Halik nedir? Halik ne demek TDK? Halik sözlük anlamı...
Halik kelimesi iki farklı kökten türetildiği için iki ayrı anlamda kullanılır. Bu kelimenin kökleri halk ve helak'tır. Her iki sözcük de Arapça kökenli olup başta Kuran'ı Kerim olmak üzere birçok dini kaynakta geçer. Ülkemizde yaklaşık 12 bin 400 kişinin kullandığı Haluk ismi de aynı kökten türemiştir ve "yaratılan, sonradan var olan" manaslarına gelir. Halik ne demek? Kuran'ı Kerim'deki anlamı nedir? Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik. İşte, tüm detaylar.
Bu sözcük birçok deyim ve atasözünde de geçer. En çok kullanılan atasözlerinden biri "İyilik yap, denize at. Balık bilmezse Halik bilir." sözüdür. Bu atasözünde balık, insan manasında kullanılmıştır. Atasözünde Allah'ın yapılan tüm iyilikleri gördüğü vurgulanmaktadır.
HALİK NEDİR?
Halik, yaratan ve yoktan var eden demektir. Yaratmak sadece Allah'a mahsus olduğu için, bu kelime yalnızca Allah için kullanılır. Halik-i Kamilen tamlaması ise, eksiksiz ve kusursuz bir şekilde yaratan yüce yaratıcı anlamına gelir.
HALİK NE DEMEK TDK?
Türk Dil Kurumuna göre halik kelimesinin üç anlamı vardır. Bunlardan ilk ikisi yok olmak, tükenmek ve ölmek anlamına gelen helak sözcüğünden türetilmiştir. Halik kelimesi insanlar ve kavimler için kullanıldığında helak işledikleri günahlar yüzünden Allah'ın gazabına uğrayan ve helak edilen topluluk anlamına gelir. Örneğin Kuran'ı Kerim'deki birçok ayette geçen Ad ve Semud kavimleri haliktir, yani Allah tarafından helak edilmişlerdir.
Halik kelimesi Allah için kullanıldığında ise hem yaratan hem de yok eden manasına gelir. Allah'ın bazı isimleri ve sıfatları, birbiriyle zıt gibi görünse de çelişkili değildir. O kafirlere gazap, müminlere ise merhamet eder. Yine aynı şekilde o hem yaratan hem yok edendir. Bu nedenle İslam felsefesinde Allah için Cami'ül Ezdad yani "Zıtlıkları kendi varlığında toplayan" ifadesi kullanılır.
HALİK SÖZLÜK ANLAMI
Halik kelimesi, eşsiz, benzersiz, hiçbir örnek olmadan yaratan manasına gelir. Aynı kökten türeyen hulk yaratmak, halk ise yaratılanlar demektir. Kelimenin fiil hali halk etmek şeklinde yazılır. "Halikiyet" ise yaratıcılık anlamında kullanılan bir kelimedir.
İnsanın bu dünyada meydana getirdiği her şey Allah'ın sayesindedir. Bu nedenle halik sözcüğü insanlar ve diğer varlıklar için kullanılamaz.