İcma nedir? İcma ne demek TDK? İcma sözlük anlamı...
İcma kelimesinin kökü cemdir. Cem, dağınık durumdaki şeyleri toplamak ya da insanları bir araya getirmek demektir. "Cem etmek" şeklinde yazılan kelime, ülkemizde erkek çocuklarına verilen isimlerden biridir. İcma ise, herhangi bir konuda görüş birliğine varmak anlamına gelir. Aynı kökten türeyen cami, Müslümanların ibadet yeridir. Cami, toplanılan yer demektir. İcma ne demek? İcma-i ümmet ne anlama gelir? Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.
Bil-icma kelimesi topluca hareket etmek manasına gelir. Bu sözcük çoğunluk anlamında da kullanılır.
İCMA NEDİR?
İcma kelimesinin ilk anlamı birleştirmek, bir araya getirmektir. Örneğin ansiklopedi ve seçkilerde yer alan tüm bilgiler ve eserler icma yoluyla bir araya getirilir. Sözcük Kuran'ı Kerim'de ve hadis kaynaklarında ise, niyet etmek manasında kullanılmıştır.
Fıkıhta ise icma, terim anlamında kullanılır. Aynı dönemde farklı coğrafyalarda yaşayan fakih ve müçtehitlerin, Kuran'ı Kerim'de ve hadis kaynaklarında cevabı bulunmayan meseleler hakkında görüş birliğine varmalarına icma denir. İcmanın sağlanabilmesi için alimlerin aynı dönemde yaşamaları gerekir.
Meseleleri çözmek için kullanılan yöntemlerden biri olan icma, ancak içtihat yoluyla yapılır. İçtihat ise benzer ayet ve hadislerden yola çıkarak sonuca ulaşmaktır.
İCMA NE DEMEK TDK?
TDK'ya göre icma, toplamak ve derlemek anlamına gelir. İcma ile eş anlamlı kelimeler şunlardır:
- İttifak- İki veya daha kişinin / ülkenin birlikte hareket etmek üzere anlaşması demektir. İttifak kuran kişi ve ülkelere ise müttefik denir.
- Anlaşma- Herhangi bir meselede fikir birliğine varmak demektir. Antlaşma ise savaşın sonunda devletlerin imzaladığı sözleşmedir.
- Uyuşma- Uyum sözcüğünden türetilen uyuşma öz Türkçe bir kelimedir. Bu kelime de icmanın yerine kullanılabilir.
İCMA SÖZLÜK ANLAMI
Cem kökünden türetilen icmanın kelimesinin sözlük anlamı birleştirmek, toplamak ve hazır hale getirmektir. Fıkıh alanında kelime icma-i ümmet şeklinde kullanılır. İcma-i ümmet, fıkıh, hadis ve tasavvuf gibi alanlarda infiale yol açan meselelerde görüş birliğine varmak anlamına gelir. İcmada da başlıca kaynaklar Kuran'ı Kerim ve hadislerdir.
Örnek Cümleler:
- İcma-i ümmet vesilesi ile bu meseleyi çözüme kavuşturduk.
- Fotoğrafları tek bir albümde icma ettim.