Kavrama nedir, TDK sözlük anlamı nedir? Kavrama çeşitleri nelerdir?
Türk Dil Kurumu’na göre kavrama kelimesinin anlamı konusunda hazırladığımız bu makale kelimenin anlam ve çeşitleri ile ilgilidir. Anlam bakımından birden fazla anlama sahip olan ‘kavrama’ kelimesinin anlamı nedir, TDK sözlük anlamı nedir ve kavrama çeşitleri nelerdir? Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.
TDK’ya göre 4 değişik anlama gelen kavrama, isim ve sıfat özelliğine sahip bir kelimedir. Kelimeler sıfat, isim ve fiil olmak üzere üç grupta değerlendirilir.
Bazı kelimeler hem isim hem sıfat hem de fiil olabilir. Kavrama bir alet ismi olabileceği gibi bir şeyin anlaşılması anlamına da gelir.
KAVRAMA NEDİR, TDK SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?
Kelime anlamı bakımından kavrama şu anlamlara geliyor;
1- Bir konuyu veya bir meseleyi anlamak anlamında kullanılır. Özellikle eğitim dünyasında bu terim sıklıkla kullanılır ve öğrencilerin konuyu anladığı zaman kavradı kelimesi kullanılır.
Örnek cümle: Öğrenciler konuyu kavramak için dikkatli bir şekilde dersi dinliyordu.
2- İki dikmenin arasına konulan ahşap parçaya da kavrama denilir.
3- Araçlarda motordan gelen hareket enerjisini sarsıntı olmadan aktaran parça. Vites ile motor arasında bulunur. Bu parçaya kavrama denir.
4- Diğer bir anlamı ise ‘küçük oraktır. Kavrama kelimesi olumsuz olarak da kullanılabilir.
Örneğin: Öğrenci bu konuyu kavramadı'. Burada kavramadı kelimesi burada kavramak kelimesinin olumsuzudur.
KAVRAMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Araçlarda kavrama motor ile vites arasındaki parçaya verilen isme denir. Araçlarda rijit, dengeleme, çözülebilen, emniyet, ilk hareket ve tek dönüş kavramaları bulunur. Araç kavrama çeşitleri motorun ve aracın özelliğine göre değişiklik gösterir.
Ayrıca bir konunun veya bir meselenin anlaşılması ‘kavrama’ olarak da isimlendirilir. Ayrıca tutmak veya kabz etmek anlamında da bu kelime bazı yerlerde kullanılıyor. Güreş müsabakasında ‘rakibini kavradı’ terimi sıklıkla kullanılan bir terimdir. Burada kavrama, sıkıca tutma anlamında da kullanılmıştır.
Kesici birçok alet için de ‘kavrama’ kelimesi kullanılıyor. Bu anlam yöresel olarak farklılık gösterebilir. Ancak en çok kullanılan anlamı ‘bir konunun anlaşılması’ anlamında kullanılan kavrama kelimesidir. Kelimenin asıl anlamı 'tutmak, kabzetmek veya fehmetmek' şeklinde de tanımlanır.
- Masterchef'te 2. ceketin sahibi belli oldu! Yarışmacı kaza geçirdi, hemen müdahale geldi
- Vahe Kılıçarslan’a çifte şok! 4.5 yıl hapis istemi ve 5 milyon TL tazminat
- Defne Samyeli dekolteli elbisesiyle göz kamaştırdı
- Haluk Levent sevenlerini korkuttu! Ünlü şarkıcı hastaneye kaldırıldı, işte son durumu...
- Survivor Adem Kılıççı, Dominik öncesi ailesiyle vedalaştı