Garip akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Garip akımı eserleri nelerdir?
Edebiyata yön veren bazı akımlar vardır. Bu akımlar belli dönemlerde ortaya çıkmış ve etkileri edebi eserlere yansımıştır. Garip akımı da edebiyata yön veren bir akımdır. Ciddi anlamda etkiler yaratmıştır. Eserleri merak edilmiştir. Garip akımı nedir? Temsilcileri kimlerdir? Garip akımı eserleri nelerdir sizler için tüm detayları ile derledik.
Garip akımı şiir alanında önemli bir yere sahiptir. 1940 yılında ortaya çıkan bu akım, serbest şiire yönelerek bu alanda gelişmiştir. Garip akımı, şiirlerde kullanılan kural ve ölçülere karşı çıkmıştır. Oldukça garipsenen bu akımın temsilcileri ise Orhan Veli, Melih Cevdet Anday’dır.
GARİP AKIMI NEDİR?
Garip akımı aynı zamanda birinci yeniciler olarak da bilinmektedir. Garip akımında olan şairler, şiirlerde var olan her türlü kalıba karşı çıkmışlardır. Şiirlerde serbest duygu ve ölçü kullanılması gerektiğini savunmuşlardı. Garip akımı şiirleri özgürce, kalıp kullanılmadan yazılmasını savunmuştur. Edebiyat alanında bazı dönemlerde akımlar çıkmıştır. Garip akımı da şiirlerdeki abartıya ve uyuma karşı çıkmıştır.
GARİP AKIMI TEMSİLCİLERİ KİMLERDİR?
Orhan Veli, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat 1941 yılında şiirlerini Garip adlı kitapta topladılar. Garip şiir yazarları ölçü ve kafiyeye karşı çıkmışlardır. Sadeliğe ve yalınlığa daha çok önem vermişlerdir. Anlatım ve deneyim olarak halk şiirlerinden faydalandılar. Şiirlerde yer alan süse, mecaz anlatıma karşı çıkmışlardır.
Onlar önceden belirlenmiş olan kalıplara karşı çıktılar. Şiirlerinde sade ve yalın dil kullanmıştır. Garip akımının asıl amacı ise Türk şiirlerinde köklü bir değişime yol açabilmektir. Bu akım oldukça farklı karşılandı. Kimisi bu akımı desteklerken kimisi ise eleştirmeyi tercih etti.
GARİP AKIMI ESERLERİ NELERDİR?
Orhan Veli, ''Anlatamıyorum'', ''Bedava'', ''Dalgacı Mahmut'', ''Delikli şiir'' dir.
Melih Cevdet Anday şiirleri; '' Ağulu Mantar'', ''Anı'', ''Alaturka'', ''Çok Güzel Şey''.
Oktay Rıfat'ın şiirleri ise ; '' Evvel Zaman İçinde'', ''Su Gibi Geçen Günler'', ''Kadeh'', ''Tecelli''.
Kendileri bir kitapta tüm şiirlerini toplamıştır. Nurullah Ataç tarafından desteklenen Garip akımı, ancak zaman içerisinde daha net anlaşılmaya başlamıştır. Bu akım genel olarak kural ve kalıplara tepki olarak doğmuştur. Zaman içerisinde bu akım dağılmıştır. 1950 yılında Orhan Veli'nin ölümü ile birlikte diğer iki şair de yollarını ayırdı.
"Şiir bütün hususiyeti edasında olan bir söz sanatıdır. Yani tamamıyla manadan ibarettir '' sözü Garip akımın kitabın ön sözünü oluşturmaktadır. Bu sözü ile Orhan Veli aslında şiirdeki kalıplara ve uyuma tepki çekmiştir. Şiirde asıl olan anlam ve manadır. Aynı zamanda şiirlerin konusunu da genişletmeyi tercih ettiler.
Garip akımının düz ve farklı şiir anlatımı zaman içerisinde anlaşılamaya başlandı ve sevildi. Ancak Garip akımı Orhan Veli'nin ölümü ile dağıldı. Çünkü Melih Cevdet Anday ile Oktay Rıfat yollarını ayırmak durumunda kaldı. Bu da Garip akımının dağılmasına yol açmıştır. Günümüzde bu şairlerin şiirleri halen sevilmekte ve okunmaktadır.
- Adını bile bilmediği birine ömrünü adayan bir adam: Eşref geliyor!
- Survivor tanıtımındaki kıyafeti olay oldu! Cevap gecikmedi
- Survivor 2025'te sürpriz isim: MMA dövüşçüsü Kaan Kazgan gönüllüler kadrosunda
- Konserde ikonik anlar! Rihanna herkesin içinde göğsünü açıp imza attırdı
- Oğuz Peçe'den evlilik hakkında çarpıcı açıklamalar 'Annemin bulduğu kızla evlenirim'