Kıyamet nedir? Kıyamet ne demek TDK? Kıyamet sözlük anlamı...
Üç büyük semavi din olan İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik'te dünyanın ve kainatın bir sonu olduğuna inanılır. Bu son kısaca "kıyamet" olarak nitelendirilir. Kıyamet günü insanların ve diğer varlıkların toplanacağı yere ise "mahşer" denir. Budizm ve Hinduizm gibi dinlerde ise kıyamet inancı yoktur. Bu dinlere mensup kişiler, dünyanın ve evrenin ezeli olduğuna inanır. Kıyamet ne demek? Hem sözlük hem de mecazi anlamını ayrıntıları ile derledik.
Kıyamet kelimesi mecazen gürültü ve karmaşa anlamına gelir. Kaos, patırtı, velvele, curcuna, dağdağa ve hercümerç kelimeleri kıyamet ile eş anlamlıdır.
KIYAMET NEDİR?
Kıyamet, üç boyutlu dünya yaşamının son bulması ve ahiret hayatının başlaması demektir.
Bakara, Al-i İmran, İsra, Maide ve Nahl surelerinde kıyametle ilgili bilgi verilir. Allah'ın indirdiği ayetleri yalanlayanların ya da değiştirenlerin karınlarının ateşle doldurulacağı bildirilir. Salih amel işleyenlerin defterleri sağ tarafından, Allah'ı inkar edenlerin ise sol taraftan verilecektir. Günahları çok olan cehenneme gönderilirken, mümin kullar sonsuza kadar cennette kalacaklardır.
Kuran'ı Kerimde kıyamet kelimesi geçmez. Onun yerine "yevmiddin" yani "din günü" ifadesi yer alır. Din gününde insanlar ve cinler sorguya çekilecek; dünyada kaldıkları müddet boyunca işledikleri sevaplar ve günahlar kendilerine birer birer gösterilecektir.
KIYAMET NE DEMEK TDK?
İsrafil'in sur borusuna üflemesiyle dünya ve evren yok olacaktır. Bu yok olma sürecine kıyamet denir. Kıyamet sözcüğü halk arasında büyük bela, musibet ve felaket anlamında da kullanılır.
Kıyamet kelimesi birçok deyimde de geçer. Örneğin, kıyameti koparmak, önemsiz bir mesele yüzünden öfkelenip ortalığı birbirine katmak anlamına gelir. Ertelenen ve dünyada gerçekleşmesi mümkün olmayan şeyler içinse "kıyamete kalmak" deyimi kullanılır.
KIYAMET SÖZLÜK ANLAMI
Kıyamet kelimesinin sözlük anlamı "Ölülerin diriltildiği ve ayağa kalktığı zamandır." Bu sözcük ayakta durmak ve beklemek manasına gelen "kıyam" sözcüğünden türetilmiştir. O gün tüm ölüler diriltilecek için fıkıh alimleri mahşer gününü kıyamet olarak tanımlamıştır.
İslam bilginlerine göre kıyamet küçük ve büyük olmak üzere ikiye ayrılır. Her insan, vefat ettiğinde kendisi için küçük kıyamet kopmuş demektir. Büyük kıyamet ise evrenin yok oluşu, ahiret hayatının başlamasıdır.
- Başak Dizer ve Kıvanç Tatlıtuğ, Toscana pozlarıyla hayran bıraktı
- Fahriye Evcen ve oğulları tekne keyfi yaptı! Pozlarına beğeni yağdı
- Dünyaca ünlü ismin konserinde Zeynep Bastık sürprizi! Türkçe ve Fransızca düet yaptılar
- Dünyanın en zengin 10 insanı (2024)
- Hadise yeni aşkıyla poz verdi! Eski eşinin hamlesi şaşkına çevirdi