kişiler için, dünyadaki en önemli kişi kendisidir.

Egoist olarak tanımlanan kişiler çevresindeki insanlardan sürekli ilgi ve iltifat beklerler. Bulundukları ortamda kendilerinden başka biriyle ilgilenilmesine tahammül edemezler.

İkili ilişkilerinde sorun yaşayan egoistler, çıkarcı ve bencildirler. Zor durumda kaldıklarında herkesin kendileri için seferber olmalarını isterler. Ancak, başkaları zor durumda kaldığında yardım eli uzatmazlar. Bu davranışları yüzünden sürekli eleştirilen egoistler, yapıcı eleştirilere bile açık değildir. Egoizmin bir sonraki aşaması olan narsisizmde "kendi kendine hayranlık" süreci başlar. Narsisizm psikoloji literatüründe "kişilik bozukluğu" olarak geçmiştir.

Haberin Devamı

EGOİST NE DEMEK TDK?

 "Ben" ve "benlik" anlamına gelen ego sözcüğünden türetilen egoist kelimesi, bencil ve menfaatçi anlamına gelir. Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud, kişiliği ego, süper ego ve id olarak üçe ayrılmıştır. İd, tüm kuralları hiçe sayan, özgürlükçü kısımdır. Tüm yasaklar id olarak tanımlanan bilinçaltında çiğnenir. Süperego ise ahlakçıdır ve tüm kurallara uyar.

Freud'a göre ego, id ile süperegonun çatışmasından sonra ortaya konan davranışlardır. Ancak günlük, özel ve sosyal hayatında sadece kendisini düşünüp başkalarının beklentilerine ve sorunlarına sırt çeviren kişiler egoist olarak adlandırılır.

EGOİST SÖZLÜK ANLAMI

Egoist, çıkarları doğrultusunda hareket eden kişi demektir. Hodbin ve çıkarcı kelimeleri egoist ile eş anlamlıdır.

 Örnek Cümle: 

 "Toplum, egoist insanlarla değil fedakâr insanlarla gelişir."