YÜZGEÇLERİNİ KONTROL EDİN
Balık satıcısı izin veriyorsa, elinizi çabuk tutmanın zamanı geldi. İç kısımların kırmızı olduğundan emin olmak için solungaçlara bakın.
Bu öncelikle balığın oksijen damarlarının bulunduğu yerdir ve ne kadar taze olursa, o kadar parlak kırmızı olmalıdır.
Balık bayatladıkça solungaçlar önce gri-beyaza daha sonra koyu kahverengi ve siyahlaşmaya başlar. Çevresinde kanlanma da görülür. Ancak bu kanlanmayı balık yakalanırken ağlara çarpmasıyla oluşan kanlanmayla karıştırmamak gerekir.
Solungaç yüzeyinde sümüksü bir tabaka oluşur. Ayrıca solungaç kapakları da açılmaya başlar.
Solungaçlar, miyoglobinin metmiyoglobine oksitlenmesi nedeniyle zamanla kararma eğilimindedir.