Karz-I Hasen nedir, örnekleri nelerdir? Karz-I Hasen ile ilgili ayetler nelerdir?
Karz kelimesinin Türkçe karşılığı borçtur. Ödünç olarak verilen şeylerin tamamı karz olarak nitelendirilir. Hüsn kökünden türetilen hasen sözcüğü ise güzel ve iyi anlamına gelir. İslami bir kavram olan Karz-ı Hasen, faizsiz olarak verilen borç demektir. Karz-ı Hasen nedir, örnekleri nelerdir? Karz-ı Hasen ile ilgili ayetler nelerdir? Karz-ı Hasen hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.
Anadolu Selçuklu Devleti, Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti döneminde karz-ı hasen sandıkları oluşturulurdu. Defterdarlar tarafından denetlenen bu sandıklarda biriktirilen paralar, ihtiyaç sahiplerine dağıtılırdı.
KARZ-I HASEN NEDİR?
Karz-ı Hasen, bir Müslümanın din kardeşine, hayırlı bir işe vesile olması amacıyla verdiği borç demektir. Faiz, İslam dininde haramdır. Bu nedenle Karz-ı Hasen adı altında verilen borçlarda faiz alınmaz.
Karz-ı Hasen verirken İslami kurallar ve hükümler göz önünde bulundurulmalıdır. Söz konusu kurallar her iki taraf için de, yani borç veren ve alan için de geçerlidir. Öncelikli olarak borç alan kişi, aldığı borcu kararlaştırılan tarihte vermek zorundadır. Tercihe bağlı olarak iki taraf senet yapabilir. Karz-ı Hasen sadece hayırlı işler için verilir. Örneğin, birinin evlenmesi ya da iş yeri açması için.
Karz-ı Hasen, Hz. Ömer döneminde kurumsallaşmış ve devletin gözetiminde verilmeye başlanmıştır. Daha sonrasında bu gelenek, Selçuklu ve Osmanlı Devleti tarafından sürdürülmüştür.
KARZ-I HASEN ÖRNEKLERİ NELERDİR?
1- Kişinin ailesinden ya da yakın çevresinden birine verdiği faizsiz borç.
2- Bankaların faiz almadan günlük olarak verdikleri krediler.
KARZ-I HASEN İLE İLGİLİ AYETLER NELERDİR?
1- Müzzemmil Suresi / 20
Kuran-ı Kerim'in 73. suresi olan Müzzemmil Suresinin 20. ayetinde Karz-ı Hasen’in Allah katında misliyle ödüllendirileceği yazar.
2- Maide Suresi / 12
Karz-ı Hasen, Kuran'ı Kerim'de Allah'a verilen borç anlamında da kullanılmaktadır. Maide Suresi'nin 12. ayetinde, namaz kılmak ve zekat vermek Allah'a verilen en güzel borç olarak nitelendirilir.
3- Bakara Suresi / 245
Kuran'ı Kerim'deki en uzun sure olan Bakara Suresi'nin 245. ayetinde Allah'ın kullarının rızkını bazen daralttığı bazense genişlettiği bildirilir. Allah'ın El- Kabıd ve El- Basıt isimleri de rızkı daraltan ve bollaştıran anlamlarına gelir. Bu ayette Allah'a Karz-ı Hasen olarak verilen borçların kat kat ödeneceği bildirilmektedir.
4- Hadid Suresi / 11
Kuran'ın 57. suresi olan Hadid Suresinde Allah'a verilen borçların mükafatlandırılacağı bildirilir. Allah'a borç vermek mecazi bir ifadedir. İhtiyaç sahiplerine yardım etmek, zekat vermek ve yetimlerin hakkını gözetmek, Allah'a verilen borçlar arasında yer alır.
5- Teğabün Suresi / 17
Bu surede, zekat veren insanların bunun karşılığını fazlasıyla alacakları bildirilir.