Günlük yaşamda sıklıkla bunları yapıyoruz! Bu adetler Şaman kültüründen geliyor...
Hayatımızın her noktasında sergilediğimiz bir dizi adetin aslında çok çok eskilere, Şaman kültürüne dayandığını biliyor muydunuz? Adetlerin yanı sıra çocuklara verilen isimlere kadar Şamanizm'in izleri günümüzde de varlığını sürdürüyor. Batıl inanç olarak da zaman zaman adlandırılan davranışlarımızın arka planında geçmişimiz yer alıyor... İşte, Şaman kültüründen gelen adetler...
Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Şaman kültüründen gelen ve hala sürdürdüğümüz bazı adetler bulunuyor. Bu adetler ise aslında hepimizin sıklıkla yaptığı, sergilediği tutumlar. Türkler, yüzyıllar önce İslamiyet'e geçse de hala geçmişten kalan izler yer alıyor. Şaman kültüründen gelen özellikle; kırmızı kurdele takma, nazar, tahtaya üç kez vurma gibi adetler...
ŞAMAN KÜLTÜRÜNDEN GELEN O ADETLER
Kapı eşiğine oturmama/basmama
Göçebe Türk toplumunda kutsal kabul edilen atların ruhlarının, ölümlerinden sonra da sahibinin kapısının eşiğinde beklediğine inanıldığı söylenir. Bu nedenle eşiğe oturarak ya da basarak ruhun incitileceğine inanılır. O yüzden eşiklerden atlanılarak geçilirdi. Günümüzde farklı nedenlerle uygulansa da bu adetin asıl nedeni unutulmuş görünüyor.
Su dökerek yolcu uğurlama
Gidenin arkasından su dökmek, eski Türkler toplumunda su kültünden gelen bir adetdir.
Dilek tutmak
Eski Türklerde dilekler dua olarak kabul görürdü.
Kurşun dökmek
Şaman kültüründe kötü ruhları dağıtmak için yapılan "Kut dökme" ritüelinin günümüzdeki halidir ve bu organizasyon kötü şansı ortadan kaldırmak için yapılırdı.
Kırmızı kurdele
Eski Türklerde kötü ruhlardan korunmak için yeni doğan çocuğa ve annesine kırmızı kurdele takılırdı.
Tahtaya üç kez vurmak
Günümüzde hala başımıza kötü bir şey gelmesin diye yaptığımız üç kez tahtaya tıklama inanışı Şamanizm'den geliyor. Bu hareket, kötü ruhların duymasını engellemek, onları sesle uzaklaştırmak için yapılıyordu.
Şaman kültüründen günümüze kadar gelen ve ortaya çıkışı konusunda genellikle fikir sahibi olmadığımız o adetlerden bazıları da şöyle:
Bebeklere nazar boncuğu niyetine ufak iğde dalı takmak.
Sağanak yağmur esnasında ya da dolu yağmasında sokağa demir çubuk atmak.
Eve, inşaata ve benzer yerlere dikenli iğde dalı asmak. İnanışa göre, iğdenin dikeni nazarı bozar, dikeni de göze değermiş.
Bu iyi bilinen adetlerin yanı sıra çocuklara verilen isimlerin de Şaman kültüründe farklı bir yeri vardı. İsimlerin arka planında bambaşka anlamlar yer alırdı. Bunlardan biri de Satı veya Satılmış. Uzun zamanın ardından sahip olunan çocuklara "satı" ya da "satılmış" ismini vermek Şamanizm'den geliyor.