İkinci öğretim nedir? Üniversitede ikinci öğretim okumanın avantajları ve dezavantajları...
Üniversitede ikinci öğretim nedir? Üniversitede ikinci öğretimde eğitim almanın avantajları ve dezavantajları neler? Üniversitede ikinci öğretimde eğitim almakla birinci öğretimde eğitim almak arasındaki farklar neler sizler için derledik.
Üniversitelerin birçoğunda eğitim gündüz öğretimi olan birinci öğretim ve akşam öğretimi olan ikinci öğretim olarak ayrılmıştır. Öğrencilerin bir kısmı daha geleneksel bir yöntem olan gündüz öğretimini seçerken, bir kısmı ise akşam öğretimi olan ikinci öğretime yönelmeyi tercih etmektedir.
İKİNCİ ÖĞRETİM NEDİR?
Akşam öğretimi yani diğer adıyla ikinci öğretim, üniversitelerde gündüz öğretimi veren programlara kayıt yaptırmak için girilmiş olan seçme ve yerleştirme sınavı neticesinde yeterli puanı alamayan ya da gündüz eğitimi almak için vakti bulunmayan öğrenciler tarafından tercih edilen eğitim türüdür. İkinci öğretimde dersler akşam saatlerinde işlenir ve sınavlar da yine akşam saatlerinde yapılır.
ÜNİVERSİTEDE İKİNCİ ÖĞRETİM OKUMANIN AVANTAJLARI
Üniversitede ikinci öğretim okumanın en büyük avantajı gündüz saatlerinde eğitim alma fırsatı bulunmaması durumunda dahi üniversite eğitimine devam edebiliyor olmaktır. Ayrıca dersler daha sıkışık bir programda işlendiğinden üniversitede geçirilen zaman da daha kısa olmaktadır ve böylelikle iş hayatına ya da sosyal hayata daha fazla zaman ayırma fırsatı sağlamaktadır.
İkinci öğretimde okuyan öğrencilerin bir diğer avantajı ise sabah erken saatlerde başlayan derslere katılmak zorunda olmamalarıdır. Dersler çoğunlukla akşam saatlerinde olduğundan, sabah erken saatlerde kalmakta güçlük çeken öğrenciler de bu durumdan mustarip olmaktan kurtulurlar.
ÜNİVERSİTEDE İKİNCİ ÖĞRETİM OKUMANIN DEZAVANTAJLARI
Üniversitede ikinci öğretim okumanın en büyük dezavantajı derslerin birinci öğretimdeki derslere kıyasla akşamları daha geç saatte bitiyor olmasıdır. Bu durum öğrencilerin evlerine daha geç saatlerde dönmelerine ve yorgun hissetmelerine neden olmaktadır.
Ayrıca dersler daha sıkışık bir programda işlendiğinden üniversitede geçirilen zamanda kampüs hayatını deneyimleme fırsatı öğrencinin elinde olmamaktadır. Sınavlar da akşam saatlerinde olduğundan öğrenciler sabah saatlerindeki zihin açıklığı ve odaklanma kabiliyeti fırsatından yoksun kalacaklardır.
İKİNCİ ÖĞRETİM DİPLOMASININ BİRİNCİ ÖĞRETİM DİPLOMASINDAN FARKI VAR MIDIR?
Üniversitede ikinci öğretim okuduktan sonra kazanılan lisans diplomasının, birinci öğretim okuduktan sonra almaya hak kazanılan lisans diplomasından hiç bir farkı yoktur. Diploma üzerinde de eğitim türünün birinci ya da ikinci öğretim olduğuna dair herhangi bir ibare bulunmamaktadır.
Dersleri veren akademisyenler ve tabii olunan sınavlar aynı yetkinlik düzeyinde olduğu için birinci öğretim ve ikinci öğretim eğitimi arasında hiç bir fark bulunmamaktadır.
Dolayısıyla ikinci öğretim diplomasının da birinci öğretim diplomasından hiç bir farkı yoktur ve ikinci öğretim diplomasını almaya hak kazanan mezunlar da aynı birinci öğretim mezunları gibi aynı yetkinlik düzeyine sahiptirler ve aynı işleri yapmak adına yeterli lisans bilgileri bulunmaktadır.
- Bee Gees’in iki bateristi 4 gün arayla hayatını kaybetti
- Hande Erçel'e erken doğum günü sürprizi! Pastayı gören gözlerini alamadı
- Süper minisiyle doğum gününü kutladı! Pastadaki nota dikkat
- Evlilik teklifi almıştı! Rabia Soytürk'ten düğün sorusuna cevap
- Yasa dışı bahis operasyonunda aranıyor! Hakkında yakalama kararı çıktı