Fıkıh ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Fıkıh ilmi nedir?
Kuran'ı Kerim'de ve hadis kaynaklarında yer alan hükümlerin düzenlenmesine ve uygulanmasına fıkıh denir. Fıkıh, sadece İslam hukuku değildir. Hukuk dışında ekonomi ve siyaset gibi alanları da kapsar. Fıkıh alimlerine fakih denir. Fakihler, kanunların uygulanmasından ve denetlenmesinden sorumludurlar. Fıkıh ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Fıkıh ilmi nedir? İşte, tüm detaylar.
Ünlü fıkıh alimleri ve en önemli eserleri şunlardır:
1- İmam Gazali: Helaller ve Haramlar, El Munkız Mined Dalal, İbadetlerin Ruhu, Filozofların Tutarsızlığı
2- Ebû Ca‘fer et-Tahâvî - El Muhtasar
3- Ebu Hanife - Fıkh-ı Ekber, Osman el Bettiye Risalesi, El Alim ve'l Müteallim
4- Alâeddin es-Semerkandî - Tuĥfetü’l-fuķahâ
5- İmam Malik - Muvatta Hadisleri
FIKIH NE DEMEK?
İslami hükümlerin ve kuralların tamamına fıkıh denir. Fıkıh usulü ise toplumsal meseleleri çözüme kavuşturmak ve davalara bakmaktır. Bu ilim dalında birçok farklı metot kullanılır ve farklı kaynaklardan faydalanılır.
Fakihlerin başvurduğu kaynakların ilki Kuran'ı Kerim'dir. Herhangi bir anlaşmazlığı çözmek için, öncelikle Kuran'ı Kerim'deki ayetlere bakılır. Eğer burada bir cevap bulunmazsa başvurulacak ikinci kaynak hadis ve sünnetlerdir. Hadis ve sünnetlerde Hz. Muhammed'in söyledikleri ve yaptıkları baz alınarak sonuca ulaşılır.
Fakihlerin uyguladıkları diğer metotlar kıyas ve içtihattır. Kıyas da geçmişte yaşanan benzer olaylar incelenir. O olaylarda peygamber efendimizin, sahabesinin ya da ünlü fıkıh alimlerinin nasıl hareket ettikleri göz önünde bulundurarak bir karara varılır.
İçtihat kelimesinin sözlük anlamı derin derin düşünmektir. Fıkıhta ise analiz ve sonuca varma anlamına gelir. İçtihat yapan alimlere müçtehit denir. Tarihteki en meşhur müçtehitlerden biri İmam-ı Azam adıyla da bilinen Ebu Hanife'dir.
FIKIH TDK SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?
Fıkıh, bir kavramı, olayı ya da olguyu detaylı bir şekilde kavramak ve bilmek anlamına gelir. Feraset, idrak ve irfan kelimeleri fıkıh ile eş anlamlıdır. Fıkıh kavramının tasavvuftaki karşılığı ise marifettir. Marifet hem bilmek hem de anlamak, yani Hakkı hakkıyla bilmek demektir.
FIKIH İLMİ NEDİR?
Hz. Muhammed'in vefatından yaklaşık 1 asır sonra İslam'da dört ana ilim ortaya çıkmıştır. Bunlar fıkıh, kelam, hadis ve tasavvuftur. Kelam, itikadi meseleleri incelerken, fıkıh ameli meselelerle ilgilenir. Fıkhın ilgilendiği konuların başında ibadetler gelir. Ayrıca neyin haram neyin helal olduğuna da fakihler karar verir.
Evlilik, ticaret, miras ve boşanma gibi toplumsal konular da fıkıh ilminin diğer konuları arasında yer alır. Bu ilim literatürde Usul-ü Fıkh-ı İlmi olarak da geçer.