Gizemcilik akımı nedir, temsilcileri kimlerdir? Gizemcilik akımı eserleri nelerdir?
Gizemcilik akımı diğer adı ile Mistisizm olarak bilinen bir akımdır. Kökeni Fransızcaya dayanır ve genelde dini ögeler ile ilgilidir. Gizemcilik akımı geçmişten beri yaşanan ve günümüzde de devam eden bir akımdır. Gizemcilik nedir, temsilcileri kimlerdir ve eserleri nelerdir sizler için derledik.
Gizemcilik, diğer adı ile mistisizm olarak da bilinen akımdır. Mistisizm akımına inan kimselere de mistik adı verilir.
GİZEMCİLİK AKIMI NEDİR, TEMSİLCİLERİ NELERDİR?
Mistisizm, kökeni Fransızcadan gelen bir akımdır ve gizemcilik akımı olarak bilinir. Mistisizm genelde dini ögeler ile beraber değerlendirilir. Mistisizm, bir akım olarak geçmişten günümüzde kadar birçok medeniyet geçirmiştir ve her medeniyet için farklı anlamlara sahiptir. Eski Yunan zamanındaki mistisizm gizlemek olarak kullanılırdı.
Ortaçağ döneminde ise ruhani maddeleri ifade ederdi ve ayinlerde kullanılırdı. Modern dönemde ise mistisizm akıl ve deney yolu ile anlaşılmaya çalışılmış ve inanç üzerinden de kendini göstermeye çabalamıştır.
Dünya dinlerinin tarihi açısından önemli olan mistisizm günümüzde hala inanılan yani devam edilen bir akımdır. Daha çok dinler üzerinden değerlendirilen gizemcilik gözle görülemeyen fakat içsel olarak gerçek olan bir düşünüştür.
Felsefe ile yakından ilgisi bulunan gizemcilik Platon ve Sokrates tarafından incelenmiş ve araştırılmıştır. Platon ve Sokrates gizemcilik hakkında yazılar yazmış ve bu güçlerin varlığına da sıkça değinmişlerdir.
GİZEMCİLİK AKIMI ESERLERİ NELERDİR?
Gizemcilik mistisizm olarak bilinen bir akımdır ve bu akıma bağlı olarak eserler verilmiştir. Türk edebiyatında Cahit Zarifoğlu ve Necip Fazıl gizemcilik akımına bağlı olarak eserler kaleme almışlardır. Necip Fazıl'ın Çile şiiri ile Cahit Zarifoğlu'nun menziller şiiri bu eserlere örnek olarak gösterilebilir.
GİZEMCİLİK AKIMINA BAĞLI ŞİİRLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Şiirde tasavvuf inanışı mistik şiirlerde en önemli çıkış ve motivasyon kaynağıdır.
Gizemcilik akımına bağlı şiir yazan şairlerin geneli geleneklerden beslenir ve eskiye büyük inanç duyarlar. Bunun yanı sıra eski ve yeniyi birleştirme iste ve çabaları da vardır.
Bu sanat anlayışında İslami görsellik ve motifler yeniden görülmeye başlanır.
Diğer dünya ve bu dünya arasında mistik bir bakış açısı ile sorgulamalar yapılmıştır.
Manevi ve milli değerlere oldukça önem verilmiştir. Bu değerler şiirlerin ana temasını oluşturur.
Şairler kendilerine esin kaynağı olarak Anadolu coğrafyasını ve İslam alemini almışlardır.
MİSTİK NE DEMEK, KİMLERE MİSTİK DENİR?
Mistisizm, bir inanç biçimi değil yalnızca bir akım yani düşünce tarzıdır. Doğaüstü güçlerin kaynağını akıl ya da mantık yolundan değil kalp gözü ve hislerle arayan düşünce biçimidir. Mistik değerler genellikle gizemli olguları ifade eder.
Mistik düşünce kişiler iki olguya ayırır. Bunlardan biri panteizm diğeri ise panenteizm olarak bilinir. Panteizm evren tanrı ya da tanrı evren olarak kabul edilir. Panenteizm ise tanrının bir parçası olarak evreni kabul eder. Bu inanışta doğadaki tüm varoluş ve oluşumlar tanrının eseri olarak kabul edilir.
- Justin Bieber müzik listesine girdi! Eşi sıralamadan rahatsız oldu
- Arka Sokaklar dizisi bu kez FETÖ'yü mercek altına aldı
- İnci Taneleri'nden Annem Ankara'ya hoş geldin mesajı
- Mauro Icardi güzel şarkıcıyla bir araya geldi, Wanda Nara çılgına döndü
- Hazal Kaya'dan yeni taşınma haberi: Yine ev değiştiriyoruz!