Kıyam nedir? Kıyam ne demek TDK? Kıyam sözlük anlamı...
Kıyam, genelde namazda ayakta durma süresine denmektedir. Kullanım alanı nedeniyle önem taşıyan bir kelimedir. Kıyam kelimesi hem namazda hem de iki farklı şekillerde manası bulunmaktadır. İşte, tüm detaylar.
Kıyam, Arapça kökenli bir sözcüktür. Günümüze Arapça yoluyla geçmiştir. Kıyam kelimesinin anlamı, namazda ayakta durmayı ve ayağa kalkış demeyi ifade eden fıkıh terimidir.
KIYAM NEDİR?
Namazın temel rükularından olan kavrama kıyam denir. Diğer iki rükulara ise sırasıyla rüku ve secde denmektedir. Kökeni Arapçada olan kıyam sözcüğü, benzer şekilde yeniden dirilmek ve yaratılmak anlamlarını da taşımaktadır.
Bu kelimeden türetilmiş olan kelime ise kıyamettir. Kıyamet ölülerin dirileceği gün kavramına gelir. 14.cü yüzyıldan sonra bazı mutasavvıf kişiler, mahşer günü için Yevm'ül kıyam kelimesini türetmişlerdir.
KIYAM NE DEMEK TDK?
Sözlükteki anlamı " doğrulmak, ayakta durmak ve yönelmek " manalarına gelen kıyam, fıkıhta terim olarak namazda İftitah tekbiri ve her rekatta Kur'an-ı Kerimden okunması gereken asgari miktarı okuma süresi boyunca ayakta durmayı ifade etmektedir. Ayakta duruş şekil olarak namazı oluşturan fiillerden olduğu için namazın rükuları arasında yerini alır.
Kıyam sözcüğü anlam olarak, dikilme ve ayakta durmak şeklinde ifade edilir. TDK ya göre kıyam kelimesinin birçok anlamı bulunur. Kıyam, İslam dinine inanan insanlara göre yeniden dirilip, ayağı kalkma şeklinde ifade edilmektedir. Ayrıca kıyam, kılınan namaz esnasında ayakta durma, bir işe teşebbüs etme anlamı olarak da değerlendirilir.
KIYAM SÖZLÜK ANLAMI
Kıyam kelimesinin TDK sözcüğüne göre 5 farklı anlamı bulunur. Kıyam Arapça kökenli bir kelimedir,
Din bilgisi, İslam inancına göre, ölümden sonra yeniden dirilip ayağı kalkma anlamına,
Din bilgisi, namazda ayakta durma süresine,
Din bilgisi, ayağı kalkma ya da ayakta durma,
Din bilgisi, bir işe girişme, teşebbüs etme,
Din bilgisi, ayaklanma, başkaldırma anlamlarına gelmektedir.
KIYAM KELİMESİNE ÖRNEKLER
Kıyam kelimesine örnek olarak; " Planlı ihtilalin, planlı kurtuluş, kıyam ve savaşının ilk basamağı buydu." cümlesindeki kıyam " Ayağı kalkış " olarak kullanılmak istenmiştir.
NAMAZDA KIYAM NE ANLAM İFADE EDER?
Namaz sırasında kıyam, her rekatta olacak biçimde Kur’an’dan okunması gereken sureleri ve duanın asgari miktarını okuyacak kadar ayakta durmayı ya da ayakta kalmayı ifade etmektedir.