Pratik BilgilerHakikat nedir? Tasavvufta hakikat kavramı...

Hakikat nedir? Tasavvufta hakikat kavramı...

Paylaş
Hakikat nedir? Tasavvufta hakikat kavramı...

Hakikat, Arapça kökenli bir kelimedir ve Türkçede sık sık kullanılan kelimelerin başında gelir. Hakikat, TDK sözlük anlamına göre yalansız olan ya da doğru, gerçek anlamına gelir. Felsefede ise hakikat algılanabilen her türlü kavram için kullanılan bir kelimedir. Hakikat nedir ve TDK sözlük anlamı ne demektir, tasavvufta hakikat kavramı hangi anlama gelir? Hakikat hakkında merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

Hakikat, Arapça dilinden dilimize geçmiştir ve sık sık kullanılır. Hakikat, Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlamına göre gerçek ya da mutlak doğru anlamlarına gelen bir sözcüktür.

Haberin Devamı

HAKİKAT NEDİR?

Hakikat, Türkçede birçok yerde kullanılan ve söylenen bir kelime olduğundan anlamını öğrenmek önemlidir. Hakikat, Arapça kökenli bir sözcüktür ve dilimize de Arapça dilinden çok uzun seneler önce girmiştir. Türk Dil Kurumu sözlüğündeki anlamına bakıldığında hakikat sözcüğünün gerçek anlamına geldiğini görmek mümkündür. Mutlak doğru ya da gerçek olan her şey için hakikat demek doğru olur. Felsefe alanında ise hakikat algılanabilen ve izah edilen her kavram için kullanılır

TDK SÖZLÜK ANLAMI NE DEMEK?

Türkçedeki tüm kelimelerin anlamlarını doğru bir şekilde öğrenmek için Türk Dil Kurumu Sözlüğüne bakmak gerekir. TDK sözlükte Türkçede yer alan tüm sözcüklerin anlamları yazar. Hakikat kelimesi de sıkça kullanılan bir kelime olduğundan anlamı merak edilen bir kelimedir. Hakikat, TDK sözlük anlamına göre yalansız olan, doğru, gerçek ya da izah edilen demektir.

Haberin Devamı

Hakikat sözcüğünün diğer anlamı ise zahir kelimesi ile zıt anlamlı olarak karşımıza çıkar. Zahir, herhangi bir şeyin maddi ve somut tarafı demektir. Hakikat de işin iç yüzü ya da olayın gerçek noktası anlamına gelir.

TASAVVUFTA HAKİKAT KAVRAMI

Hakikat, kelime olarak düşüncenin dış dünyadaki uygunluğunu ifade eder. Hak terimi de hükmün gerçek ile örtüşmesi anlamına gelir. İslam felsefesinde hakikat ontolojik bir kavram olarak ele alınmıştır.

Tasavvufta ise hakikat, Allah (CC) ile insan arasındaki muhabbet sonucunda ancak insan tarikata girdikten sonra elde edilen bilgi demektir. Tasavvufta dört mertebe olduğuna inanılır. Bunlardan ilki şeriat mertebesi, ikincisi tarikat mertebesi, üçüncüsü hakikat mertebesi ve dördüncüsü ile marifet mertebesidir.

Tasavvufta hakikat mertebesi Marifetullah makamına ulaşmadan önceki üçüncü durak ya da üçüncü mertebe olarak kabul edilir. Tasavvufi olarak hakikat kulluğun tamamlanması ve diğer deyiş ile hakkın tecelli edilmesi anlamına gelir. İslamiyet'in mistik kollarından biri olan Sufiliğin mertebelerinden birinin de adı olarak hakikat kelimesi karşımıza çıkar. Bu, hakka ulaşmak ya da hakikate, gerçeğe ulaşmak anlamındadır.

Haberin Devamı